רבי אליעזר שלמה שיק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף הצדיק מיבנאל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הרב אליעזר שלמה שיק
לידה 29 במאי 1940
כ"א באייר ה'ת"ש
פטירה 6 בפברואר 2015 (בגיל 74)
י"ז בשבט ה'תשע"ה
מקום פעילות יבנאל וניו יורק
חיבוריו ראו בהמשך
אב רבי מנחם זאב שיק
אם מלכה
אדמו"ר חסידות ברסלב
בצעירותו עם שלמה קרליבך
עם חמיו הרב אשר ישעיהו רוטנברג מקוסון
הרב שיק בדרשה בבית הכנסת היכל הקודש דחסידי ברסלב ביבנאל

רבי אליעזר שלמה שיק (תלמידיו מכנים אותו גם מוהרא"ש[1] והצדיק מיבנאל, כ"א באייר ה'ת"ש - י"ז בשבט ה'תשע"ה), היה מנהיג אחד הזרמים בחסידות ברסלב ומייסדן של קהילות היכל הקודש. רוב חסידיו יושבים ביבנאל. והוא עצמו היה נע בין יבנאל וניו יורק.

ביוגרפיה

נולד בארץ ישראל וגדל בירושלים. בנם של מלכה והרב מנחם זאב - אב בית דין של העיר טוקאי, שעלו לארץ ישראל מהונגריה בתחילת מלחמת העולם השנייה. למד בתלמוד תורה "עץ חיים". בגיל 14 עבר עם משפחתו לארצות הברית. למד חמש שנים בישיבת 'ערוגת הבושם' ולאחר מכן בישיבת תפארת ירושלים של הרב משה פיינשטיין[2].

בחורף תשי"ז, בהיותו כבן 16, הוא נתקל לראשונה בספר "משיבת נפש" שלוקט על ידי הרב אלתר מטעפליק מכתביהם של רבי נחמן מברסלב ורבי נתן מברסלב, בעקבות התרשמותו מהספר, החל ללמוד את ספרי ברסלב ובפרט ספר ליקוטי הלכות ולחזור עליהם פעמים רבות. בשלב זה לא היה בקשר עם חסידי ברסלב נוספים.  

בי"א בשבט תשכ"ב נשא את הרבנית יחנא שפרה (ה'תש"ד-ה'תשע"ה) בת רבי אשר ישעיה הלוי רוטנברג, האדמו"ר מקאסאן. את חופתו ערך רבי משה פיינשטיין.

החל משנת ה'תשכ"ד החל בהדפסת ספרי ברסלב בכמויות גדולות ומכירתם בתפוצה רחבה, במקביל להפצת ספרי ברסלב, החל לכתוב יסודות מתורת ברסלב ולהפיצם בקונטרסים, דבר שהביא בחורי ישיבות ואברכים רבים לבוא אליו על מנת ללמוד אצלו, ולרבים לפנות אליו במכתבים להתייעצות.

תשובותיו לפונים לוקטו בהמשך לסדרת ספריו המרכזית - שו"ת "אשר בנחל" המונה כמאתיים שבעים ושניים כרכים. אחד מתלמידיו הדפיס את קובץ המכתבים הראשון ללא ידיעתו וקיבץ אותם לחוברת בשם "נועם אשר בנחל". מאוחר יותר שונה שם הסדרה לשמה הנוכחי, כאשר בשם הסדרה רמוזים ראשי התיבות של שמו - רבי אליעזר שלמה.

בשנת תשל"ג החל להדפיס גם ספרי חיזוק שכתב בעצמו. הראשונים שהודפסו היו "קריאת שמע שעל המיטה" עם פירוש וספר "ארך אפיים".

הרב שיק סייע בהקמת בית מדרש של חסידי ברסלב בשדרה ה-16 בשכונת בורו פארק, והוא מסר שם שיעור שבועי [דרושה הבהרה].

