אורנים - המכללה האקדמית לחינוך

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף סמינר אורנים)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אורנים
OranimAcademic.svg
מכללת אורנים-פינת נוף.JPG
ספריית המכללה ומתחם האומנויות
מדינה ישראלישראל ישראל
מחוז חיפה
מועצה אזורית זבולון
גובה ממוצע[1] ‎75 מטר
תאריך ייסוד 1951
סוג יישוב יישוב מוסדי
נתוני אוכלוסייה לפי הלמ"ס לסוף 2022[1]
  - אוכלוסייה 116 תושבים
    - שינוי בגודל האוכלוסייה ‎90.2% בשנה
32°42′44″N 35°06′32″E / 32.7121637436778°N 35.1088758221242°E / 32.7121637436778; 35.1088758221242
מדד חברתי-כלכלי - אשכול
לשנת 2019[2]
3 מתוך 10
http://www.oranim.ac.il

מכללת אורנים (אֳרָנִים) היא מכללה אקדמית לחינוך ולהוראה באזור הצפון בתחומה של מועצה אזורית זבולון, סמוך לקריית טבעון. האתר מוכר כיישוב מוסדי.

המכללה הוקמה בשנת 1951 והיא שייכת לתנועה הקיבוצית. שמה של המכללה ניתן לה עקב מיקומה בתוך חורשת אורנים.

הלימודים במכללה

המכללה מקדמת מצוינות אקדמית ומכשירה גננות, וכן מורים לבתי הספר היסודיים ולתיכון. לצורך כך המכללה מעניקה תעודת הוראה. המכללה מעניקה כמה סוגים של תארים אקדמיים:

  • תואר ראשון בחינוך (B.Ed)
  • תואר ראשון במדעי החברה והרוח (B.A)
  • תואר ראשון במדעים (B.Sc)
  • תואר שני בחינוך (M.Ed/M.Teach)

בנוסף ללימודים לתואר אקדמי, קיימת באורנים יחידה ללימודי תעודה והתמחות, באמצעותה ניתנות הכשרות במגוון רחב של תחומים.

ראש המכללה היא פרופ' יערה בר-און, והרקטור הוא ד"ר ניר מיכאלי.

שכר הלימוד במוסד (בלימודים לתואר אקדמי) הוא כמקובל באוניברסיטאות ובמכללות ציבוריות בישראל. חייל או בוגר שירות לאומי, שסיים שירותו החל מ-1 בינואר 2010, זכאי למלגת שכר לימוד מלאה עבור שנת לימודיו הראשונה לתואר ראשון (בהתאם להחלטה בדבר לימודי חיילים משוחררים במוסד להשכלה גבוהה בפריפריה)[3].

היסטוריה של המכללה

"אורנים" הוקמה בשנת 1951 כמוסד של התנועה הקיבוצית להכשרת גננות ומורים. היא נקראה אז "סמינר הקיבוצים אורנים" ונחשבה בית-ספר לחינוך. המכללה שוכנת על גבעת אורנים, שממנה נשקף נוף מרהיב של הכרמל, עמק זבולון, הים ומפרץ חיפה. הגבעה נבחרה שנים קודם לכן על ידי יהושע מרגולין, האיש שעיצב את הוראת הטבע והכשרת המורים ברוח ארץ ישראל העובדת, קרוב ככל האפשר לטבע ולמרכזי ההתיישבות העובדת. טרם הפיכת המכללה למוסד אקדמי, קיבלו תלמידיה הכשרה מקיפה שכללה יסודות במדעי הרוח, החברה ובנושאים הקשורים לטבע.

בשנת 1956 הוקמו שני מסלולים חדשים למורים לבית הספר התיכון: מורים למסלול ההומני, ומורים למסלול הריאלי.

שנות ה-60 וה-70 התאפיינו בגידול במספר הלומדים, וכן בגידול מספר התלמידים שלא השתייכו לתנועה הקיבוצית. נוספו מבנים חדשים והוקמו הספרייה וחדר האוכל.

בשנת 1971 נחתם הסכם לשיתוף פעולה עם אוניברסיטת חיפה. תחומי המדעים והכשרת המורים לחינוך העל-יסודי התאגדו תחת החטיבה האוניברסיטאית הכפופה לאוניברסיטת חיפה. הסכם זה תרם רבות להעלאת מעמדו של סמינר אורנים כמוסד אקדמי. תחום השתלמויות המורים שזכה לעידוד משרד החינוך התפתח, במטרה להפוך את אורנים למקום בו ירוכזו מרבית ההשתלמויות למורים במחוזות חיפה והצפון של משרד החינוך. בשנות ה-70 הוקם במקום "המכון לשיפור דרכי ההוראה".

שנות ה-80 וה-90 התאפיינו בהאצת תהליכים ובגיבוש מבנה חדש. המעורבות הקיבוצית הלכה ופחתה וכתוצאה מכך, "אורנים" כיוונה את בוגריה לכלל הצרכים של מערכת החינוך בישראל, ולא רק אל העבודה החינוכית בהתיישבות העובדת.

בשנת 2004 נפתחו לראשונה במכללת אורנים תוכניות לתואר שני.

אחד החוגים הגדולים במכללה הוא החוג לגיל הרך. שלושה ממניחי היסודות לתורת הגן לימדו במכללת אורנים: מלכה האס, גדעון לוין ומרים רות. תפיסותיהם החינוכיות משפיעות מאז על הלימודים בחוג.

