רבי שמואל מפלייזא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף שמואל מפלייזא)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי שמואל מפלייזא
השתייכות בעלי התוספות
רבותיו רבי יהודה שירליאון, רבי ברוך בעל התרומה, רבי שלמה מדרויש
תלמידיו רבי פרץ בן אליהו, מהר"ם מרוטנבורג
בני דורו רבי יחיאל מפריז
צאצאים נכדיו רבי חיים מפלייזא, רבי יצחק בן יהודה הלוי

רבי שמואל בן שלמה מִפָלַייזָא, הנקרא רבינו שמואל משַּׁאטוֹ טְיֶיר, היה מבעלי התוספות בצרפת במאה ה-13. כינויו בצרפתית היה שִׂיר מוֹרֶל (או: מוֹרִיאֵל, מוֹרְיֶיל) ובשם זה הוא מכונה לעיתים קרובות גם בספרות הרבנית.

תולדותיו

ר' שמואל היה חתנו של רבי אברהם בן ר' חיים[1] ותלמידם של רבי יהודה שירליאון, רבי ברוך בעל התרומה, רבי דוד ממיץ[2], ורבי שלמה מדרויש, ומתלמידיו היו רבי פרץ בן אליהו ומהר"ם מרוטנבורג.

בשנת 1240 נאלץ להשתתף יחד עם רבי יחיאל מפריז וחכמים נוספים בוויכוח פומבי מול ניקולס דונין, ויכוח המכונה משפט פריז. בעקבות הוויכוח נשרף התלמוד בשנת 1242 ברחבי צרפת, ור' שמואל נאלץ לכתוב את חיבוריו ללא ספרים. הוא מתאונן על כך באחת מתשובותיו בדברים הבאים: "אזל רוחי ותש כחי ואור עיני אין אתי, מחמת המציק אשר גברה ידו עלינו ומחמד עינינו לקח ואין בידינו ספר להשכיל ולהבין".

ממשפחתו ידועים שני נכדיו שחיברו פירושים לתורה הראשון הוא רבי חיים מפלייזא שפירושו עודנו מצוי בכתב יד והוא מזכיר בו את פירושי סבו והשני רבי יצחק בן יהודה הלוי מחבר הפירוש "פענח רזא".

כפי הנראה נקבר בצרפת.

חיבוריו

חיבורו הידוע ביותר הוא פירושו לפיוט לשבת הגדול אלקי הרוחות לכל בשר של רבי יוסף טוב עלם שנדפס בחלקו בספר אור זרוע ולאחרונה בשלמותו על פי כתבי יד.

כמו כן חיבר תוספות לכמה מסכתות ומהן הגיעו לידינו תוספותיו למסכת עבודה זרה מעובדות על ידי תלמידו רבינו פרץ והם התוספות הנדפסות בדפי התלמוד.

מספר תשובות שלו מובאות על ידי מהר"ם מרוטנבורג והמרדכי וכן מקובל ליחס לו את הסימן "קדש ורחץ" המופיע בהגדה של פסח.

לקריאה נוספת


ערך זה הוא קצרמר בנושא רבנים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

31045170שמואל מפלייזא

  1. ^ ראו נפתלי יעקב הכהן, אוצר הגדולים אלופי יעקב - חלק ב, באתר היברובוקס עמוד ק, אות שעו
  2. ^ ראו הרב נפתלי יעקב הכהן, "רבינו דוד ממיץ ז"ל", אוצר הגדולים אלופי יעקב, חיפה, תשכ"ז-תש"ל, חלק ג, עמודים קד-קה, באתר HebrewBooks, אות מ