בשנת תשכ"ו (1966) נסע לראשונה לקברו של רבי נחמן באומן[3]. בנסיעתו עבר דרך ישראל ונפגש לראשונה עם חסידי ברסלב חשובים כמו רבי שמואל הורביץ ורבי לוי יצחק בנדר,[4].

התנגדות בברסלב

בתחילת שנת תש"ל יצאו נגדו חלק מזקני חסידות ברסלב בירושלים וכתבו על ספריו "שאין רוח חכמים נוחה מהם" [5].

למרות הביקורת עליו, בראש השנה תשל"ו השתתף הרב שיק בקיבוץ חסידי ברסלב בשול בירושלים, שם מסר שיעור בראש השנה[דרוש מקור], אולם מאז לא הגיע לשם יותר בשל ההתנכלות שחווה שם.

באשר לספרו הביוגרפי על רבי נחמן מברסלב, הנקרא "פעולת הצדיק"[6], ציין צבי מרק את בקיאותו הגדולה של הרב שיק בספרות ברסלב והעובדה שנמצאו בידיו כתבי יד חשובים, אך סייג שבקרב חסידים מפלגים אחרים בברסלב נטען שהוא ממלא פערים בידע הקיים ללא מקורות. כמו כן, לדברי מנדל פייקאז' יש בכתביו דברים שלא עברו במסורת ברסלב אלא הם קביעות של חוקרים שונים[7].

הקמת קהילת היכל הקודש

ערך מורחב – היכל הקודש

בתחילת שנת תשל"ז הקים בית מדרש עצמאי בשדרה התשיעית בבורו פארק, בשם "היכל הקודש – חסידי ברסלב". בין מקורביו אז היו גם הרב הרב ניסן דוד קיוואק, הרב אלימלך זילביגער[דרוש מקור], הרב יצחק מאיר מורגנשטרן, הרב חיים קרמר, הרב אליהו גודלבסקי ועוד.

החל משנת תש"מ נהג להגיע מספר פעמים בשנה לישראל לבקר את חסידיו בירושלים, בני ברק, טבריה ובעיקר בצפת - שם היה מרכז קהילתו במשך כעשור ומחצה. [8].

בינואר 1986 דחתה המועצה המקומית יבנאל בקשה של הרב שיק להקצות קרקע להקמת בית מדרש במקום. הרב שיק, שכבר רכש בית במקום[9], התיישב במקום עם קבוצה מחסידיו[10] מה שגרם למתיחות במקום[11]. כעבור עשרות שנים גם נטען כי הקהילה נהגה באלימות רבה כלפי מי שעמד בדרכה[12].

במקום, שהפך למרכז קהילתו, מתגוררות כיום כ-400 משפחות של חסידיו. לקהילה יש מוסדות קהילתיים שונים ובית תבשיל שבו סועדים מאות אנשים מדי יום. בשנת תשע"ב (2012) חנכו ביבנאל את בית הכנסת היכל הקודש דחסידי ברסלב.

בהוראתו, חסידי ברסלב אינם מכירים ברבנותו של הרב המקומי הרב סיני מאיר פרנקל, ואף יצאו כנגדו בגלוי לאורך השנים[13][14], המאבקים ברב לוו לעיתים בדיווחים על אלימות[15] והתנכלויות לרב מצד הקהילה, בצוואתו[16] מאשים הרב שיק את הרב המקומי הרב סיני מאיר פרנקל שרדף אותו ואת הקהילה וחיבל במאמציו לבנות מקווה טהרה, בית כנסת ועוד.

בארצות הברית, מקום מגוריו של הרב שיק במהלך רוב השנה, קיים ריכוז נוסף של תלמידיו. מלבד בית מדרשו המרכזי בבורו פארק, הקימו תלמידיו בתי מדרש במונרו, במונסי ובוויליאמסבורג.

