הפקולטה לפיזיקה (הטכניון)
הפקולטה לפיזיקה של הטכניון בחיפה נוסדה בשנת 1952, והיא עוסקת בהכשרה של פיזיקאים. דקאן הפקולטה הוא הפרופסור אהוד בכר.
היסטוריה
בשנת 1952 הוקמה הפקולטה למדעים כחלק מתוכנית ההרחבה של הטכניון, והמחלקה לפיזיקה הוקמה כחלק מהפקולטה. ראש המחלקה הראשון של פיזיקה היה פרופסור נתן רוזן. מספר חוקרים כגון דוד בוהם הצטרפו למחלקה לאחר שעזבו את ארצות הברית בתקופת המקארתיזם. קבוצה של ששת הסטודנטים הראשונים סיימה את לימודיה בשנת 1956. באותה שנה היה דיקן הפקולטה פרופסור קורט סיטה, יליד צ'כוסלובקיה, מדען בעל שם עולמי בתחום הקרניים הקוסמיות. בשנת 1960, הוגש נגד סיטה כתב אישום על ניסיון לפגוע בביטחון המדינה. בעקבות הרשעתו עזב סיטה את הארץ. פרטי פרשה זו לא ברורים לגמרי, אך מקרה זה כמעט ולא השפיע על המחלקה.
בשנת 1958 המחלקה לפיזיקה עברה מה"צריף הירוק" הממוקם צמוד לבניין הישן של הטכניון שבשכונת הדר לקמפוס החדש בנווה שאנן. בשנה זו נוסד המכון לפיזיקה על שם אלברט איינשטיין. בשנת 1962 המחלקה לפיזיקה שינתה את מעמדה והפכה לפקולטה לפיזיקה. בשנת 1976 הוקם המכון למצב מוצק על-שם רוזן. בצוות של המכון יש חוקרים מפקולטות שונות.
לקראת סוף שנות ה-90 של המאה ה-20 הפקולטה הייתה בבעיה קשה עקב מחסור במקום למשרדים ולמעבדות. ב-2004 הוקם אגף חדש הקומפלקס של לידוב, שהוא משכנה של הפקולטה לפיזיקה כיום.
הפקולטה כיום
הפקולטה לפיזיקה מנהלת את תוכניות מחקר רוב התחומים המרכזיים של הפיזיקה, כולל: אסטרופיזיקה, פיזיקה של אנרגיות גבוהות, פיזיקה של חומר מעובה, וביופיזיקה. הפקולטה אחראית על הוראת הפיזיקה לכל הסטודנטים בטכניון. בפקולטה לומדים כ-600 סטודנטים לתוכנית לתואר ראשון, ו-150 בתוכניות לתואר שני, ושלישי.
תוכניות לימוד
- תואר ראשון בפיזיקה - תוכנית תלת שנתית בפיזיקה. תוכנית הלימודים מספקת רקע בפיזיקה, התוכנית מעניקה תואר בפיזיקה.
- תואר כפול בפיזיקה והנדסת חשמל (חשפ"ז) - תוכנית משותפת עם הפקולטה להנדסת חשמל, התוכנית אורכת ארבע שנים. לימוד מעמיק של מקצועות היסוד הפיזיקה והנדסת חשמל. התוכנית מעניקה תואר משולב בפיזיקה ובהנדסת חשמל. בין הסטודנטים במסלול זה נמנים חניכי תוכנית פסגות של העתודה האקדמית של צה"ל.
- תואר כפול בפיזיקה והנדסת חומרים - תוכנית משותפת עם הפקולטה להנדסת חומרים, התוכנית אורכת כארבע שנים וחצי. לימוד מעמיק של מקצועות היסוד הפיזיקה והנדסת חומרים. התוכנית מעניקה תואר בפיזיקה ותואר בהנדסת חומרים.
- תואר משולב בפיזיקה ומתמטיקה - תוכנית משותפת עם הפקולטה למתמטיקה, התוכנית אורכת שלוש שנים. לימוד מעמיק של מקצועות היסוד הפיזיקה ומתמטיקה. התוכנית מעניקה תואר "בוגר למדעים במתמטיקה-פיזיקה"
- תואר כפול בפיזיקה ומדעי המחשב - תוכנית משותפת עם הפקולטה למדעי המחשב, התוכנית אורכת ארבע שנים. לימוד מעמיק של מקצועות היסוד הפיזיקה ומדעי המחשב. התוכנית מעניקה תואר בפיזיקה ותואר במדעי המחשב
- תואר כפול בהנדסה ביורפואית ופיזיקה - תוכנית משותפת עם הפקולטה להנדסה ביורפואית, התוכנית אורכת ארבע וחצי שנים. התוכנית מיועדת למספר מצומצם של סטודנטים מצטיינים, אשר בנוסף להכשרתם כמהנדסים מעוניינים להשתלב בלימודי פיזיקה. התוכנית מעניקה שני תארים: "מוסמך למדעים בהנדסה ביו-רפואית" ו"מוסמך למדעים בפיזיקה".
בוגרים ומורים בולטים
- נתן רוזן - פיזיקאי ישראלי, ראש מחלקת פיזיקה ולאחר מכן דיקן הפקולטה. כתב במשותף עם אלברט איינשטיין ובוריס פודולסקי מאמר בנושא פרדוקס EPR במכניקה קוונטית, אשר פורסם בכתב העת המדעי Physical Review בשנת 1935. הוא גם גילה במשותף את גשר איינשטיין-רוזן בתורת היחסות הכללית.
- דוד בוהם - פיזיקאי יהודי-אמריקאי, שתרם רבות לתחומים שונים בפיזיקה תאורטית, פילוסופיה, נוירופסיכולוגיה ופילוסופיה. לקח חלק בפרויקט מנהטן.
- יקיר אהרונוב - הוא פיזיקאי ישראלי, שעיסוקיו ותחומי המחקר שלו הם יסודות מכניקת הקוונטים ובייחוד "בעיית המדידה". חתן פרס וולף וחתן פרס ישראל למדעים מדויקים. בוהם ואהרונוב הגו יחד את אפקט אהרונוב-בוהם
- אשר פרס - פרופסור מחקר, עבר מהפקולטה להנדסת מכונות.
- שמואל קרן - תת אלוף (במיל') בצה"ל, היה ראש מפא"ת.
המכון לפיזיקה תאורטית על שם לווינר
המכון לפיזיקה תאורטית על שם לווינר הוקם בשנת 2006. המכון נותן חסות לסדרה של הרצאות על ידי מרצים בכירים מכל רחבי העולם, וכן וגם תומך בסדרת ההרצאות "סדנת מחקר בפיזיקה". המכון מציג את המחקרים שנעשו בתוך הפקולטה לחוקרים מבקרים.
קישורים חיצוניים
24509855הפקולטה לפיזיקה (הטכניון)