מקור ראשון
תדירות | שבועון |
---|---|
פורמט | ברודשיט |
בעלים | קבוצת ישראל היום |
עורך ראשי | חגי סגל |
תאריכי הופעה | 1997–הווה (כ־28 שנים) |
שפה | עברית |
מדינה | ישראל |
makorrishon.co.il |
מקור ראשון הוא שבועון ישראלי שנוסד ב-1997. מאז 2014 נמצא בבעלות קבוצת ישראל היום.
עורכו הראשי של העיתון הוא חגי סגל.
היסטוריה
"מקור ראשון" נוסד כשבועון בחודש יולי 1997 במטרה ליצור עיתון בלתי תלוי בעל אופי יהודי לאומי[דרוש מקור]. היוזם הוא הרב שמואל טל, והעיתון אף היה בבעלותו. ההקמה בפועל נעשתה על ידי משפחת ליסטנברג, משפחה דתית לאומית העוסקת ביהלומים ומושבה בבלגיה ובתל אביב. למשימת הקמת העיתון גויס תחילה העיתונאי מאיר עוזיאל, שצירף אליו את העיתונאים מיכאל רוזוליו ויוני אריאל. רוזוליו היה בעבר כתב ב"ידיעות אחרונות" וברשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו, וממקימי רדיו "קול הים האדום". יוני אריאל היה העורך הכלכלי של הג'רוזלם פוסט. המערכת הוקמה במשרדי "פרסומי ישראל" בגבעת שאול בירושלים, והורכבה מעיתונאים ועורכים דתיים וחילונים.
עורכי העיתון בשנותיו הראשונות היו ברובם חילונים, בהם מאיר עוזיאל ועופר שפירא.
מרגע הקמתו העיתון נאבק על קיומו הכלכלי. ההכנסות היו נמוכות ומצבו הכלכלי הידרדר עד שבסוף אוקטובר 1999 נסגר העיתון, והבעלים הכריזו על פשיטת רגל.
לאחר כחמישה שבועות, בדצמבר 1999, "מקור ראשון" הוקם מחדש, תחת חברה בשם "מקור ראשון החדש" - מהלך שאפשר לרוכש, ד"ר מייקל כריש, ליהנות ממוניטין העיתון מבלי לשאת בחובות העבר. כריש פעל להרחבת מאגר המנויים ולביסוסו הכלכלי של העיתון אך ספג גם הוא הפסדים כבדים. הוא החזיק בעיתון כארבע שנים עד שנת 2003 אז מכר את העיתון לאיש העסקים שלמה בן-צבי. מאחורי בן צבי עמדה משפחת הנדבן היהודי בריטי, קונרד מוריס ובעקבות הרכישה בוצעו בעיתון שינויים משמעותיים. בן צבי הביא רוח חדשה ומלאת חזון לכונן בישראל לראשונה עיתון איכותי בעל רוח יהודית. הוא יזם ופיתח מבנה מחודש ומושקע מאוד שכלל הרחבה ניכרת של מספר העמודים והמוספים, גיוס כותבים מוערכים ומעבר לפורמט ברודשיט.
עד אמצע 2007 הופיע "מקור ראשון" כשבועון. ב-25 באפריל 2007, תקופה קצרה לאחר שבן צבי רכש את העיתון הוותיק "הצופה", מוזגו העיתונים והמהדורה היומית החלה להופיע תחת הלוגו "מקור ראשון - הצופה". לעורך העיתון היומי מונה תחילה יואב שורק ולאחר מכן אריאל כהנא. ב־23 בספטמבר 2014 הופק הגיליון האחרון של העיתון היומי. מתאריך זה מודפס רק עיתון סוף־שבוע.
תקופת בן צבי
תחת בן צבי מקור ראשון הגדיל את נוכחתו בשיח הציבורי בישראל ואת מנעד תחומי העיסוק. עם זאת גם בתקופת שלמה בן צבי סבל מקור ראשון מגרעון כלכלי, כמו גם מניהול תזזיתי שהביא לריבוי הוצאות. מיד עם רכישת העיתון הועברה המערכת מפתח תקווה לבית קלקא בתל אביב ומשם לגן הטכנולוגי במלחה שבירושלים. מוספים נפתחו ונסגרו, עיתונאים, כותבים ומנהלים גויסו ופוטרו. כדי להתגבר על המשבר הורה בן צבי על קיצוצי שכר וצעדי התייעלות נוספים. בד בבד, לאחר שעובדים גילו כי לא קיבלו הפרשות סוציאליות ושכרם עוכב זמן רב, הם פתחו במאבק כנגד הנהלת העיתון. בנובמבר 2008 דווח[1] על קשיים כספיים אליהם נקלע העיתון ועובדי העיתון אף הגישו לבית המשפט בקשה לפירוק העיתון[2]. העיתון התמודד עם המשבר על ידי קיצוץ בתוכן, העלאת מחירים, פיטורי עובדים, סגירת אתר האינטרנט וארכיון הכתבות של העיתון, וצעדים נוספים. חרף הקשיים הפנימיים העיתון המשיך לצאת באופן סדיר.
