שי אביטל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שי אביטל
לידה 1952 (גיל: 72 בערך)
מושב ארבל ישראלישראל ישראל
השתייכות צבא הגנה לישראל
תקופת הפעילות 19702002, 20122014
דרגה אלוף  אלוף
תפקידים בשירות
פעולות ומבצעים
מלחמת יום הכיפורים  מלחמת יום הכיפורים
מלחמת לבנון  מלחמת לבנון
הלחימה ברצועת הביטחון
האינתיפאדה הראשונה
האינתיפאדה השנייה
מבצע צוק איתן  מבצע צוק איתן
תפקידים אזרחיים
מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה

שי אביטל (רפופורט) (נולד בשנת 1952), אלוף (מיל') בצה"ל, שימש כמפקד מפקדת העומק. בעבר מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה.

ביוגרפיה

אביטל נולד וגדל במושב ארבל, ולמד בבית הספר החקלאי כדורי. התגייס לצה"ל בשנת 1970 והתנדב לסיירת מטכ"ל. לאחר טירונות צנחנים עבר מסלול הכשרה כלוחם ביחידה וכן הכשרה כמפקד כיתה. מפקד פלוגת האימונים ביחידה באותה עת היה יוני נתניהו, ואביטל העיד כי הושפע ממנו מאוד.[1] עם סיום המסלול יצא אביטל לקורס קציני חי"ר, ובסיומו שב ליחידה כמפקד צוות. הוא הושפע מאד גם מדמותו של מאיר הר-ציון. אביטל נהג להקריא לחייליו מיומנו של הר-ציון ואף הזמין אותו להרצות בפניהם.[2]

במלחמת יום הכיפורים לחם אביטל עם צוותו ברמת הגולן ובחצי האי סיני. סיירת מטכ"ל עלתה לרמה כבר ביומה השני של המלחמה, ולקחה חלק בלחימה כפלוגת סיור מובחרת בעוצבת געש בפיקודו של רפול. ב-9 באוקטובר הוקפץ כוח של היחידה, בפיקוד יוני נתניהו, למחנה נפח בעקבות הודעה על חדירת מסוקים המנחיתים לוחמי קומנדו סורים בקרבת הבסיס. אביטל העיד כי היה זה קרב קשה, אשר כלל מגע אש מטווח קרוב והשלכת רימונים, שהוכרע בשל הביטחון והדוגמה האישית שהפגין נתניהו בקרב. במהלך הקרב בין סיירת מטכ"ל לבין הקומנדו הסורי נהרגו כארבעים לוחמים סורים ושני לוחמים מכוח הסיירת.[3] כן השתתף אביטל במבצע בו חילץ כוח הסיירת בפיקוד נתניהו, במהלך הקרבות, את סגן אלוף (לימים אלוף) יוסי בן-חנן הפצוע מתל א-שמס.[4] לאחר מכן עברו אביטל וחייליו לחזית הדרום, השתתפו בלחימה במבואות איסמאעיליה ובהשתלטות על ג'בל עתקה.

בשנת 1974 השתתף בפריצה לדירת מגורים בבית שאן בה התבצרו שלושה מחבלים. כל ששת הלוחמים מסיירת מטכ"ל שפרצו לדירה, ואביטל בהם, קיבלו משר הביטחון, שמעון פרס, ספר שירים של נתן אלתרמן כהוקרה על אומץ לבם. ב-1975 השתתף אביטל במרדף אחר חוליה בת ארבעה מחבלים שחדרה מלבנון לאזור מטולה. אביטל נתקל במחבלים לבדו והרג אותם בקרב קצר. באותה שנה השלים קורס סיור ביחידת הריינג'רס של צבא ארצות הברית.[5] ב-1976 שהה בקניה ועסק בהכשרת כוחות המשמר של ראש הממשלה, ג'ומו קניאטה. במבצע יונתן סייע בארגון נחיתת כוחות המחלצים בניירובי. בשובו התמנה למפקד הפלגה הייעודית של סיירת מטכ"ל, לאחר מספר חודשים נפצע באורח קשה בתאונת דרכים שגרמה לנכות בידו הימנית. עבר תקופת שיקום ממושכת במהלכה יצא ללימודים.

