בירה בישראל
הבירה בישראל מיוצרת בעיקר על ידי שתי מבשלות גדולות: טמפו משקאות ומבשלות בירה ישראל. במהלך העשור האחרון מבשלות בוטיק רבות הוקמו ברחבי ישראל. פסטיבלי בירה מתקיימים מדי שנה בישראל, אחד הגדולים שבהם הוא בירושלים.
היסטוריה
עדות ארכאולוגית למבשלת בירה בארץ ישראל נמצאה בתל עין הבשור, ליד מושב עין הבשור, בצפון-מערב הנגב בתקופת השושלת הראשונה המצרית (3100–2890 לפנה"ס). האתר מאופיין במבני לבנים מיובשות בשמש ובכלי חרס המאפיינים מבשלות מצריות כמו קערות קמח. ניתן לומר שהמבשלה של עין בשור היא תופעה מצרית שקושרה לשלטון המצרי בארץ ישראל בתקופת השושלות הראשונות של הממלכה הקדומה ולא תופעה מקומית עתיקת יומין[1]. עדויות ארכאולוגיות נוספות לייצור בירה בארץ ישראל מגיעה מהמילניום ה-3 לפנה"ס, מערד וממתחם חסן ערפה בתל אביב[2]. בדצמבר 2019 הצליחו חוקרים לייצר בירה משמרים שנמצאו בכלים בני 2500 שנים שנמצאו בפך בירה מחפירות תל צפית[3].
בשנים 35–1934 ייסד ג'יימס רוטשילד, בשותפות עם חברת פיק"א וחברה בנקאית צרפתית בראשותו של גסטון דרייפוס, את תעשיית בירה א"י בע"מ (Palestine Brewery Ltd), או בשמה הידוע יותר בירה נשר. המבשלה הוקמה בראשון לציון והייתה מבשלת הבירה המסחרית הראשונה בארץ ישראל. רוטשילד זיהה את הדרישה לבירה מצד חיילי חיל המצב הבריטי בארץ ישראל, והמתכון פותח בסגנון הפילזן הצ'כי האהוב על חיילי המנדט[4][5]. בהמשך סופקה בירה נשר גם לחיילי הכוח האימפריאלי האוסטרלי השני בתקופת מלחמת העולם השנייה. בשנת 1942 המבשלה נאלצה להרחיב את המפעל כדי שתוכל לענות על הביקוש הגובר שנוצר על ידי צרכנים צבאיים ואזרחיים כאחד.
הבנייה של מה שהייתה אז מבשלת הבירה הגדולה ביותר במזרח התיכון, מבשלת שיכר לאומית, החלה באפריל 1952 בעיר נתניה, והיא נוסדה על ידי קבוצת משקיעים בראשות לואיס הרצברג מניו יורק. עם השלמתה במאי 1953, עמד כושר הייצור השנתי במבשלה הלאומית על כ-400,000 חביות. ב-1954 המבשלה ייצאה את מה שהיה אז "המשלוח הגדול ביותר אי פעם של בירה מיובאת לארצות הברית" - 180,000 בקבוקים של בירה אביר שלה. המבשלה הארצית התמזגה עם מבשלת ארץ ישראל ומבשלת הגליל ב-1973, ויחד שלטו החברות ב-90% משוק הבירה הישראלי. החברה נרכשה בשנת 1976 על ידי היזם הקנדי מוריי גולדמן תמורת 8 מיליון דולר. ב-1980 נמכרה במצרים בירה משומרת עם תווית המציינת את מוצאה כמבשלת הבירה הלאומית בנתניה, על אף החרם המצרי על מוצרים ישראליים. תחת המותג O.K. beer, הבירה הוכיחה את עצמה כפופולרית אף יותר מהיינקן וטובורג, ונצרכה בברים בקהיר ובמקומות אחרים במצרים, גם כשמנהיגים דתיים שמרנים אסרו על מכירת משקאות אלכוהוליים במדינה. לאחר כניסתה להסכם רישיון עם חברת אנהאוזר-בוש האמריקאית בשנת 1983 לייצור הבירה האמריקאית הראשונה בישראל, החלה חברת הבירה הלאומית לייצר את באדוויזר בשנת 1984.
מבשלות
מאז שנות ה-50, תעשיית הבירה הישראלית נשלטת על ידי לא יותר משתי חברות מדי תקופה. החל משנות ה-90, עם הקמתה של חברת מבשלות בירה ישראל, היא וחברת טמפו שולטות ב-70% משוק הבירה בישראל. טמפו מייצרת את המותגים גולדסטאר ומכבי, ואילו מבשלות בירה ישראל מייצרת את קרלסברג וטובורג הדנים. בנוסף, פועלות במדינה כ-24 מבשלות בוטיק מורשות.
טמפו, הממוקמת בנתניה, היא מבשלת הבירה הגדולה ביותר בישראל. ב-1999 היו בירות גולדסטאר ומכבי של טמפו כ-60% מנתח מכירות הבירה בארץ. טמפו גם מייבאת את המותגים היינקן ואמסטל ההולנדיות. מבשלות בירה ישראל נכנסה לשוק בשנים 1991–1992 כשותפות בין קבוצת קרלסברג לזכיינית קוקה-קולה המקומית (החברה המרכזית לייצור משקאות קלים). ב-1996 החלה החברה לשווק את בירה גינס. מבשלות בירה ישראל מפעילה מרכז מבקרים באשקלון.
בירה טייבה, המיוצרת במבשלת בירה פלסטינית בכפר הנוצרי טייבה הסמוך לרמאללה, הוקמה על ידי פלסטינים נוצרים בשנת 1994[6].
