בית הקברות סנהדריה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בית הקברות סנהדריה
(למפת ירושלים רגילה)
Jerusalem location map with titles2.png
 
בית הקברות סנהדריה
בית הקברות סנהדריה
בית הקברות סנהדריה

בית הקברות סנהדריה הוא בית קברות יהודי השוכן בצפון ירושלים בסמוך לשכונת סנהדריה, ובסמוך לצומת הרחובות שמואל הנביא, שדרות אשכול ובר-אילן (צומת סנהדריה).

בית הקברות סנהדריה, ממוקם כמה מאות מטרים מגן עירוני ובו קברים מתקופת בית שני המוכר בשם קברי הסנהדרין.

רקע

עד מלחמת העצמאות היה בית הקברות בהר הזיתים בית הקברות העיקרי של ירושלים. עם פרוץ המלחמה, הפכה התנועה להר הזיתים למסוכנת בשל מעבר הדרך בשכונות ערביות. עד סוף חודש פברואר 1948 התנהלה קבורה חפוזה באמצע הלילה פעמיים בשבוע בליווי בריטי, אולם עקב המשך ההתקפות על מסעות הלוויה, הפסיקו הבריטים לאבטח את התנועה להר הזיתים.

על מנת לפתור את מצוקת הקבורה הוקצו בירושלים בתי קברות שהוגדרו כזמניים, כלומר עד שניתן יהיה לחדש את הקבורה בהר הזיתים או בבית קברות ראוי. לחברה קדישא העיקרית של ירושלים, 'קהילת ירושלים', הוקצה שטח ששימש עד לאותה עת כחוות ניסיונות חקלאית בשולי שכונת סנהדריה. הנקברים הראשונים בבית עלמין זה היו ארבעים ושניים (מבין 58) חללי מכונית התופת שפוצצה ברחוב בן יהודה. לאחר מלחמת ששת הימים הועברו חלק מהנקברים במקום אל בית העלמין בהר הזיתים. בתי קברות אחרים היו בית העלמין שייח' באדר בגבעת שייח באדר (בין הכנסת לגן סאקר) ובית העלמין בשכונת שערי צדק בחצר המבנה הישן של בית החולים שערי צדק. שני בתי קברות אלו נסגרו לאחר מלחמת העצמאות.

בית קברות קבוע

לאחר מלחמת העצמאות, משהתברר שאין אפשרות לחדש את הקבורה בהר הזיתים שהיה תחת שליטה ירדנית, הפך בית הקברות סנהדריה לבית עלמין קבוע. באותה תקופה שכן בית הקברות בקצה העיר בסמוך לקו העירוני, למול גבעת התחמושת. בתקופה זו החל לפעול גם בית הקברות הר המנוחות ממערב לירושלים, שנפתח ב-1951. עם פתיחת בית הקברות הצבאי בהר הרצל הועברו אליו חללי צה"ל שהיו קבורים בבית הקברות סנהדריה.

לאחר מלחמת ששת הימים נבנו השכונות סנהדריה, רמת אשכול ומעלות דפנה, ובית הקברות הפך למובלעת בתוך תחום ירושלים.  

בבית הקברות סנהדריה קיימים קברי שדה רגילים או "זוגיים" ורק חלקה אחת של קבורה רוויה (בקומות). כיום בית הקברות אינו מתרחב, מאחר שנשארו בו מעט מקומות קבורה פנויים.

בניגוד למנהג הרגיל בירושלים, לפיו בבתי קברות ליהודים אשכנזים המצבות שוכבות ולא עומדות, בבית קברות זה ישנן גם מצבות עומדות.

בקצה בית הקברות נבנה בית הלוויות גדול ובולט. על חזית הבניין לכיוון שדרות גולדה מאיר נכתבו המילים "בית מועד לכל חי" מתוך ספר איוב[1], המכוון לקבר שהוא סופו של כל אדם, להזכרת יום המיתה המעורר לתשובה.

רבנים הקבורים בבית הקברות

אישים מפורסמים הקבורים בבית הקברות

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בית הקברות סנהדריה בוויקישיתוף


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0