בשנת תשע"א (2011) הקימו חסידיו, בראשות תלמידו הרב יואל ראטה, בוויליאמסבורג את "מרכז חסידי ברסלב" שבו שוכנים תלמוד תורה, בית ספר לבנות, בית מדרש, ישיבה ובית דפוס המדפיס את ספריו של רבי נחמן מברסלב ותלמידיו ואת ספרי הרב שיק.

בי"ז בשבט תשע"ה (2015) נפטר ממחלת הסרטן כ-8 ימים לאחר שנתגלתה[12]. הלווייתו יצאה מבית מדרשו בבורו פארק והוא נקבר על פי צוואתו ביבנאל. בצוואתו כתב: "לא אנוח ולא אשקוט עד שיהיה למי שבא לקברי להתפלל וללמוד ישועה שלימה מן השמים. ובפרט בחור ובחורה שצריכים למצוא את זיווגם ויאמרו את כל ספר התהלים בלי להפסיק - אני מבטיח שימצאו את זיווגם מן השמים. ואני חזק בזה מאוד"[17]. נוסח דומה נחקק על קברו לבקשתו. מדי שנה נערכת הילולא סמוך לקברו ביום הפטירה, י"ז בשבט[18].

בתי מדרש "היכל הקודש" של תלמידיו קיימים בישראל, בערים יבנאל, בני ברק, אשדוד, מודיעין עילית, אלעד, ביתר עילית, באר שבע, תל אביב, רמת גן, הוד השרון, הרצליה ועכו. בארצות הברית ישנם בתי מדרש בבורו פארק, ויליאמסבורג, מונרו, מונסי ובלומינגראוו.

הרב שיק כתב קמיע, והוא צולם כשהוא מבטיח: "כל מי שיחזיק ויתלה עליו הקמיע, לא ינזק ולא יקרה לו שום דבר, ואשרי מי שיחזיק הקמיע"[19], לדבריו הוא קיבל הקמיע מתנה מהשמיים[20]. בדרשה שהוא נשא לצבור הספרדי בנוכחות הרב עובדיה יוסף, תקף הרב שיק את אלו שמפיצים קמיע לטובת מפלגה, ואמר אלו המפיצים זאת פונים בעיקר לעדות המזרח, ביודעם שלעדות המזרח יש תמימות לדברים כאלו[21].

הפיצול בקהילה לאחר פטירתו

חלק מתלמידיו ביבנאל נשארו במוסדות הותיקים ללא מנהיג, לדבריהם בשל כך שבמכתב שפרסם הרב שיק ימים ספורים קודם פטירתו כתב: "אני לא מיניתי את אף אחד לממלא מקומי, כי אתם יודעים שאני מאד שונא שיהיה בין אנשי שלומינו פירודים וכו', ושלא יהיה אחד שמדבר בפה ובלב ומכוון אחרת"[22]. בשל כך מתנהל בית מדרשו ללא מנהיג, כשמשפיעי היכל הקודש מנהיגים בפועל את הציבור.

  • בנו הרב נחמן אלכסנדר זושא שיק, שמגיע לביקור במקום מידי תקופה עורך טישים ומקבל קהל.
  • הרב הלל אמדדי - ראש ישיבת בית-שלמה ביבנאל,  
  • הרב אברהם נאור - אותו מינה הרב שיק לאחראי ועד הקהילה,
  • הרב אליהו מאיה - מנהל תלמוד תורה ילדי-חן ביבנאל.

וחלק מהקהילה ביבנאל קיבלו עליהם את תלמידו הרב יצחק לעזער לרב ולמנהיג הקהילה[23], שעבר לגור ביבנאל והקים מוסדות חדשים. אליו הצטרף הרב קורץ שמונה על ידי הרב שיק למו"ץ הקהילה.

בארצות הברית, קהילתו ומוסדותיו מונהגים על ידי תלמידו הרב יואל ראטה שאף הרחיב את קהילתו ומוסדותיה גם בארץ ישראל.

