מלחמת העולמות (תסכית)
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי.
| ||
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי. |
מלחמת העולמות (The War of the Worlds) היה תסכית רדיו, פרק בסדרת תיאטרון מרקורי בשידור שיצר אורסון ולס. הפרק שודר לכבוד ליל כל ה"קדושים" ב-30 באוקטובר 1938 ברשת CBS. הפרק היה עיבוד של הרומן מלחמת העולמות מאת ה. ג'. וולס. הפרק נודע בעקבות ההיסטריה ההמונית שנגרמה בגינו, ובשל הפולמוס ההיסטוריוגרפי שהתפתח סביבו.
גרסאות מחודשות
ב-12 בנובמבר 1944 שידרה תחנת רדיו בסנטיאגו, בירת צ'ילה, גרסה מקומית של התסכית. אתר הנחיתה נבחר להיות העיירה פואנטה אלטו (Puente Alto), במרחק כ-24 קילומטר מהבירה. בדומה לתסכית המקורי, מפיקי התסכית ויליאם סטיל (Steele) ועוזרו ראול זנטנו (Zenteno), השתמשו בפורמט של סדרת מבזקי חדשות. השידור התייחס לארגונים מוכרים כמו הצלב האדום, שחקנים חיקו קולות מוכרים. העיתון האמריקני ניוזוויק דיווח כי החשמלאי חוסה וייארואל (Villarroel), תושב ולפראיסו, פחד כל כך מהמתקפה עד שמת מהתקף לב[1]. דווח שהמרכז העירוני בסנטיאגו הושמד, לצד מספר בסיסים צבאיים. השדרנים סיפרו על רחובות מלאים בפליטים, וכך גם במציאות. אלפי מאזינים מפוחדים נמלטו לרחובות בעוד שאחרים ביצרו את עצמם בבית. אף על פי שבמשך שבועות לפני כן מפיקי התוכנית פרסמו הודעות על כוונותיהם, ואף על פי שפעמיים במהלך השידור הובהר שמדובר בבדיה, גם במקרה הזה התפשטה פאניקה בקרב הצ'יליאנים[2].
ב-12 בפברואר 1949 שידרה תחנת רדיו בקיטו, בירת אקוודור, גרסה ספרדית של התסכית. שירם של הצמד הפופולרי בניטס-ולנסיה (Benítez-Valencia) נקטע לדיווח שאנשי המאדים נחתו במרחק כ-32 קילומטר מהבירה והם מתקרבים אליה בצורת ענן ענק. בדומה לגרמניה בתסכית של 1938, רבים מהאקוודורים חשבו שמדובר בפרו השכנה שפלשה אליה עקב סכסוכי הגבולות שהיו בין השתיים באותן השנים. הפאניקה התפשטה בקיטו ובסביבותיה, ההמון יצא לרחובות והכנסיות פתחו את דלתותיהן לאוכלוסייה המבועתת. כאשר עובדי הרדיו הבינו את חומרת המצב, הם שידרו הבהרה והפצירו במאזינים להירגע. כשהובן לכל שמדובר בבדיה, הפאניקה הפכה למהומה. ההמון הזועם הצית את בניין הרדיו, וגרם למותם של בין 6 ל-20 אנשים[3].
ב-6 באוגוסט 2017 שודרו ברשת החברתית פייסבוק צילומים מזויפים של פלישת חייזרים על רקע אתרים מפורסמים בארצות הברית. בשידור עצמו היה לוגו של ערוץ החדשות CNN כדי לתת לכך יותר אמינות וצפו בו 9 מיליון בני אדם שחלקם נלחצו, לפי הדיווחים[4].
היסטוריוגרפיה
בן בלושטיין, במאמרו "רדיקליזם במסווה? פחד, תיאטרון ותסכית הרדיו 'מלחמת העולמות'", טוען כי תיאור רמת הפאניקה של הציבור בעיתונות ובמחקר הועצמה, והאירוע הוצג כמקרה של היסטריה המונית על ידי בעלי אינטרסים. הוא מציג דפוס חוזר במחקר של הסתמכות-יתר על דוגמאות פרטיות; התמקדות בפרט ולא במקרה הכללי[5]. ולס ואנשי "תיאטרון מרקורי" שאפו להדגיש את הצלחתם האמנותית והמסחרית; העיתונות רצתה להבליט את כוחו המסוכן של הרדיו, בתור אמצעי תקשורת מתחרה; גורמים שמרנים ואנשי ממשל היו מעוניינים להראות את הסכנות שבשימוש הרדיקלי באמצעי התקשורת ההמוניים ולחזק את הצנזורה על הרדיו.
