המטה הכלכלי-חברתי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המטה החברתי- כלכלי
מידע כללי
מדינה ישראל
משרד אחראי משרד ראש הממשלה
תאריך הקמה אפריל 2012
חוק הועדה לבחינת מטה ראש הממשלה, דו"ח קוצ'יק, אפריל 2012
ראש יוסי שלי
מטה מרכזי ירושלים

מטה הכלכלי-חברתי הוא גוף מטה שהוקם במשרד ראש הממשלה באפריל 2012, בתקופת כהונתו השנייה של בנימין נתניהו כראש הממשלה. הקמת המטה נעשתה,

בעקבות מסקנות הוועדה לבחינת מטה ראש הממשלה, דו"ח קוצ'יק[1], אפריל 2012.

בראש המטה עומד מנכ"ל משרד ראש הממשלה.

בניין משרד ראש הממשלה, ירושלים

נושאי הפנים עליהם נמנים, בין היתר: שאלות עיצוב מדיניותה הכלכלית חברתית של ישראל; יציבות פיננסית; פיתוח תשתיות; חינוך; בריאות; רווחה; רשויות מקומיות; הגירה, לרבות זו הבלתי חוקית לישראל; תעסוקת חרדים; טיפול במיעוטים ועוד, הם נושאים מורכבים ובעלי חשיבות אסטרטגית לקיומה של מדינת ישראל ולעתידה. לפיכך בדו"ח הוועדה נקבע כי מטרתו וייעודו של המטה הכלכלי-חברתי היא לספק לראש הממשלה את הרקע ואת החלופות השונות לפתרון בסוגיות המובאות לפתחו, ליישב מחלוקות בין משרדים, לגבש, לנהל וללוות ביצוע פרויקטים שעל סדר יומה של הממשלה.

המטה כולל את אגפים: אגף פנים, תכנון ופיתוח, אגף כלכלה ותשתיות, אגף ממשל וחברה, אגף יישום תוכניות חברתיות, המועצה הלאומית לכלכלה, והלשכה המשפטית.

תפקידים

  • ריכוז תכנון מדיניות-הפנים ועבודת המטה ברמה הלאומית.
  • גוף מטה מוביל בתחומים החברתיים-כלכליים.
  • הובלת רפורמות בשירות הציבורי.
  • קידום פרויקטים בעלי משמעות לאומית לתקופות זמן מוגדרות.
  • ליישב מחלוקת בין משרדי ממשלה.
  • לספק לראש הממשלה את הרקע ואת החלופות השונות לפתרון בסוגיות המובאות לפתחו.

אגף פנים, תכנון ופיתוח

אגף פנים, תכנון ופיתוח מוביל את פעילות משרד ראש הממשלה בתחומי מדיניות הפנים[2] ובכלל זה שלטון מקומי, מדיניות תכנון, פיתוח והקצאת קרקעות, הגירה, חקלאות בהיבטי פיתוח הכפר, איכות סביבה, ביטחון פנים, היערכות לחירום ושירותי דת.

תחומים נוספים הנמצאים בטיפול האגף[2] הם תחומי המורשת, הקשר עם יהדות התפוצות וכן העלייה והקליטה. עבודת האגף כוללת עיצוב וקידום מדיניות ראש הממשלה בתחומי הפנים, ומתן מענה לחסמים ואתגרים העולים ממשרדי הממשלה בסוגיות מדיניות, אשר דורשים ניהול רוחבי רב-משרדי. פעילות אגף פנים, תכנון ופיתוח מאופיינת בעבודת מטה לגיבוש צעדי מדיניות; גיבוש החלטות ממשלה ביצועיות; ניהול פרויקטים לאומיים; קידום תוכניות פיתוח אזוריות; ייזום והנעת תהליכים ממשלתיים; הסרת חסמים מערכתיים וכן ייצוג ראש הממשלה בוועדות מקצועיות ופרלמנטריות.