תפיסת עולמו והדרכותיו

בכתביו מדגיש הרב שיק את הנוכחות האלוקית הממלאת את כל הבריאה ומאפשרת לכל יהודי להתחבר אליו בעזרת שיחה אתו ואמירת אותיות התורה[24]. עורר על ישוב הדעת ונקיות, והורה לגבאי בתי המדרש להרחיק תמהונים ואנשים מופרעים. דעתו הייתה שגם בחסידות ברסלב צריך מנהיג ומורה דרך חי.

הרב שיק הנהיג את תלמידיו על פי דרכו של רבי נחמן מברסלב בדגש על כמה נקודות עיקריות:

  • הקפדה על "שלום בית": חשיבות ההרמוניה והכבוד ההדדי בחיי הנישואין (על פי שיחות רס"ג-רס"ד בשיחות הר"ן).
  • לימוד יומי קבוע בחמישה עשר מקורות תורניים: חומש, רש"י ותרגום אונקלוס של פרשת השבוע; תנ"ך; משנה; תלמוד בבלי; תלמוד ירושלמי; תוספתא; מדרש רבה; מדרש תנחומא; רמב"ם; טור; שולחן ערוך; זוהר; תיקוני זוהר; ליקוטי מוהר"ן; ליקוטי הלכות. הלימוד רב הכמות מתבסס על דברי רבי נחמן מברסלב שכתב [25] שאין צריכין בלימוד רק האמירה לבד, לומר הדברים כסדר, וממילא יבין... ואם לא יבין תיכף - יבין אחר כך; ואם ישארו איזה דברים שאף על פי כן לא יוכל לעמוד על כונתו - מה בכך, כי מעלת ריבוי הלימוד עולה על הכל[26].
  • לימוד נרחב בכתבי רבי נחמן, בבקיאות ובעיון. הרב שיק תיקן לוח לימוד שבעזרתו מסיימים את לימוד הספר ליקוטי מוהר"ן מדי חודש.
  • הפצה: עידוד תלמידיו להפיץ לרחובות את ספרי ברסלב במחיר הקרן, וכן את הקונטרסים שחיבר.
  • מראה חיצוני: חליפה ארוכה ומגבעת חסידית (בדומה לחסידי בעלז וויז'ניץ), פיאות מסולסלות ולא מפוזרות (על פי ליקוטי מוהר"ן חלק א' סימן קכ"ז, חיי מוהר"ן סימן תק"ז).
  • הקפדה על "כיבוד הורים": אף שחלק מתלמידיו הם חוזרים בתשובה ממשפחות חילוניות, מורה הרב שיק לתלמידיו להימנע ככל האפשר ממחלוקות עם ההורים ובני המשפחה.
  • התבודדות: שיחה אישית עם הקב"ה, בכל הזדמנות ובכל מקום (על פי שיחות הר"ן סימן סח) ולא רק בשדה.
  • נישואין בגיל צעיר: בהתאם לשיטתו של רבי נחמן, שיש לחתן את הילדים מוקדם ככל האפשר, עודד הרב שיק את חסידיו להשיא את ילדיהם בגילאים צעירים מאוד (16 ואילך), כדי למנוע מהם פיתויים של יצר הרע. (בשל כך גם נפתחה נגדו חקירה פלילית ובמשך שלוש שנים הוא נעדר מהארץ מחשש שייעצר בידי רשויות החוק. החקירה הסתיימה בשנת 2006 ללא הגשת כתב אישום).

משפחתו

לרב שיק חמישה ילדים, שני בנים ושלוש בנות, המתגוררים בארצות הברית.  

  • בנו הבכור, הרב נחמן שיק, ממשיך בעריכת טישים, תפילות באומן, קבלת קהל, כתיבת מכתבים, וסיורים במוסדות. [3]
  • בנו הקטן, משה (מוישי) נודה מהקהילה לאחר שניסה לעמוד בראשה[12].

