מפרשי המקרא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף פרשני המקרא)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: כתוב מנקודת מבט חילונית/אקדמית, בנוי כרשימת מכולת.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: כתוב מנקודת מבט חילונית/אקדמית, בנוי כרשימת מכולת.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.

פרשנות המקרא שלאחר חז"ל הם ספרי פרשנות וביאורים על סדר פסוקי התנ"ך. ספרי המפרשים נחלקים לשתי תקופות עיקריות, פרשנות הראשונים שהתחילה עוד בתקופת רבי סעדיה גאון עד רלב"ג, ותקופת האחרונים שתחילתה בתקופת רבי עובדיה ספורנו עד סוף האלף החמישי. להבדיל ממדרשי חז"ל אשר עוסקים בעיקרם בהוספת דברי אגדה ומדרשים, המפרשים עוסקים בליבון לשון הפסוקים והבהרתם, ציטוט והשוואה של דברי הגמרא והמדרשים.

הפירוש המפורסם ביותר והמקובל על כל המפרשים האחרים, הוא פירוש רש"י לתורה הכולל פירוש כמעט על כל התנ"ך, הפירוש מבוסס ברובו על מדרשי חז"ל ועוסק בהתאמתם לפשוטו של מקרא בהוספת תוספות נחוצות, ובביאור מילות הכתוב. על פירוש זה בלבד נכתבו עשרות חיבורים.

סגנון הפירוש שונה בין המחברים, לעיתים סגנון החיבור גם הושפע מרוח התקופה:

יש מהמפרשים שדבריהם עסקו גם בעומק כוונת פסוקי התורה – על דרך הפרד"ס (כדוגמת פירוש הרמב"ן), ויש מהמפרשים שנצמדו תמיד לפשוטו של מקרא גם אם הדברים לא תמיד היו בהתאמה מלאה לדברי חז"ל (כדוגמת פירוש האבן עזרא והרד"ק). בתקופת האחרונים מצויים יותר מפרשים אשר עסקו בעיקר בפירוש לפירושו של רש"י (כדוגמת המזרחי, הברטנורא והשפתי חכמים), מפרשים אשר הרחיבו יותר בדרשות עומק ותכחות מוסר (כדוגמת המהר"ל והכלי יקר), מפרשים אשר הרחיבו יותר על ענייני הסודות והרמז הטמונים בפסוקי התורה (כדוגמת האור החיים) ומפרשים אשר התמקדו גם בדקדוק כל מילה (כדוגמת המלבי"ם והעמק דבר).

בתחילת תקופת ההשכלה והרפורמה, ניסו רבים ממנהיגיהם לגעת גם בהגות פירוש התורה, חכמי ישראל שבאותה תקופה לחמו מלחמת חורמה בניסיון לשבש ולהתערב בביאור פסוקי התנ"ך. פירוש המלבי"ם על התנ"ך מבוסס על מלחמה זו (כעין מלחמת האבן עזרא במפרשי הקראים), וכן פירושם של הרש"ר הירש והרד"צ הופמן אשר את חיבורו על התורה כתב בתגובה לתנועת ביקורת המקרא שפשתה בתקופתו.

פרשנות קדומה

פרשנות פילולוגית

פרשנות הראשונים

פרשני ספרד

פרשני צרפת

פרשני פרובנס

פרשני איטליה

פרשני תימן

פרשני אשכנז

פרשני אלג'יר

פרשנות האחרונים


פרשנויות אקדמיות, משכילים, וביקורת המקרא

ביאור המקרא בזמנינו

ראו גם

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0