אופוריה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף זחיחות)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מחלה ריקה. אופוריהיוונית: εὐφορία - פוריות או הכוח של תחושת קלות תמידית, ההפך מדיספוריה) היא הרגשה קיצונית של התרוממות רוח, המלווה באופטימיות, בתחושת רווחה נפשית ובפעילות מוגברת. אופוריה כוללת תחושות אושר, הנאה, התרגשות והתלהבות גבוהות מאוד.

אופוריה לעיתים נגרמת על ידי שימוש בסמים פסיכואקטיביים או גם על ידי התנהגויות טבעיות כגון פעילות ספורטיבית לדוגמה בזמן ניצחון של ספורטאי או על ידי קיום יחסים. אופוריה יכולה לבוא ללא סיבה חיצונית הנראית לעין, אלא בעקבות התגברות ביטחון עצמי ורגשות חיוביים. כמו כן, אופוריה יכולה להיות גם תוצאה של הפרעה פסיכולוגית כגון הפרעה דו קוטבית וציקלותימיה. אופוריה עשויה להתרחש גם עקב מחלות התוקפות את מערכת העצבים כגון עגבת וטרשת נפוצה. במקרים פתלוגיים עלולה תחושת האופוריה להיות משוללת כל בסיס מציאותי ולכלול דלוזיות של גדלות וחסינות, עד כדי מאניה. במקרים כאלה האופוריה נחשבת להפרעה נפשית. התופעה ההפוכה לאופוריה נקראת דיספוריה.

הארי סטק סאליבן, פסיכיאטר אמריקאי אשר היה מהאבות המייסדים של הפסיכואנליזה הבינאישית, עשה שימוש נוסף במונח לציון תחושה אידיאלית (שלרוב היא בלתי ניתנת למימוש מלא), של סיפוק עמוק, רווחה נפשית ונוחות, שנוצרת אצל האדם כשהוא חש איזון פנימי מוחלט, לאחר שסופקו כל צרכיו הפיזיים והבין-אישיים. אופוריה לעולם לא מתקיימת במלואה אלא נמצאת בקצה אחד של ספקטרום החוויה כאשר בקצה השני נמצאת חוויה של מתח מוחלט.

סוגים

אופוריה הנגרמת כתוצאה מפעילות ספורטיבית

רצים יכולים לחוות תחושה של אופוריה. באמצעות שימוש בסורק PET ושאלון מצב רוח, מחקר אחד הראה כי רצים הפגינו רמות גבוהות של אנדרופינים אשר נקשרו לרצפטורים אופיואידים במספר אזורים במוח, בעיקר באזורים הקדמיים המעורבים עם רגשות חיוביים. מניתוח המחקר עלה כי רמת האופוריה הסובייקטיבית של רץ בודד התכתבה ישירות עם רמת פעילות האנדרופינים שהתרחשה בתוך המוח. יחד עם זאת, לא הוכח במחקר זה כי שחרור האנדרופין היה האחראי הבלעדי לחווית אופוריה בקרב רצים, אך זה הוכר כגורם תורם משמעותי לתחושת אופוריה[1]. למעשה, אנדרופינים משחקים תפקיד במערכת הגמול שעשויה לגרום להתמכרות כימית עקב פעילות גופנית עקבית.

אופוריה הנגרמת כתוצאה משימוש בחומרים פארמקולוגים

  • אלכוהול - דווחה אופוריה במהלך 10–15 הדקות הראשונות של צריכת אלכוהול.
  • Catnip - מכיל חומר מרגיע בשם nepetalactone אשר מפעיל רצפטורים אופיואידים. חומר זה מעורר אצל חתולים התנהגויות המסמנות הנאה כגון רחרוח, ליקוק, לעיסה, נענוע ראש, גלגול ושפשוף. Catnip, עם זאת, אינו מעורר תגובות אלו בקרב בני אדם.
  • קנאביס - המרכיב הפסיכואקטיבי העיקרי בצמח הקנאביס - THC - הוא בעל מאפיינים הן מעוררים והן מדכאים, אך הוא מוכר יותר כגורם לאופוריה.
  • MDMA - המכונה גם "אקסטזי" ו-MDEA הם סמים אשר גורמים לרגשות של אופוריה לטווח קצר, אנרגיה מתפרצת ועלייה בחוש המגע.
  • אופיום - האופיום ונגזרותיו מורפיום וקודאין הם תרופות שהופקו מצמח פרג האופיום, אשר יוצר תחושת אופוריה ומפחית כאב.

אופוריה הנגרמת ממוזיקה

אופורית מוזיקה היא מצב של אופוריה אליו אדם מגיע בזמן שמיעת מוזיקה. למעשה, המוזיקה מובילה את האדם למצב של טרנס; תחושת ריחוף או סיבוב. האדם עשוי לראות או אף להרגיש קול. בנוסף, תחושת אופוריה זו יכולה להוביל לדחף בלתי נשלט לרקוד. ידוע כי תחושה מסוג זה יכולה להיגרם כתוצאה משימוש בקנאביס, אקסטזי ושאר הסמים הפסיכואקטיביים. חוקרים בתחום טוענים כי ניתן להציג מצב אופורי זה על ידי שימוש בהקלטה של גלי המוח שהתקבלו באמצעות סורק EEG.

קישורים חיצוניים

  • אופוריה, בלקסיקון הפסיכולוגי "בטיפולנט"
  • ציקלותימיה, בלקסיקון הפסיכולוגי "בטיפולנט"

הערות שוליים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

25448808אופוריה