אחיו, הרב בנימין, כיהן כאב"ד טוקאי בפלטבוש.

המאבק על השליטה במוסדות הקהילה ביבנאל

במרץ 2023 פרסם כאן 11 סדרה תיעודית "בשם האב" העוסקת בחיים בקהילה במשך קיומה[12]. שם הסדרה נגזר מראיונות עם משה "מוישי" שיק, בנו הקטן של הרב שיק, בהן הוא העלה טענות על כך שעבר פגיעה על ידי רב בכיר, ואביו בתגובה אמר לו שעליו לשתוק, ולא הרחיק אותו מהפוגע, שלאחר מכן אף שהה עמו ביחידות בביתם ביבניאל, שם פגע בו שוב. מעבר לכך, העביר ביקורת מקיפה על הנהגתו של אביו, אך הבהיר כי מעשיו נבעו מתוך רצון טוב[27]. כן גם טען כי בשל המתח עם התושבים הותיקים, הקהילה נהגה באלימות רבה כלפי מי שעמד בדרכה. בדבריו הוא הסביר כי זוהי הסיבה שהוא הוכנס לניהול ענייני הקהילה בסוף חיי אביו, ולכך שהוא דרש לנהל אותם לאחר פטירתו.  

יחסיו של הבן עם האב היו רעועים מזה שנים רבות, ולאחר פטירתו של הרב שיק פורסמה הקלטה מימיו האחרונים בה הוא דיבר בצורה חריפה על בנו, משה שיק[28]. הבן טען שהוא צריך לרשת את כסאו של אביו, והציג צוואה שבה אביו ממנה אותו לנהל את עמותות הקהילה[29], אך הקהילה התנגדה לכך והציגה הקלטה מימיו האחרונים של הרב שיק, בה אמר על בנו מילים חריפות, וכן הציגה צוואה חלופית בה כתב הרב שיק כי כל נכסיו שייכים לקהילה היות שנבנו מתרומות הציבור[12].

בפסק דינו של השופט טל נמתחה ביקורת חריפה על החוזה שנחתם בין שתי עמותות בקהילה לבין משה שיק בחיי אביו, לפיו יקבל 20,000 דולר בחודש בתמורה ל'שירותי ייעוץ' שאותם לא סיפק מעולם, ולמעשה ניתנו לו כדי להימנע מעימות, השופט אף קבע כי ההסכם בין הצדדים נחתם מתוך עושק וכפייה ולכן דינו להתבטל[30].

בתשובה לטענותיו של משה שיק המוצגות בסדרה, הגיבו אנשי הקהילה כי משה שיק היה בהליכים משפטיים מולם, מתוך רצונו שמבני הציבור שנבנו מתרומות הציבור יעברו לידיו ולרשות ילדיו בטאבו, וכי לאחר שעד היום בתי המשפט השאירו את ניהול מבני הציבור בידי הקהילה, הוא מנסה להשחיר את פני הקהילה ולפגוע בפעילות העמותה מתוך אינטרס למנוע ממנה את היכולת להתמודד מולו בבתי המשפט[27].

ספריו

חיבר מאות ספרים. ספריו ממשיכים להיות מודפסים ומופצים בהפצה רבה ורוויה, לאחר פטירתו על ידי כלל תלמידיו. כתבי ידו ממשיכים לצאת לאחר פטירתו על ידי תלמידו יחיאל לודמיר - שמונה על ידו לשם כך.

