פלמבה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בננה פוסטר פלמבה
קרם ברולה פלמבה
קוקטיילי שלהבת

פְלָמְבֶּהצרפתית: Flambé, בעברית: שלהוב אלכוהול) היא שיטת בישול במסגרתה מוסף אלכוהול (אתנול) למאכל חם, דבר הגורם לאלכוהול להידלק ולבעור. מקור המילה בצרפתית במילה "להלהיב" (מלשון "להבת אש").

שילהוב האלכוהול יוצר מראה נאה לסועדים בנוסף לשינוי טעמו של המזון בשל כך שמרבית האלכוהול נשרף והופך לסוכר.

היסטוריה

מזון בוער הוגש על ידי המורים בספרד במהלך המאה ה-14, אבל שיטת בישול זו התפתחה בשלהי המאה ה-19 בצרפת. המאכל הראשון המודרני בהכנתו נעשה שימוש בשיטת בישול זו היה קרפ סוזט אשר הומצא על ידי אנרי שרפנטייה, עוזר טבח צרפתי בן 15 בשנת 1895. גרסה אחת מספרת, שהקינוח הוכן ב"קפה דה פארי" שבמונטה קרלו (ולפי גרסה אחרת- במסעדה בפריז), עבור הנסיך מוויילס, לימים אדוארד השביעי מלך אנגליה. למנה האחרונה תכנן שרפנטייה להגיש קרפ עם רוטב. לרוע מזלו, הארוחה התמשכה מעבר למתוכנן, והוא רצה לחמם את הקרפ שנית על מנת להגישו. כשהחזיר את הקרפ למחבת, הוא הוסיף לו בטעות גם אלכוהול, והלהבה שלא כבתה עם הגשת הקרפ לשולחן הוציאה את שמו של הקרפ לתהילה.

הסבר מדעי לשינוי הטעם

שינוי הטעם במזון נוצר עקב הבדלי טמפרטורת רתיחה. בעוד שאלכוהול רותח ב-78 מעלות צלזיוס, מים רותחים ב-100 מעלות, וסוכר נמס והופך לקרמל ב-160 מעלות. הצתת שלושת המרכיבים יחד יוצר תגובה כימית המשנה את טעמו של המזון.

מאכלי פלמבה

משקאות פלמבה

קישורים חיצוניים

  • מתכוני פלמבה (באנגלית)