צ'נדרסקהארה ונקאטה ראמאן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף ונקאטה ראמאן)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
צ'נדרסקהארה ונקאטה ראמאן
Chandrasekhara Venkata Rāman
ראמאן בשנת 1930
ראמאן בשנת 1930
לידה 7 בנובמבר 1888
פטירה 21 בנובמבר 1970 (בגיל 82)
ענף מדעי פיזיקה
מקום מגורים הודו
תרומות עיקריות
פיזור ראמאן

סר צ'נדרסקהארה ונקאטה ראמאן (מבוטא במלעיל, באנגלית Chandrasekhara Venkata Raman‏; 7 בנובמבר 1888 - 21 בנובמבר 1970) היה פיזיקאי הודי, חתן פרס נובל לפיזיקה בשנת 1930 על גילוי תופעת "פיזור ראמאן" - פיזור לא אלסטי של אור מחומר.

חייו

ונקאטה ראמאן נולד בטירוצ'יראפאלי, במחוז מאדראס שבהודו הבריטית, הבן השני מתוך שמונה ילדים של הוריו צ'נדרסקהארה ר. אייר ופרבטי אמל. בגיל מוקדם עבר ראמאן לעיר ויזאג שבאנדרה פרדש ולמד בתיכון סנט אלויסיוס האנגלו-הודי. אביו היה מרצה למתמטיקה ופיזיקה בפרזידנסי קולג' במדרס, בו ראמאן החל ללמוד בשנת 1902, בגיל 13. בשנת 1904, בגיל 15, הוא עמד בדרישות לתואר בוגר במקום הראשון וזכה במדליית זהב לפיזיקה. בשנת 1907 סיים תואר שני בהצטיינות יתרה.

קריירה

ב-1917 התפטר ראמאן מהשירות הממשלתי וקיבל משרת פרופסור לפיזיקה באוניברסיטת כלכותה. במקביל הוא המשיך במחקריו באגודה ההודית לעידוד המדע הכפופה למשרד המדע והטכנולוגיה ההודי והפך למזכיר כבוד של האגודה. שנים אחר כך התייחס ראמאן לתקופה זו של חייו כשנות הזוהר של עבודתו המדעית. הוא קיבץ סביבו תלמידים רבים באוניברסיטה ובאגודה לעידוד המדע.

ב-28 בפברואר 1928 ראמאן ניהל ניסויים באגודה לעידוד המדע יחד עם שותפיו, בהם תלמידו קאריאמניקאם סריניוואסה קרישנאן, על תופעת פיזור אור, כאשר גילה את התופעה הנקראת על שמו, פיזור ראמאן. מרגע התגלית היה ברור כי מדובר בתגלית בעלת חשיבות רבה. תגלית שסיפקה הוכחה נוספת לאופי הקוונטי של האור. אף שגילו את התגלית במשותף, קרישנן לא חלק עם ראמאן בפרס נובל, אך הוזכר באופן בולט בהרצאת ראמאן לרגל קבלת הפרס.

טכניקת ספקטרוסקופיה בשיטת ראמאן מתבססת במידה רבה על התופעה. בשנת 1929 כיהן ראמאן כנשיא המושב ה-16 של קונגרס המדע ההודי. הוא זכה לתואר אבירות בריטי ולתארי כבוד רבים מאוניברסיטאות שונות. בשנת 1929 היה ראמאן בטוח כי יזכה בפרס נובל על תגליתו אך התאכזב כאשר הפרס הוענק ללואי דה ברויי הצרפתי. בשנת 1930 היה כה בטוח בזכייתו עד שהזמין כרטיסי נסיעה לשוודיה כבר בחודש יולי, אף שהזוכה בפרס מוכרז רק בחודש נובמבר. הפרס הוענק לו "על עבודתו בתחום פיזור האור ועל גילוי פיזור ראמאן". הוא היה בן יבשת אסיה הראשון והאדם הראשון שאינו לבן שזכה בפרס נובל בכל תחום מדעי, קדם לו רק המשורר בן ארצו רבינדרנת טאגור בשנת 1913.

קישורים חיצוניים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
צ'נדרסקהארה ונקאטה ראמאן31790914