וולבי סלע שרמן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןוולבי סלע שרמן
מיון מדעי
תחום תפוצה
תפוצת וולבי סלע שרמן

וולבי סלע שרמן (שם מדעי: Petrogale sharmani; קרוי גם וולבי סלע הר-קלארו) הוא מין של וולבי קטן בסוג וולבי הסלע שאנדמי לקווינסלנד שבאוסטרליה. הוא הוכר כמין עצמאי בשנת 1992 על בסיס מחקרים גנטיים, וקודם לכן נחשב כאוכלוסייה של וולבי סלע אלייד. וולבי שרמן שייך לקבוצת המינים lateralis/penicillata הכוללת 7 מינים שזהים לו מבחינה חיצונית, והוא המין הקטן והנדיר בקבוצה; למרות תפוצתו המצומצמת ואוכלוסייתו הקטנה שנאמדת בפחות מ-800 פרטים, מצבו נחשב ליציב.

תיאור

וולבי שרמן הוא אחד המינים הקטנים בסוג וולבי סלע. מבנה גופו קומפקטי וגוצי, ראשו גדול וחרוטי, צווארו רחב ואוזניו גדולות ועגולות. הרגליים האחוריות ארוכות יחסית, והקדמיות קצרות באופן ניכר. הזנב ארוך ושעיר ומשמש לאיזון. בכף הרגל יש לוולבי סוליות מחוספסות לאחיזה בסלעים. אורך ראשו וגופו של וולבי שרמן: 53-45 סנטימטרים, אורך זנבו: 53-43 סנטימטרים ומשקלו 4.7-3.4 קילוגרם. הזכרים גדולים במקצת מן הנקבות. ממדי גופו דומים לאלו של וולבי סלע קצר-אוזן, והלה אף עשוי להיות גדול ממנו לעיתים קרובות.

הפרווה של וולבי שרמן קצרה, רכה וחדגונית. צבעה הכללי חום-אפרפר או צהבהב השזור בשערות אפורות, לבנות ושחורות, והיא מתמזגת עם הנוף הסלעי שבו המין חי. הצד התחתון של הגוף צהבהב או לבנבן והרגליים והזרועות אפרפרים. לוולבי שרמן יש פס שחור דהוי לאורך הגב, טלאי שחור קטן באזור השכמות ובמותניים וקצות ידיו ורגליו צבועות אף הן בשחור. הראש בצבע צהבהב בהיר עם פסים שחורים עבים מהאף עד לאוזן, רצועה לבנה לאורך הלוע ופס שחרחר על המצח. האוזניים אפורות עם כתם שחור בצידן החיצוני. הזנב בצבע אפור-צהבהב בבסיס והשאר שחור או חום כהה.

תפוצה וביולוגיה

קובץ:Murray Falls.jpg
סביבת מחיה אופיינית לוולבי שרמן.

וולבי שרמן אנדמי לחוף המזרחי של קווינסלנד באוסטרליה מול שונית המחסום הגדולה, והוא מוגבל לאזור מצומצם בגודל 2,000 קילומטרים רבועים המשתרע על מרבית פלך הינצ'ינברוק (אזור הצפון) ופלך קארדוול (אזור הצפון הרחוק). בית הגידול שלו נמצא על מחשופים סלעיים וגבעות גרניט ברכס קואן (Coane Range) ורכס סיוויו (Seaview Range) שבפארקים הטרופיים הגשומים של קווינסלנד בתוך הרי החיץ הגדול. בעבר, היה ידוע כנפוץ בעיקר בהר קלארו; בהמשך, נתגלה גם במכתש הגעשי של הר פוקס דרומית מערבית לעיר אינגהם. קיימים סך הכול כ-20 אוכלוסיות ידועות של המין.

מעט מאוד ידוע על אורח חייו של וולבי שרמן. הוא יונק פעיל לילה בעיקר שמבלה את רוב היום במנוחה בנקיקי סלע (להוציא ימים קרירים). הוולבי יוצא בשעות הדמדומים לתור אחר מזון בכרי דשא או ביער פתוח עד עלות השחר. התזונה שלו כוללת עשבים, עשבי תיבול, פרחים, זרעים ופירות. הוא יונק חברתי שחי בקבוצות של עד 40 פרטים ומתרבה לאורך השנה. ההיריון נמשך 30 יום, לאחריהם נולד גור יחיד שמבלה עד 7 חודשים בתוך הכיס. הוא נגמל בגיל 11 חודשים ומגיע לבגרות בגיל שנתיים.

מצב

וולבי שרמן מסווג על ידי הרשימה האדומה של IUCN במצב השימור פגיע (VU), מכיוון שאוכלוסייתו מונה פחות מ-1,000 פרטים וטווח התפוצה שלו מצומצם באופן טבעי. אף על פי כן, האוכלוסייה נחשבת ליציבה. האיומים על המין אינם ידועים בבירור, אך כוללים כנראה טריפה על ידי חתולים, אובדן בית גידול, שינויים במשטרי אש, והכלאה עם וולביי סלע אחרים. 80% מהאוכלוסייה נמצאת בתוך אזורים מוגנים המנוהלים על ידי הארגון לשמירת חיות הבר האוסטרליות, שמיישם בתוכם ניהול שריפות סילוק עשבים פולשים ומעקב אחר וולביי שרמן.

האוכלוסייה העולמית של וולבי שרמן נאמדת בכ-750 פרטים בלבד.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

30536662וולבי סלע שרמן