תמונת ממשלת ישראל בבית הנשיא
לפי מסורת שהתגבשה בשנותיה הראשונות של מדינת ישראל, עם כינונה של ממשלה חדשה מתייצבים ראש הממשלה והשרים במשכן הנשיא לתצלום קבוצתי עם הנשיא. אל חברי הממשלה והנשיא מצטרף פעמים רבות מזכיר הממשלה. שינויים בהרכב הממשלה, כגון מינוי שר חדש או פרישה של שר, אינם מובילים לתצלום קבוצתי מעודכן.
בתקופת כהונתם של הנשיאים יצחק בן-צבי וזלמן שזר צולמה התמונה בצריף ששימש משכנם של נשיאים אלה. מאז חנוכת משכן הנשיא, מצולמת התמונה באולם קבלת הפנים של משכן זה, על רקע "כותל תהילה לירושלים" של משה קסטל.
החל מכינונה של ממשלת ישראל הארבע עשרה ניתן לתמונה מבנה קבוע: הנשיא וראש הממשלה יושבים בחזית התמונה (לעיתים ישב לצדם גם סגן ראש הממשלה), ומאחוריהם עומדים השרים, בשורה אחת או בשתי שורות.
מרבית השרים לבושים בתצלום בחליפה כהה (מרבית הגברים עונבים עניבה), אך אין זה קוד לבוש מחייב. השרות לובשות פעמים רבות בגד צבעוני.
התצלום מוצג ברבים באמצעי התקשורת בישראל. בעיתונות החרדית נהוג שלא להציג תצלומי נשים. עקב כך יש במגזר זה עיתונים הנמנעים מהצגת תמונת הממשלה (שבה מכהנות גם נשים), ואחרים מציגים את התמונה שבה הנשים מטושטשות, או מוּצאות לחלוטין[1].
אף שככלל בתצלום לא משתתפים סגני השרים, בתצלום של ממשלת ישראל ה-34 השתתף סגן שר הבריאות יעקב ליצמן. השופט אליקים רובינשטיין הביע תמיהה בעניין זה בדיון בעתירה לבג"ץ נגד אי-מינויו של שר בריאות[2].
בעקבות התפרצות נגיף הקורונה בישראל ובנוסף מפאת גודלה של ממשלת ישראל ה-35 לא צולמה תמונה לממשלה זו[3].
ממשלות ישראל
קישורים חיצוניים
- כל ממשלות ישראל, באתר הכנסת
- ממשלות העבר, באתר של משרד ראש הממשלה
הערות שוליים
- ^ קמפיין "השקופות": בטאון ש"ס מחק את השרות, באתר ynet, 21 במאי 2015.
יעל פרידסון, לא התלהבו מהשיא: "בחדרי חרדים" טשטשו את השרות בתמונת הממשלה, באתר וואלה!, 14 ביוני 2021 - ^ משה גורלי, שופטי בג"ץ במסר לנתניהו: "לפי חוק היסוד רה"מ לא יכול להיות שר", באתר כלכליסט, 7 ביולי 2015.
- ^ איתמר אייכנר, בר סימן טוב יקבע: איך תצולם תמונת הממשלה המסורתית?, באתר ynet, 17 במאי 2020
34431622תמונת ממשלת ישראל בבית הנשיא