רעים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רעים
חדר האוכל בתכנונו של חנן הברון חבר הקיבוץ
מדינה ישראלישראל ישראל
מחוז הדרום
מועצה אזורית אשכול
גובה ממוצע[1] ‎49 מטר
תאריך ייסוד 1949
תנועה מיישבת התנועה הקיבוצית
סוג יישוב קיבוץ
נתוני אוכלוסייה לפי הלמ"ס לסוף 2023[1]
  - אוכלוסייה 465 תושבים
    - שינוי בגודל האוכלוסייה ‎10.2% בשנה
נתוני קיבוץ
ייסוד הגרעין 1944
תנועת אם התנועה הקיבוצית
ענפי ייצור חקלאות, תעשייה
31°23′08″N 34°27′34″E / 31.3855525627974°N 34.4593850104818°E / 31.3855525627974; 34.4593850104818
מדד חברתי-כלכלי - אשכול
לשנת 2021[2]
6 מתוך 10
http://www.reim.org.il

רֵעִים הוא קיבוץ במערב הנגב הצפוני, בחבל אשכול, בקרבת מפגש הנחלים גרר ובשור. משתייך לתנועה הקיבוצית ולמועצה אזורית אשכול. הקיבוץ הוקם בשנת 1949 על ידי יוצאי הפלמ"ח. הקיבוץ מונה, נכון ל-2018, כ-400 תושבים ומתוכם 45% הם חברי קיבוץ.

היסטוריה

קיבוץ רעים נוסד בשנת 1949, בידי גרעין של תנועת הצופים ו' ששירת בפלמ"ח. בשעת העלייה היו בגרעין מאה חברים. בתחילה הוא נקרא "תל רעים" על שם תל גמה שליד היישוב. מאוחר יותר הוסב שמו לרעים, ששמו הערבי הוא "תל אלג'אמע" ("תל החבורה" או "תל הרעים"), לזכר חברי הגרעין המייסד שנפלו במלחמת העצמאות.

הוא תוכנן על ידי האדריכל חנן הברון. המבנה אשר שימש את הברון במשך עשרות שנים כמשרדו, מהווה כיום את מבנה המורשת של הקיבוץ ובו תצוגה של היסטוריית המקום.

ב-17 במרץ 1950 רצחו מסתננים את רועה הצאן של הקיבוץ, לקחו את נשקו ושדדו את העדר.[3]

במשך השנים קיבוץ רעים התבסס בעיקר על קליטה של גרעיני נח"ל מתנועות הנוער השונות: הצופים, הנוער העובד, המחנות העולים וגרעינים פרטיים. לצד אלו קלט הקיבוץ עולים חדשים ממדינות שונות באירופה ומצפון אפריקה וחברי תנועות נוער ישראליות.

חיילים בקיבוץ תל רעים (קיבוץ רעים),1952, צילם נדב מן, מתוך אוסף חנן בהיר ביתמונה, הספרייה הלאומית

לפני מתקפת הפתע בשמחת תורה התשפ"ד התגוררו ביישוב 508 תושבים. בקיבוץ נהרגו חמישה חברים בקרבות, ועוד חמישה נחטפו.

לאחר המתקפה, פונו התושבים למלונות באילת. לאחר מכן, התיישבו זמנית בבנייני מגורים בתל אביב.[4][5]

כלכלה

פרנסת הקיבוץ נשענת על ענף החקלאות (פרדסים וגידולי שדה) ובעלי חיים (רפת, לולים ועוד) בשיתוף פעולה עם קיבוצים נוספים. כמו כן קיימים שני מפעלי תעשייה בקיבוץ: האחד מפעל לעיבוד מתכת בקרני לייזר ("ישרלייזר רעים") והשני, מפעל "ישרביג" העוסק בייצור מבלטים לתעשיית הקרטון. חברי הקיבוץ עובדים בכל הענפים וגם בעבודות חוץ, בענפי השירות וענפי עזר כמו במכבסה, במוסך, בנגריה, בבניין, במשרד החינוך, אצל מעסיקים פרטיים, במפעלים אזוריים ובמקצועות חופשיים נוספים. הקיבוץ מחזיק בחלק מהבעלות של א.ב מתכננים, אחת מחברות התכנון הגדולות בישראל.