בינואר 2019 נפסק שכתבה שפורסמה ב"מקור ראשון" בשנת 2012 הייתה בגדר הוצאת דיבה, והעיתון חויב לפצות את התובע ב-80,000 ש"ח ועוד 40,000 ש"ח הוצאות משפט[3].
בספטמבר 2012 רכש בן צבי את עיתון מעריב. הוא שילב את כותבי מקור ראשון במעריב ובאתר העיתון מעריב nrg. עם זאת, רכישת הענק הביאה את שני העיתונים לקריסה. העיתונים, שבאותה עת כבר היו לפותים זה בתוך זה, הן בתוכן הן בניהול, נקלעו להליך פירוק. ב-9 במרץ 2014 אושרה בקשתו של בן צבי לצו הקפאת הליכים לחודשיים לעיתונים "מקור ראשון" ו"מעריב".
תקופת אדלסון
ב-30 במרץ 2014 אישר בית המשפט המחוזי בירושלים את מכירת העיתון ל"ישראל היום" ב-14 מיליון שקלים[4] ואת מכירת אתר nrg תמורת 3 מיליון שקלים. ביצוע המכירה התעכב עקב בדיקה ממושכת של הממונה על ההגבלים העסקיים דייוויד גילה. עובדי העיתון יצאו למאבק ציבורי, וב-30 באפריל 2014 אושרה הרכישה. תוכני העיתון פורסמו באתר nrg עד לינואר 2018, אז נסגר אתר nrg והחליף אותו אתר חדש של "מקור ראשון". ארכיון nrg, ובכלל זה כתבות "מקור ראשון" שפורסמו באתר, זמינים באינטרנט תחת הדומיין של "מקור ראשון".
לפי סקר TGI מינואר 2018, החשיפה אליו בסופי השבוע עומדת על 3.8 אחוזים[5].
מבנה העיתון
מאז 2005 כולל מקור ראשון את המוספים הבאים:
- מעטפת חדשותית - ידיעות חדשותיות, מאמרי פרשנות ודעות, מאמר המערכת, מדורי כלכלה, ספורט ומדורים נוספים המתחלפים מעת לעת.
- יומן - מוסף אקטואליה שבועי ובו כתבות, ראיונות וטורים אישיים בעריכת ישי הולנדר. בין הכותבים הקבועים חגי סגל, אמנון לורד, יהודה יפרח, עמיר רפפורט, עמית סגל, שלום ירושלמי, אראל סג"ל, אלישיב רייכנר, פזית רבינא ואריאל כהנא. בעבר כתבו ביומן: צור ארליך, משה שטרן, עדי ארבל, סופיה רון-מוריה ועוד. המוסף כולל מדור סאטירי בשם 'בריחת המוחות' בעריכת נועה אנג'ל ואריאל פלקסין. עורכו הקודם של 'יומן' היה אורי אליצור.
- דיוקן - מגזין הכולל כתבות צבע, טורים אישיים ומדורים שונים. ביניהם - טור אישי-אקטואלי מאת סגנית עורך מקור ראשון אורלי גולדקלנג; טור אישי-דעתני מאת יותם זמרי; מדור אוכל, מדור טיולים, ועוד. עורך המוסף אורי גליקמן.
- שבת - מוסף להגות, יהדות וספרות, בעל אופי אינטלקטואלי. את המוסף ייסד יואב שורק והוא נחשב לאוונגרד מחשבתי שהביא לחיזוק משמעותי של הזרמים הליברלים בציונות הדתית. סגנו של שורק בעריכת המוסף היה אלחנן ניר, ובשנת 2012 הוא החליף את שורק בתפקיד עורך המוסף. עורך מדור ביקורת הספרים וסגן העורך הוא ד"ר שמואל פאוסט.
- מוצש - מוסף תרבות ופנאי (החל להופיע בשנת 2011). העורך הראשון: אלעד טנא. אחריו שימשו בתפקיד אריאל שנבל, לימור גריזים-מגן ואורי גליקמן.
מוספי עבר
מ-1 בינואר 2005 ועד פברואר 2006 הופיע מדי שבוע 'השבועון', מוסף תרבות ומדריך שידורים והצגות. את 'השבועון' ערכה תמר נשר-רטי. סגן העורכת היה שי צלר.
בתחילת דרכו של העיתון בפורמט החדש הופיע מוסף נופש, שהפך לדו-שבועי ועד מהרה בוטל.
ביוני 2006, חודשים אחדים לאחר ביטול 'השבועון', נוסף מוסף דו-שבועי שנקרא 'שישי ישראלי', שתוכנן להפוך לשבועון. הוא היה מוסף כרומו, בפורמט קטן, ובו מדורים, טורים, ובעיקר כתבות מגזין בנושאי אקטואליה ואקטואליה רכה. לאחר כשלושה חודשים הוא בוטל.