ראשי המכללה לדורותיהם

יחידות שונות בתוך המכללה

כמו כן יושבות בשטחה של מכללת אורנים "המדרשה", בית מדרש פלורליסטי ברוח התנועות הרפורמיות והקונסרבטיביות העוסק בזהות יהודית חילונית, והמכינה הקדם-צבאית על שם יצחק רבין.

הספרייה על-שם אברט, המשמשת את הסטודנטים ואת המרצים במכללה, משתרעת על פני כ-2,200 מ"ר. בספרייה כ-300 מקומות ישיבה בסידור המיועד ללמידה אישית, ללמידה בחברותא ולישיבה לא פורמלית. אוסף הספרייה כולל כ-140,000 כותרים, ביניהם ספרים, כתבי-עת, וידאו ומדיה מגוונת.

פרויקטים באמנות ותרבות

  • גלריה לאמנות ישראלית - אוצר ומנחה קורס גלריה: פרופ' דוד וקשטיין מנהלת הגלריה: עידית לבבי גבאי
  • גלריה למדיה חדשה ע"ש אמנון נוסבוים - עורכת תוכן האמנית: שולי נחשון
  • "קו נטוי" - כתב עת ייחודי של אורנים. כתב העת מביא יצירות פרוזה, שירה ואמנות של הסטודנטים והמרצים באורנים. כתב העת מופץ ברחבי הארץ.
  • חוג לדרמה, המעלה הצגות מדי שנה ברחבי הארץ.
  • כתב העת וההוצאה לאור "מחברות שדמות", שהוא המשכם של כתב העת שדמות ו"חוג שדמות".

אורנים בקהילה

במכללת אורנים דוגלים בטיפוח המעורבות החברתית במספר היבטים:

המרכז למחוננים
המרכז למחוננים במכללת אורנים, נועד ליצירת סביבה הולמת ומעצימה לתלמידים מחוננים, בהתאם ליעדים שנקבעו על ידי האגף למחוננים ומצטיינים במשרד החינוך. יום הלימודים במרכז מאפשר הזדמנות ייחודית ללמידה בקצב אישי, בהתאם לנטיות החשיבה. התלמידים פוגשים מורים מיוחדים ומגוון מומחים מתחומי האקדמיה והאומנויות.
המדרשה
המדרשה היא מרכז חינוכי הפועל לחידוש החיים היהודיים בישראל, תוך התמקדות במערכת החינוך ובמרחב הקהילתי והמשפחתי. מטרתה היא עיצוב חברה שחבריה מרגישים בבית בתרבותם היהודית והציונית, ובונים את זהותם האישית והציבורית מתוכה - חברה שמתקיימים בה ערבות הדדית, אחריות חברתית וקשר אנושי חם. מנהל המדרשיה הוא מוטי זעירא המשמש גם כיושב ראש הוועד המנהל של פנים- איגוד ארגוני יהדות ישראלית' ארגון הגג של הארגונים העוסקים בהתחדשות יהודית ומשתייכים לזרמים הקונסרבטיביים והרפורמים.
במסגרת המדרשה פועל "ניגון נשים", שהוא בית מדרש פלורליסטי המפגיש נשים מכל הזרמים ביהדות, ללימוד נשי פמיניסטי.
מרכז שדמות
מרכז שדמות מיועד לפיתוח מנהיגות בקהילה פועלת כזרוע של המכללה למעורבות חברתית וחינוכית בקהילות בארץ ובחו"ל. מטרתה של שדמות הוא חיזוק והעמקת הקשרים בין קהילות, ארגונים וקבוצות באמצעות מגוון רחב של יוזמות ותהליכים חינוכיים.
פרויקט מיכאל
פרויקט זה מביא למכללה סטודנטים יוצאי הקהילה האתיופית, ומכשיר אותם לחינוך ולהוראה. המיזם מיועד להשגת שלושה יעדים מרכזיים:
  • הכשרת מורים-מחנכים מהקהילה האתיופית ושילובם במערכת החינוך.
  • בניית קבוצת מנהיגות חינוכית איכותית בקרב הקהילה, כך שאנשיה יהפכו לסוכני שינוי בקרב הקהילה, ובחברה הישראלית בכלל.
  • הרחבת הדיאלוג הרב-תרבותי במערכת החינוך בכלל, ובמכללת אורנים בפרט.

ראו גם

לקריאה נוספת

  • דינה לרון ומירה קרניאלי, המחלקה לחינוך בחטיבה האוניברסיטאית של סמינר אורנים (2001-1971) - גיבוש תפיסת ההכשרה להוראה במבט היסטורי, דור לדור לב, 2008

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 אוכלוסייה בעיריות, במועצות המקומיות והאזוריות וביישובים בעלי 2,000 תושבים לפחות - לפי טבלה חודשית של למ"ס עבור סוף ינואר 2024 (אומדן), בכל יתר היישובים - לפי טבלה שנתית של למ"ס עבור סוף 2022.
  2. ^ הנתונים לפי טבלת מדד חברתי כלכלי של למ"ס נכון לשנת 2019
  3. ^ הקרן לעידוד השכלה גבוהה בפריפריה, באתר הקרן והיחידה להכוונת חיילים משוחררים