כולל שומרי החומות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף כולל אונגרין)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
כולל שומרי החומות
בניין תלמוד תורה שומרי החומות
בניין תלמוד תורה שומרי החומות
בניין תלמוד תורה שומרי החומות
מידע כללי
שימוש לימודים תורניים
כתובת בתי אונגרין, ירושלים
מדינה ישראל
בעלים יששכר דב גולדשטיין
הקמה ובנייה
תקופת הבנייה 1856–הווה (כ־168 שנים)
קואורדינטות 31°47′12.55″N 35°13′25.03″E / 31.7868194°N 35.2236194°E / 31.7868194; 35.2236194
(למפת ירושלים רגילה)
 
כולל שומרי החומות
כולל שומרי החומות
מימין: כולל שומרי החומות בשכונת מאה שערים, חצר ג' (צולם ב-2008)

כולל שומרי החומות הוא ארגון קהילתי תורני, במתכונת כולל, שהוקם בירושלים ב-1856. מייסדיו היו יוצאי יהדות הונגריה ופעלו להיטיב את מצבם של בני קהילתם בעיר. הכולל כונה לעיתים "כולל אונגרין".

הכולל מתפקד עד היום ומחזיק תלמוד תורה, ישיבות, כוללי אברכים והקים קריות מגורים במאה שערים, גבעת שאול, ברמות אלון ברמת שלמה ובסנהדריה המורחבת.

יסוד הכולל

אגודת כולל שומרי החומות הוקמה על ידי הרב שמעון דייטש, מתלמידי החתם סופר בפרשבורג וממנהיגי עליית תלמידי החתם סופר לארץ ישראל. בראשות הכולל עמדו גם חתנו רבי משה נחום ולנשטיין ורבי יוסף חיים זוננפלד.

הכולל הוקם כדי לתמוך בבני קהילת יוצאי הונגריה במציאת דיור וסיוע כספי, במסגרת "החלוקה". הסיוע בוצע דרך קופת הצדקה של האגודה, קופת (רבי מאיר בעל הנס). הכסף נתרם על ידי יהודים בגולה.

היסטוריה

הכולל רכש חלקת קרקע בפינת רחוב המעלות העולה מרחוב הגיא (רחוב אל ואד) אל רחוב השלשלת בעיר העתיקה, ובנה בה שני בתי כנסת. האחד בית כנסת לעדת החסידים בשם "אהל משה", על שם החתם סופר, והשני היה בית כנסת לעדת הפרושים בשם "נחמת ציון".

בשנת 1891 בנה הכולל את שכונת בתי אונגרין, סמוך למאה שערים. באותה שנה החלה גם בנייתו של בית הכנסת אוהל יצחק בעיר העתיקה על שמו של הנדיב הרב יצחק צבי רצסדורפר מהונגריה. במבנה היו שתי קומות. הוא נעזב במאורעות תרפ"ט (1929) שבמהלכם נהרגו מתפללים מבית הכנסת. הפורעים הערבים השתלטו על הבניין, הסירו את הגג ובזזו את הדלתות, החלונות והארונות. נותרו רק הקירות החשופים.

בראשית המאה ה-21, בית הכנסת שוחזר והוא שב לתפקד.[דרושה הבהרה]

ניהול הקהילה

מאה שערים (אדום) וחצר כולל שומרי החומות (ירוק), (המפה על פי מפה מנדטורית מ-1942)

לחברי הכולל חולקו פעם בשנה כספים שנאספו לפי מפתח של נקודות זכאות. ערכה של נקודת זכאות השתנה בכל שנה בהתאם למצבה הכספי של הקופה. אדם מבוגר היה זכאי ל-12 נקודות, אדם צעיר (גיל 6 עד בר מצווה או בת מצווה) ל-10 נקודות, ואילו ילד (עד 6) היה זכאי ל-8 נקודות. כן היה נהוג לתת תוספת ליתומים בסך 3 נקודות, ולאלמנות בסך 4 נקודות. כאשר מישהו עזב את המשפחה עקב חתונה, הגירה או פטירה, קוזזו נקודותיו מכספי החלוקה שקיבלה המשפחה.

בני הקהילה ההונגרית בירושלים התייחדו משאר בני העיר בקנאותם וקפדנותם להלכה ולרוח היהדות, ברוח שיטת "חדש אסור מן התורה" של החתם סופר. הם בלטו בעמידתם בראש מאבקי הגורמים השמרנים בקרב החרדים בירושלים והם לקחו חלק משמעותי בהקמת העדה החרדית.

כיום

מוסדות תורה

הכולל מחזיק תלמוד תורה, ישיבה קטנה ועשרות כוללי אברכים בירושלים, בית שמש ונוף הגליל. בין ראשי הכוללים הרב מאיר צבי ברנד והרב אייזיק כהנא. רבי יוסף ליברמן כיהן במשך 35 שנה לראש הכוללים. ראש הכוללים היום הוא בנו הרב יהושע ליברמן. כן כיהן כראש כולל הרב אלתר אליהו רובינשטיין.

קריות מגורים ובתי כנסת שומרי החומות

בנוסף לשכונת בתי אונגרין הקים הכולל מספר קריות מגורים "שומרי החומות" לתמוך במציאת דיור וסיוע כספי. בשכונת גבעת שאול הרב הוא הרב אברהם יצחק אולמן, בשכונת רמות אלון הרב מנחם מנדל פוקס וברמת שלמה כיהנו הרב אלתר אליהו רובינשטיין ולאחריו הרב מרדכי פרידלנדר וכיום חתנו הרב אברהם דוד ליווי, וכן הקים קרית מגורים בשכונת סנהדריה המורחבת. בשכונות אלו גם הקים הכולל בתי כנסת ושטיבלך (בתי תפילה), מקוואות, ובשכונת רמות גם קיים בית הוראה בראשות הרב מנחם מנדל פוקס.

מעון הורים שומרי החומות

בשנת 1986 ייסד הכולל בית אבות ומעון הורים שומרי החומות בשכונת סנהדריה המורחבת בירושלים, כרב בית אבות משמש הרב עקיבא וואזנר.

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0