  • אשר בנחל - סדרה של כ-272 כרכים המכילים מכתבי חיזוק לתלמידיו ולשואלים אותו
  • שאלות ותשובות בחסידות ברסלב - שאלות ותשובות בכל תחומי החיים, הסדרה מונה 42 כרכים.
  • אוצר הקונטרסים - סדרה בת שלושים ושניים כרכים המכילה כ-1000 קונטרסים. בנוסף, לוקטו מהסדרה קונטרסים המדברים על אותו נושא בכרכים מיוחדים: אוצר הקדושה, אוצר החיים, אוצר הסבלנות, אוצר לנשים, אוצר חינוך הילדים, אוצר שלום בית, אוצר הרפואות, אוצר לבחורי ישיבה, אוצר ראש השנה, אוצר הפרנסה.
  • פעולת הצדיק - קורות חייו של רבי נחמן מברסלב
  • שפת הנחל - פירוש על ליקוטי מוהר"ן של רבי נחמן 3 כרכים.
  • זאת התורה - דרושים על סדר פרשיות השבוע
  • שיחות מוהרא"ש - שיחות וסיפורים שנאמרו לתלמידי "היכל הקודש", חמישה-עשר כרכים
  • אמרי מוהרא"ש - מקבץ מאמרותיו ושיחותיו לתלמידיו
  • דרשות מוהרא"ש- מקבץ מאמרותיו ושיחותיו לתלמידיו 3 כרכים.
  • נהרי אפרסמון - פירוש על סיפורי מעשיות של רבי נחמן
  • סידור "עת רצון" - ביאור על סידור התפילה ע"פ תורתו של רבי נחמן, 3 כרכים (ליום חול, שבת וראש השנה)
  • 22 פרושים שונים על פרקי אבות - "אהבת אבות" "חסדי אבות", "מגן אבות" ועוד
  • תוך הנחל - שיחות על פרשות השבוע על פי תורתו של רבי נחמן
  • קדושת ישראל - אינדקס של נושאים שונים הקשורים לתיקון הברית
  • ארך אפיים - ספר המדבר מעניין הסבלנות
  • שמירת הזמן - שיחות מוסר בעניין ניצול הזמן
  • דיבורי מוהרא"ש - נערך מתוך שיעוריו ביידיש, בתרגום לעברית
  • תוך הנחל - סדרת ספרים וחוברות משיחותיו בשבת. הסדרה יוצאת לאור החל משנת תשמ"ו במהדורות שונות, בהן בחוברות שבועיות
  • מראה אש - ביאור על הזוהר
  • להבות אש - ביאור על תיקוני הזוהר
  • אילן החיים - שיחות וסיפורים ששמע מזקני חסידי ברסלב. על ענייני שמירת הזמן.
  • רגעי מוהרא"ש - יומן שכתב
  • מקור השמחה - עצות ודרכים קלים ונעימים להגיע לשמחה אמיתית, למרות קשיי החיים
  • שמירת הברית
  • נר להצדיק - על חג החנוכה
  • גנזי המלך - פרוש על מגילת אסתר
  • אור זרוע - פירוש על הגדה של פסח
  • פרנסה טובה - עצות וסגולות לפרנסה ממשנתו של רבי נחמן מברסלב
  • ברית שלום - על ענייני ברית מילה.

לקריאה נוספת

  • חיי מוהרא"ש (ביוגרפיה מיום הולדתו עד לשנת תש"מ), נכתב על ידי תלמידו הרב יצחק שמואל אהרן לעזער, ירושלים: קרן הדפסה היכל הקודש, ה'תש"פ.
  • מנדל פייקאז', חסידות ברסלב - פרקים בחיי מחוללה, בכתביה ובספיחיה מהדורה שנייה מורחבת, מוסד ביאליק, תשנ"ו, הפרק: "נאו-ברסלביות", עמ' 199–218