מבשלות בוטיק
מבשלות בוטיק בישראל החלו להופיע ולהתפתח באמצע העשור הראשון של שנות ה-2000. מבשלת דנסינג קאמל, שנפתחה בתל אביב ב-2006, הייתה המבשלה הראשונה שנפתחה בישראל והיא מייצרת ארבעה סוגי בירה באופן קבוע ורציף[7]. מאוחר יותר באותה שנה נפתחה מבשלת הגולן ברמת הגולן. "ג'מס מפעל הבירה" - המבשלה הכשרה הראשונה בישראל, נפתחה ברחוב המגשימים בפתח תקווה ב-2009. בירה ג'מס מייצרת מספר רב של בירות, ומלבד המפעל בפתח תקווה היא מחזיקה בסניפים נוספים ברחבי ישראל. נכון לשנת 2009 פועלות מבשלות בוטיק בכל רחבי הארץ, החל מאילת, מושב דקל והעיר קריית גת בדרום, דרך המושב סלעית והערים ירושלים, בית שמש, פתח תקווה ותל אביב במרכז, חיפה, עמק יזרעאל, רמות נפתלי ויחיעם בצפון, ועד קצרין ברמת הגולן. כיום מיוצרים בישראל סה"כ כ-100 סוגי בירה[8].
מותגי מבשלות הבוטיק ומיקומן בארץ (נכון לאוקטובר 2018) הם:
שם | מקום | שנת הקמה | מותגים | הערות |
---|---|---|---|---|
מבשלת דנסינג קאמל | תל אביב | 2006 | דנסינג קאמל | |
בירה מלכה | תפן | 2006 | מלכה | |
מבשלת הגולן | קצרין | 2006 | בזלת, עוג. | |
מבשלת ליבירה | חיפה | 2007 | ליבירה | |
מבשלת אייסיס | דקל | 2007 | אייסיס | |
מבשלת הנגב | קריית גת | 2008 | נגב | אוחדה עם בירה מלכה ב-2016 |
מבשלת סלארה | גניגר | 2008 | סלארה | |
באסטרס | בית שמש | 2008 | ||
ג'מס (בירה) | פתח תקווה | 2009 | ג'מס | |
מבשלת העם | אבן יהודה | 2009 | הדובים | נסגרה ב-2015 ובהמשך המותג הדובים מיוצר במבשלת הארץ |
בירה אלכסנדר | עמק חפר | 2010 | בירה אלכסנדר | |
מבשלת בירה שיטה | ערד | 2010 | שיטה, (איפשי) | |
בירה שפירא | א.ת. שורק | 2011 | בירה שפירא | |
מבשלת הגליל | קיבוץ מורן | 2011 | גליל | |
מבשלת שריגים | שריגים-ליאון | 2011 | עמק האלה, רונן | |
מבשלת מידן | כרמיאל | 2012 | מידן | בירה ללא גלוטן |
מבשלת מוסקו | זנוח | 2012 | מוסקו, (ללה) | |
מבשלת פס | גשור | 2012 | פס | |
צ'אקס | 2013 | צ'אקס | המבשלה נסגרה | |
מבשלת בירבזאר | 2013 | |||
בירה הרצל | ירושלים | 2013 | בירה הרצל | |
הגיבור | כרמיאל | 2013 | הגיבור | |
מבשלת החצר | 2014 | החצר | המבשלה נסגרה | |
מבשלת הערבה | צוקים | 2014 | קצרה | |
בירצינות | קטורה | 2014 | בירצינות | |
מבשלת השכן | 2015 | השכן | ||
המבשלה סוף | אילת | 2015 | סוף | |
מבשלת הארץ | קריית גת | 2016 | בירבזאר, הדובים | המבשלה נקנתה ממבשלת הנגב |
אודיז | כפר גלעדי | 2016 | אודיז | |
האטץ' | ירושלים | 2017 | ||
מבשלת שבט | פרדס חנה-כרכור | 2018 | ||
מבשלת שקמה | אשקלון | 2021 |
ראו גם
קישורים חיצוניים
- שגיא קופר, הבו בירה ונשירה: בירות ישראליות, באתר ynet, 14 באפריל 2010
- גדי דבירי, משהו קר בלב מדבר: מבשלות בירה שבחרו להשתקע בדרום הקשוח, טיים אאוט, 30 באפריל 2017
הערות שוליים
- ^ Ram Gophna, The Early Bronze I Settlement at 'En Besor Oasis, Israel Exploration Journal 40, 1990, עמ' 1 - 11
- ^ איתי בלומנטל, מבשלת בירה בת 5,000 התגלתה במתחם בילוי בת"א, באתר ynet, 29 במרץ 2015
- ^ ניר חסון, "או שזה טעים או שנמות": חוקרים הצליחו לייצר בירה משמרים ששרדו אלפי שנים, באתר הארץ, 22 במאי 2019
חוקרים ישראלים הצליחו לייצר בירה משמרים בני אלפי שנים, באתר וואלה! - ^ רם גלבוע וטל מילר, איפה היינו ומה שתינו, באתר ynet
- ^ WINE TALK: GETTING BETTER
- ^ ארנון רגולר, בירת פלשתין, באתר הארץ, 22 באוקטובר 2005
- ^ תחרות מבשלות הבירה הביתיות הראשונה של הטמפל בר
- ^ דידי חנוך, מאה סוגים של בירה ישראלית, באתר הארץ, 13 בינואר 2015
מבשלות בירה בוטיק ישראלית | |
---|---|
|
31619956בירה בישראל