סיר לבישול איטי
סיר לבישול אִיטי (מכונה גם סלואו-קוקר, או קרוקפוט, כשם מותג אמריקאי) הוא סיר חשמלי המשמש לבישול נזידים ותבשילים נוספים אשר מכילים מים, בטמפרטורות נמוכות יחסית. הבישול בסיר זה יכול להימשך זמן רב יחסית (מספר שעות). הכנת תבשילים בקרוקפוט פשוטה יחסית, מצריכה הכנות מועטות, ולרוב כוללת רק הנחה של המרכיבים הנחוצים בסיר והפעלתו. לאחר הפעלתו, ניתן להשאירו פועל ללא פיקוח עד אשר התבשיל יהיה מוכן.
השימוש בסיר לבישול איטי נפוץ בהכנת חומרי גלם הדורשים זמן רב לריכוכם, דוגמת שעועית או גריסים, ובתבשילים דוגמת חמין או חומוס.
בניגוד לסיר לחץ אשר אטום באופן הרמטי והתבשילים בו מבושלים בטמפרטורות אשר לרוב גבוהות מ-100 מעלות צלזיוס בעזרת שימוש באדים בטמפרטורה ולחץ גבוהים, הקרוקפוט לא יכול להתפוצץ למרות שאין שסתום בטיחות, משום שתוכן הסיר נמצא בלחץ אטמוספירי.
הקרוקפוט נפוץ במיוחד בבישולים של המטבח האמריקני.
בהלכה
שימוש בכלי לבישול המתחיל בערב שבת ומסתיים בשבת עצמה שנוי במחלוקת הלכתית סביב השאלה האם מדובר בהשהיה המותרת או בהטמנה שנאסרה. רבי משה פיינשטיין, רבי שמואל הלוי וואזנר[1] ורבי עובדיה יוסף[2] התירו את השימוש בסיר זה, ואילו רבי שלמה זלמן אויערבאך[3] ורבי יוסף שלום אלישיב אסרו את השימוש בו.
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ הרב שמואל הלוי וואזנר, שו"ת שבט הלוי, חלק ט סימן נב, באתר HebrewBooks
- ^ הרב עובדיה יוסף, חזון עובדיה שבת חלק א, מכון מאור ישראל, עמ' ס"ד
- ^ הרב שלמה זלמן אוירבך, מנחת שלמה, חלק שני, סימן ל"ד, סעיף ה, באתר HebrewBooks
טכניקות בישול | ||
---|---|---|
יבש | אפייה • צלייה • קלייה • עישון | |
מבוסס מים | בישול לבן • הרתחה • חליטה • שליקה • אידוי • נזיד | |
מבוסס שמן | טיגון עמוק • הקפצה | |
מבוסס אלכוהול | פלמבה (שילהוב) | |
מבוסס חומץ או מלח | כבישה • החמצה | |
בעזרת כלים | אמבט מרים • סיר לבישול איטי • בישול במיקרוגל • סיר לחץ • מנגל • הקצפה | |
גסטרונומיה מולקולרית | ספריפיקציה • סו-וויד |
29406165סיר לבישול איטי