בהיותו יישוב חקלאי או יישוב באזור פיתוח, עובדים המעתיקים את מקום מגוריהם לרעים וגרים בו שישה חודשים רצופים, נהנים מכך שאם התפטרו לשם כך מעבודתם, ההתפטרות תיחשב להם כפיטורים. בהיותו אחד מיישובי מערב הנגב, נהנים תושביו מזיכוי מסוים (על פי טבלה המתעדכנת מדי פעם), על פי סעיף 11 לפקודת מס הכנסה.

הפרדת משק מהקהילה

קיבוץ רעים הוא קיבוץ שיתופי. התחום העסקי מנוהל על ידי הנהלה כלכלית שבראשה עומד יו"ר עסקי. תפקיד ההנהלה הכלכלית הוא לפקח על התאגידים והענפים העסקיים, ולהביא את התוכנית העסקית השנתית לפני אספת החברים. כמו כן, ההנהלה הכלכלית מדווחת על התוצאות העסקיות לפני הבעלים – חברי הקיבוץ. בנוסף לכך, מבחינה כלכלית קיימת בקיבוץ שיטה הנקראת "שיטת הבונוס". השיטה הונהגה לראשונה ב-1995 ולפיה אם וכאשר יהיו לקיבוץ רווחים בשנה מסוימת - חלקם יחולקו לחברים כתוספת כספית לתקציבים. עם השנים, השיטה עברה שינויים, עדכונים ודרכי חישוב שונות.

קהילה:

הקהילה המתקיימת מהכנסותיה, מנהלת את עצמה באופן עצמאי. הקהילה מנהלת תקציב הנותן ביטוי לרמה והאיכות של השירותים אותם היא מספקת לעצמה בתחומים רבים כגון: בריאות, חינוך, רווחת החבר, תרבות וכדומה. ניהול הקהילה שבראשה עומד המזכיר נעשה באמצעות מזכירות, הנהלות וועדות הממונות לתחומים שונים.

חינוך

מערכת החינוך בקיבוץ רעים נחלקת לשלושה מגזרים:

  • הגיל הרך: מלידה ועד סוף גן חובה. לצורך גידול ופיתוח הגיל הרך, מוקצים בקיבוץ 5 בתי ילדים.
  • חברת הילדים: פועלת בשתי מסגרות: חברת הילדים הצעירה – לילדי כיתות א',ב',ג', וחברת הילדים הבוגרת לילדי ד',ה',ו'. שני מועדוני החינוך הבלתי פורמלי פועלים ברעים לאחר הלימודים ובחופשים. הילדים לומדים בבית הספר האזורי "ניצני אשכול".
  • חברת הנעורים: מונה את כל בני הנוער החל מכיתה ז' ועד לסוף כיתה יב'. הנערות והנערים לומדים בית הספר האזורי המשותף: "נופי הבשור".

ביטחון

קיבוץ רעים נכלל ברשימת הקיבוצים שזכאים לקבל ממ"דים ומיגונים. המיגון בבתים ניתן ליישובים המצויים במרחק של עד 7 ק"מ מרצועת עזה. ביוני 2015 הסתיימו בניית הממ"דים בבתי אב. הקיבוץ יושב באזור עוטף עזה ולכן על חברי הקיבוץ למצוא מקום מחסה תוך 8–15 שניות, בהישמע אזעקת צבע אדום.

הקרב בקיבוץ והטבח במסיבה שלידו

ערכים מורחבים – קרב רעים, הטבח במסיבת הטבע ליד רעים, הטבח בקיבוץ רעים

בשבת, 7 באוקטובר 2023, בתחילת מתקפת הפתע על ישראל, חדרו לקיבוץ יותר ממאה מחבלים חמושים היטב. בשעות הראשונות של הלחימה הגנה על הקיבוץ היחידה הרב ממדית וביחד איתה כיתת הכוננות של הקיבוץ.[6] חמישה מתושבי הקיבוץ נרצחו וחמישה נחטפו.[7]

ליד הקיבוץ בוצע טבח המוני במסיבת טבע, בו נרצחו לפחות 364 בני אדם.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא רעים בוויקישיתוף
מגורי חברים, בתכנון אדריכל חנן הברון

הערות שוליים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

39166570רעים