נזיד
נָזִיד הוא מאכל העשוי ממרכיב מוצק מרכזי המבושל ברוטב או בציר. הנזיד יכול להיות מבוסס על בשר (בשר בקר או בשר עוף), מאכלי ים, קטניות או ירקות (בעיקר תפוחי אדמה או שעועית).
הנזיד סמיך יותר ממרק, ודליל יותר מקסרול (מעין פשטידת ירקות לחה). הנזיד מהווה לרוב מנה עיקרית, ולא מנה ראשונה או תוספת למנה עיקרית. בניגוד למרק, הנזיד יכול להיות מבושל הן על גבי הכיריים והן בתוך תנור אפייה (בעוד שהקסרול מוכן תמיד בתנור אפייה, והמרק תמיד מבושל על גבי הכיריים).
הנזיד ביהדות
בפרשת תולדות: וְיַעֲקֹב נָתַן לְעֵשָׂו לֶחֶם וּנְזִיד עֲדָשִׁים.(בראשית, כ"ה, ל"ד), וברש"י: "יען אשר לא זכר עשות חסד" - לעסוק באבל אביו כמו שעשה יעקב נזיד עדשים לנחם את יצחק.תהילים, ק"ט, ט"ז
נהוג לאכול נזיד חמין בשבת בבוקר.
הנזיד בתרבויות העמים
הנזיד מוזכר בספרי בישול החל מהתקופה הרומית. בספרו של אפיקיוס מהמאה הרביעית מוזכר נזיד. בספרו של גיום טירל "לה ויאנדיר" מהמאה ה-14 מוזכרים סוגים שונים של נזידים, ובהם גם כמה סוגי ראגו. הרודוטוס מספר על הסקיתים שהכינו נזיד במאה ה-8 לפנה"ס המכיל מים ובשר. נזיד זה בושל בתוך עור בעל חיים שנתלה מעל האש.
הגולאש ההונגרי הוא נזיד שמקורו במאכל של השבטים המדיארים מהמאה ה-8 (הפפריקה נוספה רק במאה ה-18).
נזידים שונים
- חורשט - נזיד או מרק בעל עשרות גרסאות מהמטבח הפרסי.
- בויאבז - נזיד או מרק דגים מפרובנס.
- ביף בורגיניון - נזיד בשר בקר מבושל ביין אדום מהמטבח הצרפתי.
- גולאש - נזיד בשר מהמטבח ההונגרי.
- צ'ילי קון קרנה - נזיד בשר ושעועית מהמטבח המקסיקני.
- צלי ברנזוויק - נזיד שמקורו בווירג'יניה וצפון ודרום קרוליינה.
- קאסולה - נזיד בשר ושעועית מהמטבח הצרפתי.
- ראגו - נזיד ירקות מתובל מהמטבח הצרפתי.
- רטטוי - נזיד ירקות מהמטבח הצרפתי.
- פויקהקוס - נזיד מהמטבח הדרום אפריקאי.
- ביגוס - נזיד מתובל של כרוב, כרוב כבוש ובשר מהמטבח הפולני.
- פייז'ואדה - נזיד שעועית מהמטבח הברזילאי ומהמטבח הפורטוגזי.
- נזיד בשר אירי - נזיד בשר מהמטבח האירי.
- חאשי - נזיד מהמטבח הארמני ומהמטבח הגאורגי.
- טאג'ין - נזיד מהמטבח המרוקאי.
- לוקרו - נזיד ממטבחי אמריקה הלטינית, מבוסס על דלעת, שעועית ותירס.
ראו גם
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: נזיד |
- רותי קינן, נזיד עדשים שמסחרר ראשים, באתר ynet, 5 במרץ 2007
טכניקות בישול | ||
---|---|---|
יבש | אפייה • צלייה • קלייה • עישון | |
מבוסס מים | בישול לבן • הרתחה • חליטה • שליקה • אידוי • נזיד | |
מבוסס שמן | טיגון עמוק • הקפצה | |
מבוסס אלכוהול | פלמבה (שילהוב) | |
מבוסס חומץ או מלח | כבישה • החמצה | |
בעזרת כלים | אמבט מרים • סיר לבישול איטי • בישול במיקרוגל • סיר לחץ • מנגל • הקצפה | |
גסטרונומיה מולקולרית | ספריפיקציה • סו-וויד |