בין פעולות האגף ניתן למנות[2]: גיבוש וניהול של התכנית לחיזוק החוסן האזרחי בשדרות וביישובי עוטף עזה; התכנית הלאומית לפיתוח מעטפת אזרחית לקראת העתקת מחנות צה"ל לנגב; התכנית לעידוד צמיחה דמוגרפית ברת קיימא בקצרין וביישובי מועצה אזורית גולן; תהליך לביזור סמכויות לשלטון המקומי; קידום החלטת הממשלה להגברת התיאום בין משרדי הממשלה בתהליכי תכנון, בנייה והקמת תשתיות; תוכנית לאומית להקמת אזורי חיץ; שיפור מוכנות משרדי הממשלה לשיקום אחרי אסון טבע; סיוע בהקמת העיר חריש; הובלת הצוות הבין-משרדי לסוגיית זכויות בעלי החיים; גיבוש תוכניות צמיחה ופיתוח ליישובים הדרוזים והצ'רקסיים; שותפות בגיבוש התכנית הלאומית להפחתת תאונות הדרכים; קידום תוכנית חומש לפיתוח הכותל המערבי; ניהול פרויקטים 'תגלית' ו'תגלית אקסל. בנוסף אגף פנים תכנון ופיתוח מוביל את התוכניות הלאומיות לפיתוח מקומי ומרחבי.

סמנכ"ל פנים, תכנון ופיתוח הנוכחי הוא אביאל פנסאפורקאר.

אגף פנים תכנון ופיתוח מחולק לארבעה צוותים:

  • צוות מדיניות פנים וחוסן- מוביל את פעילות משרד ראש הממשלה בתחומי מדיניות הפנים, לרבות הגירה, ביטחון אישי, חוסן, היערכות לחירום ושיקום ארוך טווח לאחר אירועי חירום, מתמחה בגיבוש ובקידום פרויקטים לאומיים ביצועיים ורב מערכתיים, תוך התמקדות בהנעת תהליכים, הסרת חסמים ופתרון מחלוקות בין משרדיות. בעת חירום, מייצג הצוות את מנכ"ל המשרד בשטח ובחמ"לים שונים, מהווה צינור ישיר להעברת מסרים בין הרשויות המקומיות למקבלי ההחלטות, מסייע בהסרת חסמים, אוסף נתונים ובונה את תוכניות השיקום לאחר אירועי האסון.[3]
  • צוות שלטון מקומי - מקדם את מדיניות הממשלה בהובלת הצעדים לתפקוד איכותי של השלטון המקומי, עוסק בנושאים מוניציפליים רוחביים, לרבות גיבוש והובלה של מפת העדיפות הלאומית, ביזור סמכויות מהשלטון המרכזי לשלטון המקומי וייעול ממשקי העבודה בין רובדי השלטון. כמו כן, הצוות מקדם פיתוח כלכלי במרחב העירוני, כגון פיתוח מנועי צמיחה ברשויות, חיזוק וקידום התעסוקה והעצמאות הפיננסית של השלטון המקומי[4].
  • צוות תכנון ופיתוח מרחבי- מוביל ומיישם את מדיניות משרד ראש הממשלה בנושאי תכנון ופיתוח הוליסטיים של המרחב הפיזי, ייעול תהליכי תכנון סטטוטוריים והקצאת קרקע, מדיניות סביבה ואנרגיה מקיימת, ופיתוח המרחב הכפרי.[5]
  • צוות עלייה, קליטה ,תפוצות ומורשת- מקדם את הקשר בין יהדות התפוצות למדינת ישראל, פעולות שונות הנוגעות לעלייה וקליטה בישראל, ואחראי על ההתקשרות עם הקרן למורשת הכותל המערבי לרבות חברות בוועד המנהל של הקרן.

אגף ממשל וחברה

האגף לממשל וחברה מוביל את פעילות משרד ראש הממשלה בתחומי ממשל[6], פיתוח מדיניות התכנון בעבודת משרדי הממשלה וקידום רפורמות מבניות בעבודת ובמבנה הממשלה; אמון על חיזוק הממשק שבין האזרח לבין הממשלה, לרבות הידברות הממשלה עם המגזר השלישי והמגזר העסקי; מוביל את פעילות משרד ראש הממשלה בתחומים חברתיים ובכלל זה במסגרת שירותי החינוך, עלייה וקליטה, רווחה, התרבות והספורט. כמו כן עוסק האגף בעניינים הנוגעים למשרד לשוויון חברתי ולרשות לקידום מעמד האישה.