ב-1979 חזר ליחידה ומילא בה תפקיד בכיר, הוא השתתף בפעולת ההשתלטות על בית הפעוטות במהלך הפיגוע במשגב עם ב-1980. במרץ 1982 מונה למפקד סיירת מטכ"ל, בתקופת כהונתו פרצה מלחמת לבנון הראשונה, אביטל שהתנגד למלחמה,[6] לחץ לשלב את הסיירת במלחמה כיחידת חיל רגלים רגילה,[7] בין היתר בקרב על המיוערת.[8] במהלך המלחמה אמר אביטל, בכנס שנכחו בו שר הביטחון אריאל שרון והרמטכ"ל רפאל איתן, כי הוא מתנגד לעצם הרעיון של כניסת כוחות שריון לביירות, מעצם היותה עיר הבירה של מדינה שכנה. יחד עם זאת אמר אביטל שאם בכל זאת יוחלט להיכנס לעיר, הוא יוביל את חייליו במבצע.[9] ימים ספורים לפני שהוחלף על ידי עמר בר-לב השתתף בחילוץ בני הערובה שנחטפו בקו 300.[10]

לאחר שנת לימודים בבסיס הפיקוד והמטה של חיל הנחתים של ארצות הברית, עשה ב-1986 הסבה לשריון ומונה למפקד גדוד 74 בחטיבה 188, בתחילת 1987 השתתף בקרב בו נהדפה התקפת חזבאללה על מוצב צד"ל, במהלך הקרב הפר אביטל פקודה ישירה של מפקד החטיבה כשסירב לעצור את התקדמותו.[11] בהמשך פיקד על עוצבת חצי האש, ועל חטיבת אפרים[12]. ב-1990 יצא ללימודים בבוסטון וכשחזר מונה למפקד חטיבה 211, שירת כסגן מפקד עוצבת געש וקודם לדרגת תת-אלוף ולמפקד אוגדה 98.[13] ב-1994 מונה למפקד עוצבת געש, אחר כך שימש כראש מטה פיקוד הצפון. הוא יצא לחופשה במהלכה עסק בחקלאות עד שקודם לדרגת אלוף ומונה למפקד הגיס הצפוני. בשנת 2000 עמד, מתוקף ניסיונו בכוחות המיוחדים, בראש ועדת החקירה לתקלה מבצעית של יחידת דובדבן בה התבצע ירי דו-צדדי בעת מבצע סימפוניית החיים למעצרו של מחמוד אבו הנוד, שהיה אז המבוקש מספר 1 בגדה המערבית והשתייך לגדודי עז א-דין אל-קסאם. במהלך המבצע, שהתקיים בכפר א-סירה א-שמלייה, סברו בטעות שלושה מצלפי היחידה שחבריהם ששכבו על גג באזור המבצע הם למעשה מחבלים וירו בהם למוות. בעקבות הכשל המבצעי הוחלט להשעות את היחידה זמנית מפעילות מבצעית ומפקדה מיקי אדלשטיין התפטר מתפקידו.[14].

בתחילת האינתיפאדה השנייה שימש יועץ הרמטכ"ל לענייני טרור. במסגרת זו הגיש דו"ח בעניין ייעול הפעילות הצבאית והאזרחית מול הפלסטינים בו המליץ על פיצול השליטה בלחימה ביהודה ושומרון לאוגדה נוספת (מספר חודשים אחר כך קמה והפכה אוגדת יהודה לאוגדת ביטחון שוטף נוספת בגזרה), ועל הידוק שיתוף הפעולה בין צה"ל לשב"כ.[15] בשנת 2002 פרש מצה"ל.

לאחר שחרורו מצה"ל הצטרף למפלגת מרצ,[16] לקראת הבחירות לכנסת השבע עשרה, שובץ אביטל במקום ה-39 ברשימת מפלגת קדימה,[17] ולא נבחר לכנסת. ב-19 ביולי 2006 מונה למנכ"ל המשרד להגנת הסביבה ושימש בתפקיד זה עד תום כהונת הממשלה, באפריל 2009. בתפקידו זה התנגד למתווה המוצע לגדר ההפרדה במדבר יהודה, עקב פגיעתה במדבר.[18]

בינואר 2012 חזר לשירות בצה"ל כמפקד מפקדת העומק‬, האמונה על מבצעים מיוחדים ורב-זרועיים בעומק האסטרטגי.[19]

בספטמבר 2014 סיים אביטל את תפקידו כמפקד מפקדת העומק‬ והשתחרר מצה"ל.[20]

