קווקה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןקואקה
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: יונקים
תת־מחלקה: חיות כיס
סדרה: קנגוראים
משפחה: קנגוריים
סוג: קואקה
מין: קואקה
שם מדעי
Setonix brachyurus
תחום תפוצה

קואקהאנגלית: Quokka; שם מדעי: Setonix brachyurus) הוא מין של חיית כיס קטנה המהווה מין יחיד בסוג Setonix, שגודלו כגודל חתול בית.

הקואקה היא אוכלת-צמחים הפעילה בעיקר בלילה. ניתן למצוא אותה באיים קטנים ליד חופי אוסטרליה המערבית, בייחוד באי רוטנסט שליד פרת' ובאי בולד שליד אלבני. מושבה יבשתית קטנה של קואקה חיה בשמורת הטבע טוּ פִּיפּלְז בֵּיי (Two Peoples Bay), שם היא מתקיימת במקביל לחיית כיס קטנה אחרת, קנגורו חולדתי (Potorous gilbertii).

גילוי בידי האירופים

קואקה היא אחד היונקים האוסטרליים הראשונים שהאירופים ראו. הימאי ההולנדי סמואל פולקרטזון דיווח שראה "חתול בר" באי רוטנסט בשנת 1658. ב-1696, וילם דה פלמינג זיהה אותן בטעות כעכברושי ענק, ועל שמן קרא לאי "רוטה-נסט", בהולנדית "קן-עכברושים". המילה "קואקה" נגזרה ממילה בשפה האוסטרלית ניונגר (Nyungar), שכנראה נהגתה גואגה.

תיאור

משקלה של קואקה נע בין 2.5 ל-5 ק״ג, אורך גופה 40-90 ס״מ ואורך זנבה 25-30 ס״מ - זנב קצר יחסית לחיות כיס. היא בעלת מבנה עגלגל, אוזניים מעוגלות וראש רחב וקצר. למרות שהיא נראית כקנגורו קטן מאוד, היא יכולה לטפס על עצים ועל שיחים. פרוותה הגסה בגוון חום ערמוני המתבהר לגוון חול בפרווה התחתונה. קואקה אינה פוחדת מאנשים ופעמים רבות מתקרבת אליהם, בייחוד באי רוטנסט. עם זאת, אין זה חוקי לבוא במגע עם קואקה ברוטנסט.

תפוצה וסביבת מחיה

בטבע הקואקה נעה באזור מצומצם מאוד בדרום-מערב אוסטרליה המערבית. מספר אוכלוסיות קטנות מפוזרות על היבשה, אוכלוסייה גדולה חיה באי רוטנסט, ואוכלוסייה קטנה באי בולד ליד אלבני. באיים אין שועלים וחתולים. ברוטנסט קואקות נפוצות במגוון בתי גידול, מחורש חצי-צחיח ועד גנים המטופחים בידי אדם.

אוכלוסייה

למרות מספרה הגדול באיים, אזור המחיה של הקואקה ביבשה מצומצם מאוד ומוגדר כפגיע. בשטח זה מאיימים על הקואקה מיני חיות שאינם ילידי האזור, כמו שועלים, ועל כן הקואקה נזקקת לכיסוי צפוף של הקרקע למסתור. בירוא יערות ופיתוח חקלאי צמצמו את בית הגידול של הקואקה, ובכך דרדרו עוד את מצבה. פלישתם של חתולים, כלבים ודינגו החמירה עוד את הבעיה, ובהמשך גם ייבוש ביצות ושריפת צמחייתן. יתרה מכך, שגר של קואקה הוא לרוב בן ולד אחד, אחת לשנה. על אף שהקואקות מזדווגים לעיתים תכופות, לרוב כבר ביום למחרת ההמלטה, צירוף הנתונים של גודל השגר, בית הגידול המצטמצם והטורפים מביא לנדירותה של הקואקה.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קווקה בוויקישיתוף

הערות שוליים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

קווקה31167057