סמנכ"ל ממשל וחברה הנוכחי הוא אוהד פראוור.

אגף כלכלה ותשתיות

אגף כלכלה ותשתיות, מספק ייעוץ כלכלי[6] למנכ"ל בנושאים המטופלים במטה הכלכלי-חברתי ומוביל את פעילות המטה בתחומי משק וכלכלה. בכלל זה מדיניות מאקרו ותקציב המדינה, מיסוי והכנסות המדינה, תחרותיות ושוק ההון, וכן נושאי שכר ונושאים חשכ"לים. האגף מקדם ומלווה מטעם משרד ראש הממשלה את תחומי התחבורה, התשתיות, האנרגיה, משק המים, שוק הנדל"ן, התיירות, התעסוקה התעשייה ומסחר, התקשורת, וכן בהיבטים תקציביים הנוגעים למערכת הביטחון.

סמנכ"ל כלכלה תשתיות הנוכחי בוא אמיר ברקן.

אגף יישום תוכניות חברתיות

אגף יישום תוכניות חברתיות עוסק בקידום ופיתוח נושאי רווחה וחברה המגיעים לשולחנו של ראש הממשלה, ובמסגרת זו מופקד, על נושאים בהם עוסקים: משרד החינוך, משרד הרווחה, משרד הבריאות, משרד התרבות והספורט, וכן גם נושאים אחרים המובלים על ידי משרד ראש הממשלה, כגון: הטיפול באוכלוסיות מוחלשות כגון עולי אתיופיה, נוער בסיכון .

הלשכה המשפטית

הלשכה מהווה את הסמכות המקצועית המרכזית בהיבטים המשפטיים והחקיקתיים הכרוכים בפעילות התכנון, והיא מלווה את התהליכים ביחידות השונות על פי צורך. כמו כן, מובילה היחידה תהליכים הכרוכים בשינוי חקיקה ותקנות הנגזרים מפעולות תכנון מדיניות שהושלמו ואושרו.

בין תפקידיה: מתן ייעוץ וליווי משפטי לראש הממשלה ולמנכ"ל כאשר הדבר נדרש, הכנת חוות דעת וסקירות בנושאים שונים העולים על סדר היום, מתן ייעוץ לאגפים השונים, הובלת הביצוע של היבטים חקיקתיים בתוכניות ומתן הגנה משפטית במקרה הצורך.

היועצת המשפטית הנוכחית היא עו"ד שלומית פרגו-ברנע.

מנכ"ל משרד ראש הממשלה

מנכ"ל משרד ראש-הממשלה עומד בראש המטה החברתי-כלכלי. המנכ"ל מוביל את עבודת המטה והמדיניות המתבצעת במשרד ראש הממשלה במכלול הנושאים הכלכליים, החברתיים והאזרחיים.

מנכ"ל המשרד מרכז את עבודת המטה הממשלתית בנושאים אלו, מטעמו של ראש-הממשלה, והוא מוביל ושותף מרכזי בפרויקטים לאומיים גדולים שעל סדר יומה של הממשלה ושל ראש הממשלה.

לצידו של מנכ"ל משרד ראש הממשלה עומדים סמנכ"לי האגפים של המטה החברתי-כלכלי .

ראשי המטה לדורותיהם

שם כהונה תחת ראש הממשלה
הראל לוקר 2012–2015 בנימין נתניהו
אלי גרונר 2015–2018
יואב הורוביץ (מ"מ) 2018–2019
רונן פרץ (מ"מ) 2019–2020
צחי ברוורמן (מ"מ) 2020–2021
יאיר פינס 2021–2022 נפתלי בנט
נעמה שולץ 2022 יאיר לפיד
יוסי שלי 2023– בנימין נתניהו

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

36226414המטה הכלכלי-חברתי