מטבח יהודי חלב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מטבח יהודי חלבּ הוא מטבחהּ של קהילת יהודי חלב שבסוריה, מטבח זה הושפע מהמטבח הטורקי ומגירוש ספרד, ונהירת יהודים אנוסים אל העיר חלב, כתוצאה מכך, נוצר דמיון בין המאכלים החלבּים למאכלים של יוצאי ספרד, בשמותיהם ובצורת הבישול. דוגמה מובהקת היא הסופריטו (תבשיל בשר ותפוחי אדמה הנקרא בדמשק "מעודה") ו"יפראקס" (עלי גפן ממולאים באורז ולעיתים בשר טחון הנקראים ברחבי סוריה דולמה).

המטבח היהודי בחלב

ליהודים שחיו בחלב היו מנות ייחודיות בשל הצורך לשמור על כשרות. המאכל הכי מובהק ששונה כדי לשמור על הכשרות הוא שושבראק - כיסונים ממולאים בבשר המבושלים ברוטב של חלב עיזים ותבלינים, בגרסה הכשרה השושבראק נאכל במלית של לבאנה עיזים ורוטב חלבי,[1] או לחלופין במילוי בשרי של בשר טחון, בצל ותבלינים שטוגנו או בושלו ללא רוטב. מאכל נוסף הוא בצק הקובה של פסח - מכינים אותו מאורז טחון, קמח מצה, בשר טחון ותבלינים.[2]

מחשי בל'בן[3]

המחשי בל'בן הם קישואים ממולאים באורז וחומוס המבושלים בחלב עיזים ותבלינים, הם נאכלים באופן מסורתי בחג השבועות.

מעמול

בגרסה היהודית החלבּית למעמול הבצק עשוי רק מקמח לבן ואין בו סולת. קיימות גרסאות בהן יוצרים רולדות מגולגלות, ופורסים את הרולדות לאחר האפיה, בחלק מהמתכונים נוהגים להוסיף לבצק מי ורדים או מי זהר.

חמין חלבּי[4]

החמין החלבּי מורכב מקובה, שעשוי מבורגול וסולת במילוי של בשר מטוגן עם בשר ותבלינים, בנוסף בחמין ישנם ביצים, בשר וקטניות, ללא תפוחי אדמה. בחלב היו מבשלים את החמין בתוך תנור אדמה. בפסח החמין היה זהה לחמין הרגיל אך הקובות עשויות מאורז טחון ובשר ועוף טחונים.

חרוסת חלבּית[5]

החרוסת החלבּית עשויה מתמרים מעוכים, אגוזים ויין אדום, זכר לדם שנשפך בעבדות של בני ישראל במצרים.

מאכלים

מתאבנים וכבושים

מנות עיקריות

מאפים

  • בורקיטס - מאפה בצק פריך, הממולא במילויים שונים כגון חצילים או גבינות, מנה זו נהוגה בעיקר במטבח היהודי החלבּי ומוצאה מהמטבח הספרדי, נאכל בדרך כלל בחג השבועות.
  • לחמזיקס - בצק ממולא בגבינות, המטוגן בשמן עמוק עד להזהבה, נאכל בעיקר בחנוכה.
  • לחמא בעג'ין - בצק דק, עליו בשר, בצל ותבלינים הנאפים בחום גבוה עד להזהבה, נהוג להגיש את הלחמא בעג'ין עם סלט ירקות קצוץ עליו.
  • מעמולים מגולגלים - בצק פריך מתוק במילוי תמרים ואגוזים, המגולגל לרולדות, לאחר האפייה פורסים את הרולדות לעוגיות.
  • מעמולים - את הבצק למעמולים מכינים מקמח וסולת. ישנם מילויים רבים למעמולים, ולכל מילוי דוגמה, שאותה יוצרים עם מזלג או בעזרת צובטן מעמולים. דוגמאות למילויים הם: אגוזים וסוכר, שומשום, סוכר וקינמון, פיסטוקים, סירופ סוכר ומי זהר או תמרים, הל וקינמון.
  • כעאכ - טבעות מלוחות מבצק פריך המכוסות בשומשום.
  • קובה בסנייה - שכבות של בורגול וסולת, שביניהן שכבת בשר טחון מטוגן עם בצל, המאפה נאפה עד להשחמה.
  • סמבוסק - מאפה שמרים בצורת סהר, בדרך כלל מכינים את הסמבוסק במילויים של בשר מטוגן, גבינה או חומוס.
  • בורקס (בורמאז) - בצק עלים שבניהן תערובת גבינות, לעיתים עם תרד, הבורמאז היה נאכל בשבועות בין שאר מאכלי הגבינה.
  • עיג'ה - חביתת ירק

מרקים

קינוחים

משקאות

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ מתכון: שישברק לבנה עיזים של חיים כהן, באתר mako
  2. ^ קובה סורי כשר לפסח - רחל כתב, נבדק ב-2022-01-25
  3. ^ אלומה בליליוס, "מחשי ב'לבן": שבועות נוסח חאלב, באתר ynet, 13 במאי 2010
  4. ^ חמין הקובות הסודי של יהודי סוריה - מטבח מקומי, באתר www.limortiroche.com
  5. ^ בליליוס, אלומה (2011-04-07). "חרוסת משני צידי הגבול: חַלַבּית מול טורקית". Ynet. נבדק ב-2022-01-26.
  6. ^ 6.0 6.1 6.2 קבב חלאבי, טבולה וקטאייף: מתכונים מהמטבח הערבי גלילי, באתר mako, ‏2015-07-17
  7. ^ סודות הבישול החאלבי של עליזה - מרק חאמוד עוף, באתר sites.google.com
  8. ^ מאת נוף עתאמנה אסמעיל, קובה סומאקייה, באתר השולחן, ‏2018-12-17
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0