קרב גשר בנות יעקב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קרב גשר בנות יעקב
מפת הקרב על גשר בנות יעקב
מערכה: המערכה על סיני וארץ ישראל במלחמת העולם הראשונה
מלחמה: מלחמת העולם הראשונה
תאריכים 27 בספטמבר 191828 בספטמבר 1918 (יומיים)
קרב לפני קרב מגידו וקרב סמח'
קרב אחרי כיבוש דמשק
מקום מטבריה לגשר בנות יעקב
תוצאה ניצחון בריטי מכריע
הצדדים הלוחמים

בריטניהבריטניה האימפריה הבריטית
אוסטרליהאוסטרליה אוסטרליה
ניו זילנדניו זילנד ניו זילנד
הודו הבריטיתהודו הבריטית הודו הבריטית
צרפתצרפת צרפת.

טורקיהטורקיה האימפריה העות'מאנית
האימפריה הגרמניתהאימפריה הגרמנית האימפריה הגרמנית

מפקדים

בריטניהבריטניה אדמונד אלנבי
בריטניהבריטניה הנרי שובל

האימפריה הגרמניתהאימפריה הגרמנית אוטו לימן פון סנדרס

כוחות

2 דיוויזיות רכובות

כוחות מגן + כוחות נסוגים

גשר בנות יעקב לאחר כיבושו. ניכר הנזק שגרמו הטורקים לגשר כחלק מהנסיון לעכב את הכוחות הבריטים
גשר בנות יעקב לאחר תיקונו על ידי כוחות ההנדסה הבריטים ב-28 בספטמבר 1918 לאחר שנהרס על ידי הטורקים כחלק מפעולות ההגנה על המעבר
כוחות אוסטרלים מהקורפוס המדברי הרכוב חוצים את הגשר המתוקן.
כוחות אחרים משקים את סוסיהם במי הירדן

קרב גשר בנות יעקב - הוא קרב שנערך ב-27 ו-28 בספטמבר 1918 בין כוחות הצבא הבריטי וכוחות של צבא האימפריה העות'מאנית לכיבוש גשר בנות יעקב. היה זה הקרב האחרון על אדמת ארץ ישראל במסגרת המערכה לכיבוש הארץ בתקופת מלחמת העולם הראשונה ובמהלכו נהדפו הכוחות הטורקים מזרחה לדמשק.

חשיבות הגשר

התנאים הטופוגרפים של ערוץ נהר הירדן צמצמו את הנקודות בהן מתקיימות מעברות הירדן וגם במעברות אלו המעבר לכוחות צבא קשה לכן יש חשיבות רבה לגשר בנות יעקב לתנועה אזרחית וצבאית. הגשר סביבו התחולל הקרב הוקם בתקופה הממלוכית ושימש בהמשך גם את העות'מאנים.

הרקע לקרב

המערכה לכיבוש ארץ ישראל מידי הטורקים החלה בתחילת 1915. הכוחות הבריטים התקדמו מתעלת סואץ צפונה לאורכה של ארץ ישראל תוך שהם מנהלים סדרה של קרבות כנגד הטורקים.

הקרבות שקדמו לכיבוש גשר בנות יעקב היו קרב מגידו (25-19 בספטמבר 1918) וקרב סמח' (25 בספטמבר 1918) במהלכם כבש הצבא הבריטי את עמק בית שאן והגליל התחתון תוך הדיפת הטורקים למזרח הכנרת.

המשימה הבאה שהוטלה על הכוחות הבריטים הייתה השתלטות על גשר בנות יעקב על מנת להבטיח מעבר כוחות מהיר לכוון דמשק.

סדר הכוחות

הכח הבריטי

כוחות מהקורפוס המדברי הרכוב, בפיקודו של הגנרל הנרי שובל שנשלחו לדמשק דרך גשר בנות יעקב כללו את היחידות הבאות:

יש לציין שבמקביל ל-2 הדיוויזיות שנשלחו לדמשק דרך גשר בנות יעקב נשלחה דיביזיית הפרשים ה-4 לדמשק דרך דרעא. שלוש הדיוויזיות השתתפו בהמשך בקרב לכיבוש דמשק.

