גווירצטרמינר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אשכול ענבי גווירצטרמינר

גֶווירְצְטְרָמינֶר (נכתב לעיתים גוורצטרמינר; בגרמנית: Gewürztraminer) הוא זן ענבים המשמש לייצור יין לבן. מקורו של הזן הוא ככל הנראה מהפרובינציה דרום טירול דוברת-הגרמנית שבצפון איטליה.[דרוש מקור]

מקור שמו של הזן הוא בשם הגרמני של העיירה האיטלקית טרמנו (איטלקית: Termeno sulla strada del vin; גרמנית: Tramin an der Weinstraße) הנמצאת בצפון איטליה, במחוז טרנטינו - אלטו אדיג'ה ו"גווירץ" פירושו ארומטי או מתובל.

זן הגווירצטרמינר הוא מוטציה ארומטית של זן הסאבנין רוז ומכונה גם סאבנין רוז ארומטי. הזן נוצר במאה ה-19 בחבל אלזס שבצרפת ומשם הוא נדד לגרמניה ולאוסטריה. כאשר גם הסאבנין רוז[1] וגם הגווירצטרמינר כונו שם בשם טרמינר, הדבר יצר בלבול בין שני זנים אלו.

הזן מהווה 20% מהכרמים באלזס (25,000 דונם), ועד שנות התשעים גודל רק שם. במהלך שנות התשעים החלו לגדל את הזן גם מחוץ לאלזס בעיקר בגרמניה (7,000 דונם), באוסטריה (5,000 דונם) ובאיטליה (2,000 דונם). הזן גדל גם מחוץ לאירופה בארצות הברית (25,000 דונם), באוסטרליה (6,000 דונם) ובדרום אפריקה (3,000 דונם). בישראל מגדלים את הזן בעיקר ברמת הגולן בו תנאים דומים לתנאי הגידול של הזן באלזס.

הגווירצטרמינר הוא גפן חזק אך אשכולותיו נוטים להתנתק מהגפן והוא רגיש מאד למחסור בכלורופיל וליובש אך עמיד מפני קור. עליו קטנים וכך גם האשכולות שבצבע זהוב. החולשה הפיזית של הגפן מפוצה ברמת סוכרים גבוהה בענביו.

היין שנוצר מענביו הגווירצטרמינר עשיר בסוכר ובעל טעמים ארומטיים הדומים לוורד ולליצ'י. בדרך כלל מייצרים מזן זה יין לבן חצי יבש.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא גווירצטרמינר בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ סאבנין רוז הוא זן שונה מהסוביניון


Foodlogo.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא מזון. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0