חיים אישיים

אביטל נשוי ואב לארבעה, שתיים מבנותיו שירתו כקצינות בסיירת מטכ"ל, מתגורר במושב ארבל בו גידל כבשים לאחר שחרורו. הוא בעל תואר ראשון בהצטיינות במדעי הקרקע והמים ובכלכלה חקלאית ומינהל בפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית, ויש לו תואר שני במנהל ציבורי מאוניברסיטת הרווארד בה למד במסגרת התוכנית לפיתוח מנהיגות של קרן וקסנר.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ עדותו של שי אביטל בסרט יוני נתניהו - הסיפור האמיתי: "הוא היה המפקד הבכיר הראשון שלי, מפקד הפלוגה. מבחינתי, שהוא לא רק היה מפקד הוא גם היה מחנך. הוא העביד אותנו קשה. כשהיה צריך להיות נוקשה הוא היה נוקשה. הוא דרש מאיתנו הרבה. הוא לא היה מפקד קל. אבל יחד עם זה, למשל לפני יציאה למסע קשה של לפעמים 80 קילומטר, עם משקל של 15 - 20 קילו על הגב, יוני עובר מחייל לחייל ושואל כל אחד מה יש לו, ובשקט רוב החיילים רוב הזמן חזרו בחזרה לשורה. כלומר הוא שכנע אותם לא בפקודות אלא במילה טובה. ערב חנוכה אנחנו עייפים, ויוני ישב עם הפלוגה ערב שלם והסביר לנו על יהודה המכבי. הוא דיבר על ההיסטוריה של היהודים מלפני אלפיים שנה. הוא חיבר את המעשה שלהם למעשה שלנו בימים אלה. הוא גמר את ההרצאה והמשכנו לרוץ בשטח לתוך הלילה, עד שתיים-שלוש לפנות בוקר, וכמובן למחרת ישנו שלוש שעות והמשכנו בשש בבוקר את האימונים."
  2. ^ משה זונדר, סיירת מטכ"ל, כתר ספרים, 2000. תקופת שי אביטל, עמודים 197 - 198.
  3. ^ עדותו של האלוף במיל' שי אביטל על הקרב כנגד הקומנדו הסורי, באתר לזכרו של סא"ל יונתן נתניהו.
  4. ^ עיטור המופת שהוענק ליונתן נתניהו, באתר "בעוז רוחם" של אגף כוח האדם בצה"ל
  5. ^ משה זונדר, סיירת מטכ"ל, כתר ספרים, 2000. תקופת שי אביטל, עמוד 201.
  6. ^ ראיון עם אביטל בתוכנית על אזרחי, גלי צה"ל
  7. ^ נועם תיבון: "רק כשהגעתי לפו"ם התברר לי שבשלום הגליל היינו במוקד העשייה. כחייל זה לא ממש עניין אותי. לחמנו נגד הקומנדו הסורי ב'מיוערת', היינו בעין א-תינה, בפריצה לביירות, הכי מצחיק זה ששי אביטל, מפקד היחידה, שם את הצעירים באגפים כדי לא לסכן אותנו והנה דווקא אנחנו נתקלנו." אביחי בקר, "דרך נועם", באתר הארץ, 5 במאי 2000.
  8. ^ אהרל'ה ויסברג, ‏כך חילצו התותחנים את סיירת מטכ"ל בלבנון, באתר ישראל היום, 27 באפריל 2012
  9. ^ משה זונדר, האיש שלא אמר "אחרי", מעריב, 2 ביוני 2000
  10. ^ עמרי אסנהיים, רקע אדום, באתר nrg‏, 15 באפריל 2005
  11. ^ ראיון עם אביטל בתוכנית על אזרחי, גלי צה"ל
  12. ^ יואב זיתון, ברקע האיום האיראני: מפקדת העומק שבה לחיים, באתר ynet, 15 בדצמבר 2011
  13. ^ שי להב, יחידה כירורגית, באתר nrg‏, 1 במאי 2003
  14. ^ אביחי בקר, "מי זה בכלל יצחק איתן", הארץ, ‏ 17.11.2000, כפי שהועלה באתר "פרש".
  15. ^ אמיר אורן, היום בת"א - שיחות אסטרטגיות עם ארה"ב, באתר הארץ, 14 בנובמבר 2001
  16. ^ ראיון עם אביטל בתוכנית על אזרחי, גלי צה"ל
    אטילה שומפלבי, ביילין הכריז על מועמדותו לראשות "יחד", באתר ynet, 9 בדצמבר 2003
  17. ^ רשימות המועמדים לכנסת ה-17
  18. ^ אלוף במיל. שי אביטל: לעצור את העבודות להקמת הגדר במדבר יהודה, באתר החברה להגנת הטבע
  19. ^ מערכת אתר צה"ל, ‏אלוף נועם תיבון מונה למפקד הגיס הצפוני, באתר צה"ל (דרך ארכיון האינטרנט), 19 בינואר 2012.
  20. ^ הודעת דובר צה"ל - טקס מינוי והחלפת מפקד מפקדת העומק [1], באתר דובר צה"ל, 29 בספטמבר 2014
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

22475795שי אביטל