סלק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןסלק
Beta vulgaris, San Francisco farmers market.jpg
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: דו-פסיגיים
סדרה: ציפורנאים
משפחה: סלקיים
סוג: סלק (סוג)
מין: סלק מצוי
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Beta vulgaris

סלק מצוי (שם מדעי: Beta vulgaris), הקרוי לרוב סלק, הוא צמח דו־שנתי השייך למשפחת הסלקיים (Chenopodiaceae), והצמח היחיד מהסוג סלק הצומח בישראל.

זנים שונים

קיימות שלוש קבוצות של זני סלק: מתורבתים, בר ועשבים. מבין הזנים המתורבתים, בולט בחשיבותו סלק הסוכר, המכיל כמות גדולה של סוכר בשורשיו ומשמש לייצור יותר מ-40% מהסוכר הלבן בעולם. מספר זנים מתורבתים אחרים, הנבדלים קלות אלו מאלו בטעמם ובמרקמם, קרויים סלק אדום ומשווקים למאכל.

ערך תזונתי

סלק חי
ערך תזונתי ל-100 גרם
מים 87.58 ג'
קלוריות 43 קק"ל
חלבונים 1.61 ג'
פחמימות 9.56 ג'
פחמימות זמינות 6.76 ג'
שומן 0.17 ג'
כולסטרול 0 מ"ג
ויטמינים
 ‑ ויטמין A 2 מק"ג
 ‑ ויטמין B9 109 מק"ג
 ‑ ויטמין C 4.9 מ"ג
ברזל 0.8 מ"ג
סידן 16 מ"ג
מגנזיום 25 מ"ג
זרחן 40 מ"ג
אשלגן 325 מ"ג
אבץ 0.35 מ"ג
סיבים תזונתיים 2.8 ג'
מקור:

סלק הוא מקור טוב מאוד לוויטמין B9, ומקור טוב לוויטמין C ומקור צבעו האדום בפיגמנטים מסוג בטלאין (Betalain).

מולקולת בטלאין המקנה לסלק את צבעו האדום
מולקולת בטלאין המקנה לסלק את צבעו האדום

. הן הגורמות לתופעה מבהילה אך תקינה, בה השתן מקבל גוון אדמדם לאחר אכילת סלק.

סלק הבר

הסלק המצוי גדל כעשב בר באירופה, המזרח התיכון וצפון אפריקה באזורים הסמוכים לים, ובעוד מספר אזורים באסיה. בישראל הוא מצוי בבתי גידול מופרעים - גינות, שדות, צידי דרכים וקרקעות עזובות. עליו טובים למאכל[1].

זני סלק

Beets produce-1.jpg

גידול

טמפרטורת גדילה אופטימלית בתחום 15 עד 23 מעלות צלזיוס. בגידול שורש, מומלץ לגידול באדמה פורייה, תחוחה ומנוקזת היטב. עמיד בפני מליחות קרקע ומים. ניתן להשקיה במים מליחים. רגיש למחלות שורש, קישיון ונמטודות לכן יש להקפיד על מחזור גידולים ולא לזרוע אותו שוב באותו מקום ברציפות. הסלק יבוא כגידול שני לאחר זיבול אורגני. סלק זורעים בעומק של 2 ס"מ. הצצת נבטים לאחר שישה ימים. את הסלק יש להשקות בתכיפות ובאופן סדיר לקבלת שורש איכותי ואחיד. מרווחי ההשקיה בקיץ 3 - 6 ימים, בסתיו ובאביב 4 - 7 ימים.

אחסון

ניתן לשמור על הסלק במקרר עד שלושה חודשים בטמפרטורה הקרובה לאפס מעלות צלזיוס ובלחות יחסית של 10 אחוז. בלחות אוויר נמוכה מצטמק הסלק וכומש.

ביהדות

בתלמוד מופיע הסלק בשם סלקא, בתור אחד מסימני ראש השנה[2], עליו נהוג לברך כיום "שיסתלקו אויבינו ושונאינו" אף שהמנהג המקורי היה לברך "יסתלקו חטאתינו"[3].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ אורי מאיר-צ'יזיק, צמחי בר למאכל, מפה, 2010
  2. ^ אמנם ברש"י לתלמוד בבלי, מסכת שבת, דף ע"ג עמוד ב' (דיבור המתחיל דקניב) הסילקא שבתלמוד פירושו תרד.
  3. ^ אוצר הגאונים מסכת ראש השנה עמוד 52 סימן צ"ב - תשובה למנהגו של רב האי גאון
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0