1995 במדע
- ערך מורחב – 1995
ארכאולוגיה
- תחילת חפירות בגבּקליטפּה, אתר פרהיסטוריעתיק. התגלו בו מבני אבן מונומנטליים ששמשו כנראה לפולחן, מהעתיקים ביותר הידועים כיום, ועליהם חריטות בדמות בעלי חיים ועיטורים אחרים
ביולוגיה
- פיענוח ראשון של גנום של יצור חי.
חקר החלל
- גילוי כוכב לכת סביב כוכב דומה לשמש.
- 7 בדצמבר – גשושית גלילאו החלה בחקר צדק וירחיו כ-6 שנים לאחר שיגורה.
כימיה
- עיבוי בוז-איינשטיין הופק ונצפה לראשונה במעבדה בניסוי שביצעו אריק קורנל וקארל וימן. גז של אטומי רובידיום קורר לטמפרטורה של 170 ננו-קלווין, ובמצב זה חלק גדול מהאטומים אכן קרס לרמת היסוד כפי שניבאו סאטינדרה נאת בוז ואלברט איינשטיין
מדעי המחשב
- 23 במאי – הכרזה על שפת תכנון Java.
- 25 במרץ – וורד קנינגהם הפעיל לראשונה תוכנה בטכנולוגית וויקי.
פיזיקה
- גילוי קווארק עליון
פרסים
- פרס נובל
- פרס נובל לפיזיקה - מרטין פרל ארצות הברית, פרדריק ריינס ארצות הברית, על תרומה ניסויית חלוצית לפיזיקת הלפטונים.
- פרס נובל לכימיה - פול קרוצן הולנד, מריו מולינה מקסיקו, פרנק שרווד רולנד, ארצות הברית, על עבודתם על כימיה אטמוספירית, ובפרט הדלדלות שכבת האוזון.
- פרס נובל לפיזיולוגיה ורפואה - אדוארד ב. לואיס ארצות הברית, כריסטיאנה ניסליין-פולהרד גרמניה, אריק פ. וישהאוס, ארצות הברית, על גילוי הגנים המעורבים בהתפתחות זבוב הפירות.
- פרס טיורינג - מנואל בלום על תרומתו ליסודות תורת הסיבוכיות החישובית ויישומהּ בקריפטוגרפיה ואימות תוכנה
- פרס ישראל
- חקר הארכאולוגיה - קלר אפשטין
- חקר הגאוגרפיה - דב ניר
- חקר ההיסטוריה היהודית - עמוס פונקנשטיין
- חקר הפסיכולוגיה - יהודה אמיר
- מדעים מדויקים - ישראל דוסטרובסקי
- חקר מדעי המחשב - מיכאל ע' רבין
נפטרו
- 1 בינואר – יוג'ין ויגנר, פיזיקאי ומתמטיקאי אמריקאי-הונגרי, ממוצא יהודי. אחד מאבות הפיזיקה הגרעינית וממשתתפי פרויקט מנהטן. חתן פרס נובל לפיזיקה לשנת 1963 על תרומתו לתאוריה של גרעין האטום והחלקיקים האלמנטריים, בפרט באמצעות גילוי ויישום של עקרונות סימטריה יסודיים (נולד ב-1902)
- 18 בינואר – אדולף בוטנאנדט, ביוכימאי גרמני, חתן פרס נובל לכימיה לשנת 1939 על עבודתו על הורמוני מין, ממשלת גרמניה הנאצית הכריחה אותו לוותר על הפרס, והוא קיבל אותו רק ב-1949 (נולד ב-1903)
- 14 במרץ – ויליאם אלפרד פוֹלֶר, פיזיקאי אמריקאי, חתן פרס נובל לפיזיקה לשנת 1983 על מחקריו התאורטיים והניסויים של התגובות הגרעיניות הנוגעות ליצירת היסודות הכימיים ביקום (נולד ב-1911)
- 2 באפריל – האנס אלפוון (Hannes Alfvén), פיזיקאי שוודי, חתן פרס נובל לפיזיקה (1970) על עבודה יסודית וגילויים במגנטו-הידרודינמיקה, שנשאה פירות בתחומים שונים של פיזיקת הפלזמה (נולד ב-1908)
- 13 במאי – האו ואנג, לוגיקן, מתמטיקאי ופילוסוף סיני-אמריקאי, ידוע גם כפרשן של תורתו של קורט גדל, נודע בתרומתו ללוגיקה המתמטית ולקידום מדעי המחשב (נולד ב-1921)
- 14 במאי – כריסטיאן אנפינסן, ביוכימאי אמריקאי-יהודי, חתן פרס נובל לכימיה בשנת 1972 על עבודתו על האנזים ריבונוקלאז, ובייחוד על תרומתו בהבנת הקשר שבין סדר חומצות האמינו בחלבון לבין הקיפול המרחבי שלו ופעילותו הביולוגית (נולד ב-1916)
- 3 ביוני – ג'ון פרספר אקרט, חלוץ בתחום מדעי המחשב, שותף לתכנון המחשב אניאק (נולד ב-1919)
- 23 ביוני – יונה אדוארד סאלק, רופא יהודי אמריקני, ממציא החיסון נגד שיתוק ילדים, שנקרא על שמו "תרכיב סאלק" (נולד ב-1914).
- 25 ביוני – ארנסט וולטון, פיזיקאי אירי, חתן פרס נובל לפיזיקה (1951) על חלקו בעבודה בביקוע גרעין האטום (נולד ב-1903)
- 12 ביולי – ג'ון יודקין, מדען ופיזיולוג יהודי בריטי, חלוץ בתחום מדעי התזונה (נולד ב- 1910)
- 11 באוגוסט – אלונזו צ'רץ', מתמטיקאי אמריקאי, תרם רבות לפיתוח מדעי המחשב (נולד ב-1903)
- 21 באוגוסט – סוברהמניאן צ'נדראסקאר, פיזיקאי אמריקאי ממוצא טמילי, חתן פרס נובל בפיזיקה (1983) על מחקרו בתחום המבנה וההתפתחות של כוכבים (נולד ב-1910)
- 9 בספטמבר – בנימין מזר, ארכאולוג וחוקר יהדות, בין מיסדי הענף הישראלי של הארכאולוגיה המקראית (נולד ב-1906)
- 7 באוקטובר – אולגה טאוסקי-טוד, מתמטיקאית יהודיה, ילידת האימפריה האוסטרו-הונגרית, פעלה בווינה, בבריטניה ובארצות הברית בלטה בתורת המטריצות ותורת המספרים (נולדה ב-1906)
- 5 בדצמבר – קלייר קמרון פטרסון גיאוכימאי אמריקאי, פיתח את שיטת תיארוך אורניום-עופרת וקבע בעזרתה את גיל כדור הארץ, פעל רבות להפסקת הפצת העופרת בסביבה (נולד ב-1922)
- 8 בדצמבר – נתן רוזן, פיזיקאי אמריקאי-ישראלי, מייסד הפקולטה לפיזיקה בטכניון, עסק במכניקה קוונטית, תורת היחסות, כבידה וקוסמולוגיה. על שמו קרואים הפרדוקס של איינשטיין-פודולסקי-רוזן וגשר איינשטיין-רוזן (נולד ב-1909)
- 18 בדצמבר – קונראד צוזה, מחלוצי המיחשוב ובונה מחשב ראשון (נולד ב-1910)
קישורים חיצוניים
שנים במדע - המאה ה-20 | |
---|---|
|
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] 1995 במדע28691813