לקריאה נוספת
- בלושטיין, בן, "רדיקליזם במסווה? פחד, תיאטרון ותסכית הרדיו 'מלחמת העולמות'", זמנים 80, סתיו 2002, עמ' 63–73. (המאמר זמין לצפייה במאגר JSTOR לאחר הרשמה).
- גוטפלד, ארנון, "ימי הרדיו: אורסון ולס ומלחמת העולמות", בתוך: שערים לחוויה האמריקנית, תל אביב: רמות – אוניברסיטת תל אביב, 2006, עמ' 337–344.
- Brown, Robert J., Manipulating the Ether: The Power of Broadcast Radio in Thirties America, Jefferson, North Carolina: McFarland, 1998.
- Cantril, Hadley, The Invasion from Mars: A Study in the Psychology of Panic, Princeton University Press, 1940.
- Hayes, Joy Elizabeth, Battles, Kathleen, Hilton-Morrow, Wendy, War of the Worlds to Social Media: Mediated Communication in Times of Crisis, Peter Lang, 2013.
קישורים חיצוניים
- קול הקמפוס, ויקי רדיו || מלחמת העולמות של אורסון ווילס, באתר הארץ, 26 בדצמבר 2012
- אלי אשד
- "והרי החדשות: אנשי המאדים פלשו הלילה", בבלוג "המולטי יקום של אלי אשד"
- הפלישה ממאדים: תסכית הרדיו, באתר אימגו, 30 בספטמבר 2005
- שובם של הפולשים ממאדים או "הפריצה הגדולה של אורסון וולס", באתר מגזין ימי הרדיו - רשות השידור, 23 ביולי 2006
- Klass, Phil, Welles or Wells: The First Invasion from Mars, 1998.
- Pooley, Jefferson, Socolow, Michael J., The Myth of the War of the Worlds Panic, Slate, 28 October 2013.
- מעיתונות התקופה
- פלצות אחזה את אמריקה, הצופה, 2 בנובמבר 1938
- Mass Hysteria in U.S.A.: Radio Broadcast Panic, The Age, 2 November 1938, p. 8
- Radio Listeners in Panic, Taking War Drama as Fact, The New York Times, 31 October 1938
- לעיתונות: Campbell, W. Joseph, "Fright beyond Measure? The Myth of The War of the Worlds", Getting it Wrong: Ten of the Greatest Misreported Stories in American Journalism, University of California Press, 2010, pp. 26–44.
- Bartholomew, Robert E. and Radford, Benjamin, "Radio Daze — The Martian Invasion Broadcast", The Martians Have Landed!: A History of Media-Driven Panics and Hoaxes, Jefferson, North Carolina: McFarland, 2012, pp. 16-27.
הערות שוליים
- ^ Those Men From Mars, Newsweek, 27 november 1944, p. 89
- ^ War of the Worlds radio broadcast, Santiago (1944)
- ^ War of the Worlds radio broadcast, Quito, Ecuador (1949)
- ^ "פלישת החייזרים" הועברה בשידור חי בפייסבוק, באתר ynet, 7 באוגוסט 2017
No comment, השידור בדף הפייסבוק This is Real - ^ דוגמאותיו הן ספרו של ההיסטוריון פרדריק לואיס אלן (Allen) מאז אתמול (Since Yesterday: The 1930s in America, New York: Harper and Row, 1939, pp. 327-329) והמחקר של האדלי קנטריל (Cantril) (The Invasion From Mars: A Study In The Psychology Of Panic) קנטריל תמך בתאוריית המחט התת-עורית שטוענת כי התקשורת יכולה "להזריק" מסרים לציבור הפסיבי. הוא חקר את היקף התופעה ואת קהל היעד שלה באמצעים שונים, אך לא ערער על עצם העובדה שהייתה היסטריה המונית.