סיור

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

סיור הוא תנועה באתר מסוים כדי להכיר ולחקור את נתוניו. בחלק מהמדעים הסיור הוא חלק מובנה מן הלמידה. הסיור הוא גם חלק מן התיירות, כדרך להכיר את תרבות מקומית, ואף סוג של בידור. במשמעותו הצבאית, הסיור הוא אמצעי לאיסוף מודיעין קרבי על חזית האויב.

סיור צבאי

הוא אחת השיטות שבה משתמשים כוחות מזוינים להשגת מודיעין קרבי, בעיקר על פרישת כוחות האויב, תנאי השטח והטופוגרפיה. חיילים העוסקים בסיור אוספים את המידע על ידי טכניקות הסיור שיפורטו להלן.

יחידות סיור

כל יחידה קרבית בצבא מחזיקה יחידת סיור בגודל שונה (צוות, מחלקה, פלוגה וכו'). תפקידן של יחידות סיור הוא לסייר באזור הפעולה לפני הכוח הראשי ולספק מידע בעל ערך לכוחות העומדים לפעול שם. יחידת סיור היא בדרך-כלל יחידה ניידת, בעלת הכשרה חיילית גבוהה, בייחוד בשדאות, הסוואה והישרדות בשטח.

יחידות הסיור נדרשות להביא מידע על צי"ח (ציון ידיעות חיוניות) שנדרש מיחידת האם שלהם (החטיבה או הגדוד) ולצורך כך הן מיישמות את מכלול הטכניקות של הסיור. דוגמאות לטכניקות ומשימות של הסיור:

  • סיור – מכלול הפעולות (תמרון, לחימה, תצפית) המבוצעות לשם איסוף מודיעין קרקע ואויב.
  • איסוף קרבי – מכלול הפעולות המאפשרות צפייה על פעילות אויב או קרקע – נעשה שימוש באמצעים פסיביים (כדוגמת משקפות) או אקטיביים (כדוגמת מכ"ם חודר קרקע).
  • סיור אלים – משימה שנועדה לגלות מודיעין אויב או קרקע דרך הפעלת כוח לוחם. בין אם על ידי התקפה או על ידי תמרון ולכידה של תא שטח.
  • סיור באש – ערעור האויב באמצעות ירי - בדרך כלל תלול מסלול או של יחידה אחרת, בצורה שתאפשר זיהוי תנועות ותגובות של האויב על ידי הכוח הצופה.
  • סיור ציר – סיור הנועד לספק מודיעין על ציר תנועה אפשרי, ממודיעין הנדסי הנוגע לעבירות ומכשולים ועד סריקה לאיתור אויב בציר.
  • סיור נקודתי – סיור שנועד להביא מודיעין על נקודה ספציפית שעליה קיים פער מידע.
  • סיור גזרה – סיור הנועד להביא מודיעין שטח או אויב בגזרה מסוימת. סיור כזה מנסה לזהות דפוסים של שטח או פעילות אויב, והביצוע שלו יכול להיות קצר בזמן, ככוח קדומני, או ארוך בזמן לשם יצירת תמונת מודיעין.
  • מסך – משימה הדורשת לאתר אויב ולספק התראה מוקדמת ליחידת האם על הימצאו וכוונותיו. המסך לרוב לא יבצע פעילות אלימה, אלא אם כן יש דרישה ספציפית לפגוע בסוג אויב בעדיפות גבוהה. המסך גם יכול לסייע בתיעול של כוח האויב על ידי הפעלת ארטילריה, ולעיתים נדירות, לחימה.
  • משמר – משימה הכוללת את משימות המסך, ומטרתה למנוע מהאויב מודיעין על כוחותינו ולהשיג מודיעין, זמן ומרחב ביחס לאויב. היא כוללת יחד, משימות נגד-סיור (נס"ר) אויב, השמדת כוחות קטנים ושיבוש התקפה או הגנה של כוח האויב. משימה זו נעשית בתוך תחום האש הארטילרית היחידתית ובסמיכות אליו.
  • חיפוי – משימה המכילה את המסך ואת המשמר, הפועלת במנותק מהגוף העיקרי על מנת לשרת את מטרת הגוף העיקרי תוך שיבוש הגנה והתקפת האויב.