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא רבי אליעזר שלמה שיק בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ על משקל רבני ברסלב מוהר"ן ותלמידו מוהרנ"ת
  2. ^ בנימין ברגר, ‏ברוך דיין האמת: כ"ק אדמו"ר מוהרא"ש שיק מברסלב זצוק"ל, באתר JDN‏, 6 בפברואר 2015
  3. ^ הוא המשיך לבקר באומן גם בעת השלטון הקומוניסטי. ראו למשל: דן ארקין, מנהיג חסידי ברסלב יבקר בישיבת שאטה, מעריב, 15 באוקטובר 1985
  4. ^ [1] [2]
  5. ^ צבי מרק, מגילת סתרים, החזון המשיחי הסודי של ר' נחמן מברסלב, תשס"ז, עמ' 221
  6. ^ פעולת הצדיק, באתר היברובוקס
  7. ^ צבי מרק, מגילת סתרים, החזון המשיחי הסודי של ר' נחמן מברסלב, רמת גן תשס"ז, עמ' 221
  8. ^ בעיר צפת שכן מרכזה הראשון של קהילת "היכל הקודש", באתר ברסלב סיטי
  9. ^ מנחם רהט, רבם של חסידי ברסלב: "רכשתי בית ביבנאל", מעריב, 30 בינואר 1986
  10. ^ מנחם רהט, לא ניתן להפוך את יבנאל למאה שערים, מעריב, 24 בינואר 1986
    יהודה גורן, בת יבנאל וחסיד ברסלב יקימו ביתם במושבה, מעריב, 29 בינואר 1987
  11. ^ יהודה גורן, מתיחות ביבנאל עם בואם של חסידי ברסלב למושבה, מעריב, 5 בנובמבר 1986
  12. ^ 12.0 12.1 12.2 12.3 12.4 בשם האב | פרק 1 - קרבות ירושה, סרטון בערוץ "כאן 11 - תאגיד השידור הישראלי", באתר יוטיוב (אורך: 49:12)
  13. ^ המרא דאתרא של יבנאל: "אני מוחל למוהרא"ש שיק", באתר בחדרי חרדים
  14. ^ מי איים על רב היישוב יבניאל הרב סיני מאיר פרנקל?, באתר כיכר השבת
  15. ^ בקבוק התבערה לא הצית את בית הרב של יבנאל, אך מעורר חששות - הארץ, באתר הארץ, ‏9 באפר׳ 2004
  16. ^ צוואת מוהרא"ש – הצוואה המלאה בכתב ידו של הצדיק מיבנאל (סעיף ט"ז), באתר ברסלב סיטי
  17. ^ צוואתו המלאה מופיעה באתר "ברסלב סיטי
  18. ^ פרטים ומידע ניתן למצוא בברסלב סיטי
  19. ^ הבטחת הקמיע הקדוש של כ"ק מוהרא"ש זי"ע הצדיק מיבנאל, סרטון באתר יוטיוב
  20. ^ מתנה מהשמים: הקמיע של הצדיק, סרטון באתר יוטיוב
  21. ^ בדקה 16:35 בסרטון סרט נדיר. דרשה עתיקה של הרב עובדיה עם מוהרא"ש הקדוש, סרטון באתר יוטיוב
  22. ^ לא מיניתי אף אחד לממלא מקומי, באתר ברסלב סיטי
  23. ^ הכתרת הרב יצחק לעזער, באתר יוטיוב
  24. ^ ראו למשל "שפת הנחל" על תורה א'
  25. ^ שיחות הר"ן אות ע"ו. ראו גם אות כ"ח.
  26. ^ קונטרס סדר-דרך-הלימוד
  27. ^ 27.0 27.1 מרב סבר, ‏"הייתי הבן של המלך, בתוך בית משוגעים": מוישי שיק בראיון, באתר ישראל היום, 9 במרץ 2023
  28. ^ אהרן רבינוביץ, ‏בלעדי: ההקלטות המצמררות שקורעות את הקהילה ביבנאל, באתר כיכר השבת, 7 בינואר 2016
  29. ^ ישי כהן, ‏צוואת הרכוש המלאה של מוהרא"ש שיק • חשיפה, באתר כיכר השבת, 15 באפריל 2015
  30. ^ כך התנהלה ברסלב ביבנאל: הפקרות כספית, חוזה שערורייתי עם בן האדמור ומוות מסתורי, באתר www.news1.co.il


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

36136255אליעזר שלמה שיק