שלוחת הרכבת לכפר הוג'
שלוחת הרכבת לכפר הוג' התפצלה ממסילת הרכבת מנחל שורק לעזה (קו זה עצמו היה שלוחה של המסילה המזרחית העות'מאנית). השלוחה נסללה, על ידי העות'מאנים, כדי לתמוך, לוגיסטית, במגננה שלהם לאורך קו עזה - באר שבע. הייתה בשימוש על ידי העות'מאנים עד כיבוש האזור על ידי חיל המשלוח המצרי.
רקע היסטורי
במהלך מלחמת העולם הראשונה התחולל מאבק על השליטה בארץ בין האימפריה העות'מאנית ששלטה בארץ עד המלחמה והייתה שותפה לברית מעצמות המרכז לבין בריטניה ששלטה בתחילת המלחמה במצרים והייתה חברה בברית מדינות ההסכמה. החל מאוגוסט 1916 (קרב רומני) נחלו הבריטים (בסיוע חיל המשלוח המצרי) ניצחונות והדפו לאחור את העות'מאנים מחצי האי סיני לעיר עזה תוך שהם כובשים, בדרכם, את אל עריש (דצמבר 1916), רפיח (ינואר 1917) ודיר אל בלח (פברואר 1917). כישלון הבריטים לכבוש את עזה בקרב עזה הראשון ובקרב עזה השני גרם לטורקים לחזק את קו עזה באר שבע ואת עמדותיהם בעורף קו זה.
ההיסטוריה של המסילה
אזור כפר הוג' היה בעורף קו החזית אבל הטורקים ראו בו מאחז אסטרטגי[1] ולכן החלו, במרץ 1917, לסלול שלוחת רכבת ברוחב 105 ס"מ (הפס הצר שבשימוש הרכבת הצבאית העות'מאנית בארץ ישראל וחצי האי סיני) אל הכפר מאזור תחנת הרכבת דיר סניד. קו זה שימש אותם מספר חודשים לאחר סיום הסלילה על מנת להעביר ציוד לכוחותיהם. במהלך נובמבר 1917 ניצחו הבריטים בקרב באר שבע ובקרב עזה השלישי ובכך הצליחו לפרוץ את קו ההגנה עזה-באר שבע ותוך ניצול ההצלחה הגיעו גם לכפר הוג' אותו כבשו ב-8 בנובמבר 1917. לאחר הכיבוש לא נעשה עוד שימוש במסילה והיא פורקה לשימוש במקומות אחרים.
מסלול המסילה
הזמן הרב שעבר מאז בניית הקו והארעיות של תשתיותיו הותירו מעט מאד סימנים בשטח:
- התפצלות המסילה, מהקו הראשי בין נחל שורק לעזה, היה בין תחנת הרכבת של בית חנון לתחנת הרכבת דיר סניד. נקודת הפיצול נמצאת בתחום רצועת עזה.
- אורך המסילה היה כ-12 ק"מ. בקו אווירי המרחק היה כ-9 ק"מ אולם שאיפת הטורקים לצמצם השקעה בבניית גשרים וחציבת מבתרים הביאה להארכת הקו ל-12 ק"מ. עיקר ההארכה נעשתה על מנת לעקוף את רכס הכורכר של ניר עם.
- המסלול עבר בגבעות מדרום לקיבוץ ארז שם ניתן למצוא מבתר בשיפולי הגבעה.
- הקו עבר מדרום לנחל שקמה שם ניתן לראות גשר מעל ערוץ נחל מרדים לפני הישפכו לנחל שקמה.
- בנקודה זו עשתה הרכבת עיקוף מצפון לקיבוץ אור הנר כדי לעקוף את רכס ניר עם שמדרום לקיבוץ. באזור זה ניתן לראות גשר בטון.
- לאחר הקיבוץ פנתה הרכבת דרומה כשהיא עוברת ממזרח לאזור בו נמצאת היום העיר שדרות ובמקביל לערוץ נחל הוג' (הוג'ה) עד הגיעה לכפר הוג'.
- בדרכה עברה המסילה בקרבת הכפרים הערבים כפר נג'ד וכפר מנסורה ובשניהם נמצא שתושביהם שילבו פסי רכבת שנלקחו מהמסילה במבנים.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- המסילה העות'מאנית מנחל שורק למבואות עזה, באתר של דניאל וונטורה
הערות שוליים
- ^ בין השאר התמקמה בו מפקדתו עלי פאוזי ביי שפיקד על הגייס ה 20 (קורפוס XX) שהיה חלק מההגנה על קו עזה באר שבע
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] שלוחת הרכבת לכפר הוג'22337805