יחידות הסיור מסוגלות להיטמע בשטח לתקופה ארוכה, לנווט את עצמן או את יחידת האם, להכווין אש של מגוון אמצעי אש מנגד (מטוסים, ארטילריה, טנקים, חימוש מונחה מדויק ועוד). לשם כך לוחמי הסיור (הסיירים נדרשים להכשרה ארוכה יותר מלוחם חי"ר רגיל וכן לדגש בהכשרה על ניווט, שדאות והסוואה.

יחידות סיור קיימות בכל גדוד חיל רגלים, חיל שריון וחיל הנדסה במערך הצבאי ותפקידם הוא השגת מודיעין קרבי, לחימת חוד ופתיחת תאי שטח לכוחות הלחימה. מחלקת הסיור (מחס"ר) בפלוגה המסייעת. בכל חטיבת חי"ר פלוגת סיור (פלס"ר)) חטיבתית - (החל מ-2006 אוחדו הפלס"ר, פלוגת החבלה ההנדסית (פלחה"ן) ופלוגת הנ"ט (פלנ"ט) לגדוד אחד - גדוד הסיור (גדס"ר). פלוגות הסיור החטיבתיות ניכסו לעצמן את השם "סיירת". יחידות סיור נקראות גם סיירות. על פי תורת הלחימה (תו"ל) גם בכל גדוד שריון צריכה להיות קיימת מחלקת סיור ובחטיבה פלוגת סיור. לרוב התקן של הסיור מאויש רק ביחידות המילואים.

סיירות בצה"ל

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – יחידות מובחרות בצה"ל

הסיירות הראשונות בצה"ל היו סיירת צנחנים, סיירת גולני וסיירת שריון. באמצע שנות ה-50 הוקמו הסיירות הפיקודיות (סיירת אגוז, סיירת שקד, סיירת חרוב) וגם סיירת מטכ"ל.

במרוצת השנים הסיירות התפתחו ליחידות מובחרות בצה"ל, ולתופעה ייחודית בתרבות הישראלית. הדבר קרה במידה רבה בזכות פרסומה של סיירת מטכ"ל.

כיום צה"ל מפעיל יחידות סיור שונות בכל החילות הלוחמים ובכל הזרועות. הבולטות הן: סיירת מטכ"ל, סיירות בחטיבות חי"ר (סיירת צנחנים, סיירת גולני, סיירת גבעתי, סיירת נח"ל), פלס"ר שריון בחיל השריון, וסיירת יעל של יהל"ם.

סיירות בעולם

יחידות מובחרות שפעלו מעבר לקווי האויב למטרות שונות היו קיימות מאז ומתמיד בהיסטוריה.

ברוב הצבאות המערביים קיימות יחידות סיור, אך הן אינן סיירות במובן הצה"לי. יחידת העילית הבריטית ה SAS שפעלה במלחמת העולם השנייה במדבר המערבי נחשבת מקור ההשראה ליחידות העילית, של צה"ל בפרט לסיירת מטכ"ל.

המונח סיירת

בסלנג הישראלי, המונח "סיירת" נהפך לכינוי לכל יחידה מובחרת.

יש להבחין בין יחידות מיוחדות לבין יחידות סיור. גם היחידות המיוחדות וגם יחידות הסיור הן יחידות התנדבות אולם הייעוד שלהן שונה מהותית. יחידות מיוחדות בעלות יעוד מסוים שפועלות עמוק מעבר לקווי האויב ומבצעות פעולות חשאיות זוכות להכשרה ארוכה במיוחד, במסגרת ההכשרה שלהן נכללת גם חלק מהכשרת הסיור, אולם מושם בה דגש על הפעלת הייעוד המסוים של אותה היחידה ולאו דווקא הסיור. היחידות הייעודיות נחשבות ליחידות מובחרות ואף יחידות עילית. הן אינן יחידות סיור ואינן סיירות. דוגמאות ליחידות מיוחדות שאינן יחידות סיור: שייטת 13, מגלן, שלדג ודובדבן.

יש להדגיש שהוספת המילה "סיירת" לכל יחידה מובחרת היא שגויה, אם כי השתרשה בקרב הציבור.

ראו גם

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סיור בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0