קלוד כהן-טנוג'י

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף קלוד כהן טנוג'י)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קלוד כהן-טנוג'י
Claude Cohen-Tannoudji
Claude Cohen-Tannoudji.JPG
לידה 1 באפריל 1933 (גיל: 90)
ענף מדעי פיזיקה
מקום מגורים צרפת
פרסים והוקרה חתן פרס נובל בשנת 1997
הערות יהודי
תרומות עיקריות
פיתוח טכניקה לקירור ולכידה של אטומים באמצעות לייזרים.

קלוד כהן־טנוג'יצרפתית: Claude Cohen-Tannoudji; נולד ב-1 באפריל 1933) הוא פיזיקאי יהודי-צרפתי, זוכה פרס נובל לפיזיקה, לשנת 1997. אחד החוקרים הבולטים בתחום האופטיקה הקוונטית.

ביוגרפיה

כהן־טנוג'י נולד לאברהם כהן־טנוג׳י ושרה (לבית סבאח) בקונסטנטין שהייתה באלג'יריה הצרפתית. מוצאה של משפחתו הוא מטנג'יר שבמרוקו (וזה מקור "טנוג'י" שבשם משפחתו), והיא הגיעה לאלג'יריה דרך תוניסיה. כהן־טנוג'י מעיד כי למד מאביו את מה שהוא רואה כמאפייני היסוד של המסורת היהודית: חקר, לימוד ושיתוף הידע. הוא למד בבית ספר יסודי ותיכון באלג'יריה, ובשנת 1953 עבר לפריז כדי ללמוד ב"אקול נורמל סופרייר", ושם למד עד 1957. בתחילת לימודיו נמשך למתמטיקה, אך אישיותו הכובשת של מורהו לפיזיקה, אלפרד קסטלר (חתן פרס נובל לפיזיקה לשנת 1966), גרמה לו לבחור בפיזיקה.

בשנת 1958 התחתן עם ז'קלין, מורה לפיזיקה ולכימיה בבית ספר תיכון, ונולדו להם שלושה ילדים. בנם הבכור, אלן, נפטר ממחלה בשנת 1993.

כהן־טנוג'י התגייס לצבא צרפת, ושירת בו במשך 28 חודשים. חלק משירותו עשה ביחידה מדעית. בשנת 1960 חזר להשלמת לימודיו, בהדרכת אלפרד קסטלר וז'אן בוסל, ובשנת 1962 הגיש את הדוקטורט בפיזיקה. עם תום לימודיו, קיבל משרת הוראה באוניברסיטת פריז. כתוצאה מפעילות הוראה זו כתב את הספר "מכניקת הקוונטים" (יחד עם שני עמיתים), הנחשב לספר לימוד משפיע בתחום זה.

בשנת 1973 התמנה לפרופסור ב-קולז' דה פראנס, שהוא מוסד לימודים שהכניסה אליו פתוחה לכל, והפרופסורים בוחרים נושאי לימוד כראות עיניהם. בעקבות פעילות זו חיבר (עם עמיתים) ספרים העוסקים באלקטרודינמיקה קוונטית ובאופטיקה קוונטית.

החלק הידוע יותר בעבודתו הוא פיתוח טכניקה לקירור ולכידה של אטומים באמצעות לייזר. על עבודתו זו זכה בפרס נובל לפיזיקה בשנת 1997 יחד עם סטיבן צ'וּ וויליאם דניאל פיליפס.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קלוד כהן-טנוג'י בוויקישיתוף


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0