טאפוי (יין)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
טאפוי
Tapuy
Merienda with tapuy and biko.jpg

טאפויפיליפינית: Tapuy, מאוית גם tapuey או tapey) הוא יין אורז המיוצר בפיליפינים. זהו משקה מסורתי שמקורו ב-בנאווה ובמחוז ההר, שם הוא משמש לאירועים חשובים כמו חתונות, טקסי קצירת אורז, חגיגות וירידים תרבותיים. הוא מופק מאורז דביק טהור או משילוב של אורז דביק ולא דביק יחד עם שורשי אונואד,[1] תמצית ג'ינג'ר ואבקה המכונה בובוד בתרבות המקומית.[2] טאפוי הוא שם באילוקנית (שפה מדוברת בצפון הפיליפינים). היין נקרא בדרך כלל באיה בשפות האיגורוטיות.[3]

אטימולוגיה

טאפוי נגזר מהמילה טאפאי פרוטו-מאלאי-פולינזי ("[מזון] מותסס"). קוגנטים נגזרים באים להתייחס למגוון רחב של מזון מותסס ברחבי אוסטרונזיה, כולל לחם שמרים (בטאגלוגית: tinapay ) ויין אורז. טאפוי הוא גרסה של משחת האורז האוסטרונזית הנפוצה או יין האורז טאפאי (או טפאי בשפות הפיליפניות).[4][5]

צנצנת וקערות של באיה (טאפוי) בטקס קציר מבוצע על ידי איפוגאו מומבאקי (שמאן)

תיאור

המאפיינים של טאפוי, כמו ביינות אורז רבים אחרים, תלויים בתהליך ובמרכיבים שבהם משתמש כל יצרן. עם זאת, באופן כללי, טאפוי הוא יין בעל גוף צלול עם טעם אלכוהולי חזק, מתוק במידה, ולעיתים משאיר טעם מתמשך. אחוז האלכוהול כ-14 אחוזים מנפח המשקה. אין בו סולפיטים (שהם חומרים משמרים הנמצאים ביינות אחרים) שלפעמים גורמים לתגובות שליליות כמו הנגאובר ואלרגיות. טאפוי גם אינו מדולל במים ואין בו תוספת סוכר.[6]

תהליך ייצור טאפוי מסחרי מתחיל בשקילה ושטיפת אורז מובחר. לאחר מכן, האורז מבושל, מקורר ומוזרק בסטארטר תרבית טבעי, הידוע מקומית בשם bubod. לאחר מכן, מתבצע תהליך של תסיסה מקדימה טבעית ותסיסה טבעית. לאחר השלמת התסיסה, ניתן ללהעביר את היין הטרי ולפסטר אותו. לאחר הפסטור, יין האורז עובר יישון, סינון ומזוכך לפני הביקבוק. לבסוף, יין אורז בבקבוק מפוסטר פעם נוספת לפני האיטום.[6]

מסורות

פעם בשנה, במהלך פסטיבל Ipitik, מתאספים מבשלי יין אורז מכל רחבי מחוז ההר כדי להביא את תבשיליהם הטובים ביותר של יין האורז. יום שלם אחד של שמחה מלא בתחרויות גילוף בעץ, תערוכות אמנות ובישולים גדולים שמטרתם להאכיל מאות אנשים. יש נגני גונג, בעיקר ילדים שרוקדים תוך כדי ניגון קצב תוסס. ואכן, יין האורז טפוי נטוע עמוק באחת התרבויות הצבעוניות והמגוונות בפיליפינים.[6]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא טאפוי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ , an Ifugao word, can refer to both Bidens pilosa (as here) and Cosmos caudatus (as here).
  2. ^ Tapuy Cookbook & Cocktails, Philippine Rice Research Institute (2011)
  3. ^ Polistico, Edgie (2017). Philippine Food, Cooking, & Dining Dictionary. Anvil Publishing, Incorporated. ISBN 9786214200870.
  4. ^ Blust, Robert; Trussel, Stephen. "Austronesian Comparative Dictionary: *t". Austronesian Comparative Dictionary. נבדק ב-21 ביוני 2018. {{cite web}}: (עזרה)
  5. ^ Fitrisia, Dohra; Widayati, Dwi (2018). "Changes in basic meanings from Proto-Austronesian to Acehnese". Studies in English Language and Education. 5 (1): 114–125. doi:10.24815/siele.v5i1.9431.
  6. ^ 6.0 6.1 6.2 Rice Wine Technology Bulletin, Philippine Rice Research Institute (2000)


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0