וורד קנינגהם

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
וורד קנינגהם
Ward Cunningham - Commons-1.jpg
וורד קנינגהם ב-Wikimania 2006

הווארד קנינגהםאנגלית: Howard G. "Ward" Cunningham; נולד ב-26 במאי 1949) הוא מהנדס תוכנה אמריקאי שהגה את רעיון הוויקי. קנינגהם החל לפתח את תוכנת הוויקי הראשונה בשנת 1994, והיא הופעלה לראשונה בשנת 1995 באתר חברת הייעוץ שלו. קנינגהם נחשב לחלוץ בתחום תבניות עיצוב ובתחום פיתוח תוכנה זריז (ובפרט Extreme Programming), והיה בין החותמים על המנשר לפיתוח תוכנה זריז שפורסם בשנת 2001.

קנינגהם מתגורר בביוורטון שבמדינת אורגון בארצות הברית.

קורות חיים

הווארד ("וורד") קנינגהם הוא בוגר אוניברסיטת פרדו, בעל תואר ראשון בהנדסת חשמל ובמדעי המחשב ותואר שני במדעי המחשב. ממקימי חברת הייעוץ Cunningham & Cunningham. היה מנהל המחקר ופיתוח בחברת Wyatt Software ומהנדס ראשי בחברת Tektronix ‏ (en). ממקימי קבוצת Hillside ויו"ר המיזם "שפות תבנית של תוכניות" שבו תומכת הקבוצה. היה חבר מוערך בקהילת המפתחים ב-Smalltalk. מדצמבר 2003 ועד אוקטובר 2005 עבד עבור מיקרוסופט בקבוצת "תבניות ונהלים". מאז אוקטובר 2005 הוא אחראי לטיפוח קהילת המפתחים של Eclipse Foundation.

ויקי

שלט אוטובוס המעבורת "Wiki Wiki" בנמל התעופה של הונולולו

קנינגהם קנה את פרסומו העולמי לאחר שפיתח את "WikiWikiWeb" (או בקיצור Wiki), תוכנת הוויקי הראשונה בעולם. התוכנה פותחה בשפת Perl, הותקנה באתר חברת הייעוץ של קנינגהם (c2.com) והופעלה לראשונה ב-25 במרץ 1995. במקור פותחה התוכנה כתוסף עבור "מאגר תבניות פורטלנד", אתר לתיעוד תבניות עיצוב בהנדסת תוכנה. קנינגהם פיתח את תוכנת הוויקי כדי להקל על המתכנתים שביקרו באתר להחליף רעיונות ומידע.

את השם "ויקי" בחר קנינגהם על שם אוטובוס שפעל בנמל התעופה הבינלאומי בהונולולו, ונקרא בשפת ילידי המקום "Wiki Wiki", שפירושו "מהר מהר". בראיונות שנערכו עמו בשנים שלאחר מכן, סיפר קנינגהם שחשב בתחילה לקרוא לתוכנה בשם "QuickWeb", אך שינה את דעתו והחליט על "WikiWikiWeb". שם זה, שקוצר ברבות השנים ל-"Wiki", הביע היטב את כוונתו המקורית של קנינגהם: לאפשר למבקרים באתר לערוך את התוכן באופן שיתופי, מהיר וקל.

בראיון שנערך עמו בדצמבר 2006 סיפר קנינגהם שכאשר הגה לראשונה את רעיון הוויקי, שקל לרשום עליו פטנט, אך נמלך בדעתו. קנינגהם סיפר שבאותה העת נראה היה שאיש לא ישלם כסף על תוכנה כוויקי המאפשרת לכל המשתמשים לערוך את התוכן ללא הגבלה [1].

תבניות עיצוב ו-Extreme Programming

קנינגהם ידוע גם בזכות תרומותיו לתחום התכנות מונחה-העצמים, ובפרט לשימוש בשפת תבניות, תבניות עיצוב ובכרטיסי אחריות-שיתוף (CRC) שפיתח יחד עם קנט בק. קנינגהם הוא מתכנת פורה, ובין השאר פיתח את FIT, שיטה וכלי המסייעים לפיתוח מונחה-בדיקות. תרומותיו הרבות של קנינגהם למתודולוגיית פיתוח התוכנה Extreme Programming, סייעו באופן משמעותי לביסוס תחום הפיתוח הזריז בהנדסת התוכנה. קנינגהם היה אף בין החותמים על המנשר לפיתוח תוכנה זריז שפורסם בשנת 2001.

בתחום הנדסת התוכנה, קנינגהם מפורסם כמי שטבע את אחד מעקרונות היסוד בפיתוח תוכנה זריז:

"מה הדבר הפשוט ביותר שיכול לעבוד?"

אמרה זו [2] מייצגת את אופן הפיתוח המיטבי במתודולוגיה סתגלנית. בזמן ניסוח אמרה זו, המתודולוגיות המקובלות בענף הנדסת התוכנה המליצו על גישה הפוכה לחלוטין.

פרסומים עיקריים

  • ‎The Wiki Way: Quick Collaboration on the Web (2001)‎
  • ‎A Laboratory for Teaching Object-Oriented Thinking (OOPSLA 1989)‎
  • ‎Using Pattern Languages for Object-Oriented Programs (OOPSLA 1987)‎
  • ראו רשימה מלאה ב אתר הבית של קנינגהם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא וורד קנינגהם בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0