הכח הטורקי/גרמני

הכח הטורקי/גרמני בפיקוד אוטו לימן פון זאנדרס כלל חיילים טורקים מהארמיות השביעית והשמינית אשר נסוגו מהקרבות בשומרון, סמח', מגידו, נצרת וטבריה. מטרת הכח הייתה לעכב את הכוחות הבריטים על מנת לאפשר לכח הטורקי העיקרי לסגת בצורה מסודרת ולהתארגן להגנה בדמשק. סאנדרס ייצב קו הגנה על מורדות רמת הגולן מגשר בנות יעקב עד ימת החולה עם יחידה שנאחזה בצידו המערבי של נהר הירדן. כחלק מההתארגנות ההגנתית הרסו הטורקים את אחת מקשתות הגשר.

מהלך הקרב

הקרב החל ב-27 בספטמבר 1918, עם אור ראשון, כשהדיוויזיה האוסטרלית הרכובה החלה לנוע מטבריה לכוון צפון מזרח ובעקבותיה דיביזיית הפרשים 5. הבריגדות של הדיוויזיה המובילה התפצלו כך:

  • הבריגדה הרכובה-5 התקדמה לכוון הגשר שם נתקלה באש מקלעים וגדוד צרפתי הסתער על הכח הטורקי שבצידו המערבי של הגשר והסיג אותם מזרחה.
  • הבריגדה הרכובה-3 התקדמה לנקודת מעבר הירדן מצפון לגשר (מדרום לאגם החולה) שם חצו חלק מכוחותיה את הירדן.
  • הבריגדה הרכובה-4 היוותה עתודה.

בעקבות ההתנגדות על הגשר והקשיים של בריגדה 3 במעבר הצפוני של הירדן התקדמה הבריגדה ה-4 והחליפה את הבריגדה ה-5 מול הגשר ובריגדה 5 ירדה דרומה מהגשר על מנת לעבור את הירדן בנקודה רדודה בקרבת מצד עתרת (מול עין עלמין).

הטורקים והגרמנים, שאיתרו את ניסיונות האיגוף הצפוני והדרומי, מיהרו לפנות, במהלך הלילה, את העמדות מול הגשר ונסוגו מזרחה לכוון דמשק. עם בוקר של ה-28 בספטמבר השתלטה הבריגדה ה-4 על הגשר ואיפשרה לכוחות הנדסה (מיחידת הגישור של הקורפוס המדברי הרכוב) לתקן את הפירצה בגשר (בעזרת קורות עץ) על מנת לאפשר מעבר כוחות בריטים מזרחה.

על אף ההצלחה בקרב הוא גרם לעיכוב בהתקדמות הכוחות הבריטים ורק ב-1 באוקטובר נכבשה דמשק.

המשך התקדמות הכוחות

הבריגדה ה-3, שחצתה את הירדן מצפון לגשר, התקדמה במהלך הלילה של ה-27 בספטמבר במעלה ההר על מנת לחסום את הציר לקוניטרה וללכוד את הכוחות הטורקים שנסוגים מאזור הגשר. אולם הכוחות הטורקים הקדימו את האוסטרלים וחלקם התבצרו באזור דיר סרס בניסיון להאט את הכוחות הרכובים. בהסתערות לילית שערך במקום הרגימנט ה-10 של הבריגדה נכבש המוצב ונשבו 12 חיילים גרמנים, 41 טורקיים וכן כלי נשק, תחמושת וציוד צבאי. בבוקר ה-28 בספטמבר, לאחר תיקון הגשר, הגיעו למקום שאר הכוחות להמשך המסע לדמשק.

שיקוף הקרב באומנות

את מהלך המלחמה ליוו צלמים וגם ציירים שהנציחו את אתרי הקרב. את הכוחות שלחמו על הגשר ליוו הציירים ג`ורג` למברט וג`יימס מקביי שתמונותיהם משקפות את רוח הקרב.

לקריאה נוספת

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קרב גשר בנות יעקב בוויקישיתוף

קישורים חיצוניים

הערות שוליים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

25331190קרב גשר בנות יעקב