המוספים כלכלה בעריכת הכלכלן ערן בר-טל וספורט בעריכת דותן מלאך, היו בעבר מוספים נפרדים, אך מאז ט"ו באב תשע"ב הם חדלו להופיע כמוספים נפרדים, ונכנסו אל תוך דפי המגזין "מוצש".
במשך תקופה מסוימת הוציא העיתון את שבת הגדול - מוסף הגות מורחב, שהופיע שלוש פעמים בשנה בעריכת יואב שורק, ואף את מקורי - עלון שבת שהופץ חינם בבתי הכנסת וכלל כתבות מקוצרות מהעיתון "מקור ראשון" ומדורים נוספים, אך הוא חדל להופיע בשלהי 2010.
צדק - חדשות ופרשנות מעולם המשפט, הדין וההלכה. ערך: יהודה יפרח.
- נשים - מוסף המיועד לנשים (החל להופיע בקיץ 2006, ומתפרסם פעם בשבועיים), בעריכת לימור גרזים-מגן. קדם לו המגזין "פני אישה" בעריכת איילת קדם ואחריה רוני שוב.
- אותיות - עיתון ילדים ונוער. פרי איחוד שנעשה בשנת ה'תשע"א בין המוסף "מקור לילדים" לבין עיתון הילדים והנוער הדתי הוותיק אותיות. תחילה נקרא העיתון המאוחד "אותיות לילדים", ולאחר מכן חזר להיקרא "אותיות, עיתון מבית "מקור ראשון"". הגיליון הראשון של "מקור לילדים" הופיע בכ"ז בכסלו תשס"ה, 10 בדצמבר 2004. העורכות היו אתי אלבוים ואורית זימר. בשנים שקודם לכן הופיע מדור לילדים בן שני עמודים במוסף "דיוקן". עורכו בשנותיו האחרונות היה אהוד מקסימוב. ובין כותביו היו שושי גרינפלד, יואל חייט, יוסי שחר ואבינדב ויתקון.
- סוכריות - עיתון לגיל הרך. ידוע כעיתון-האח של "אותיות".
גילויים בלעדיים
- העיתון זוקף לזכותו כמה גילויים בלעדיים כגון חשיפת פרשת העמותות של אהוד ברק בבחירות 1999, וטענות לזיופים בבחירות הפנימיות של מפלגת העבודה, זיופים שגרמו להפסדו של חבר הכנסת אדיסו מאסלה; נפגעי שיטת המגירות של סלבי דהרי; הקשרים הסודיים בין מרטין שלאף ליאסר ערפאת; "ברית האחים" - הברית הפוליטית בין יאיר לפיד לנפתלי בנט לאחר בחירות 2013; דו"ח ועדת השופט אדמונד לוי על בחינת מצב הבנייה ביהודה ושומרון.
עורכי העיתון
שם | שנות עריכה |
---|---|
מאיר עוזיאל | 1997-1998 |
עמנואל שילה | 1999-2000 |
אמנון שומרון | 2001-2004 |
אמנון לורד | 2004-2009 |
אורי אליצור | 2009-2013 |
חגי סגל | מ-2013 |
המוסף "שבת"
מוסף "שבת" של "מקור ראשון" הוא מוסף בנושאי הגות, ספרות ומחשבה תורנית היוצא מאז שנת תשס"ד (2004). עורך המוסף מאז הקמתו ועד שנת תשע"ב היה יואב שורק, העורך כיום הוא הרב אלחנן ניר[6] ועורך מדור ביקורת הספרים הוא ד"ר שמואל פאוסט.
מוסף 'שבת' משלב תכנים יהודיים מובהקים עם תכנים ספרותיים ואמנותיים כלליים - במתכונת דומה למוסף "תרבות וספרות" של עיתון הארץ. תחומי עיסוקו רחבים יותר ממוסף ספרותי רגיל, וכן היקפו - 24 עמודים כמעט לכל אורך שנות הופעתו. המוסף זוכה להערכה רבה ונחשב במה מכובדת, שבה מפרסמים סופרים, משוררים, מתרגמים, חוקרים, ותלמידי חכמים באופן שוטף, והוא משמש גם במה לפרסום סיפורים קצרים ושירה. פורמט המוסף עבר שינויים קלים בלבד מאז הופיע לראשונה. בשער מופיעה יצירת אמנות (ציור או צילום) ובצידה ציטוט[7].
תקופה קצרה המוסף יצא במתכונת דומה כמוסף התרבות של העיתון מעריב בשם "ערב שבת", והכיל חומרים ייחודיים ובהם טור שבועי של דב אלבוים ואת טורו של יאיר שלג. המדורים במוסף הם: מאמר קבוע על פרשת השבוע שכותבו משתנה מחומש לחומש; "ערכים מלקסיקון יהודי" - מדורו של הפרופ' שלום רוזנברג; מדור ביקורת שירה של יונתן ברג; מדור ביקורת מוזיקה של עמיחי חסון; "לפנאי ולפנים" – טור של חיותה דויטש; "בשפה אחרת" - סקירה חודשית של כתבי עת מן העולם מאת זאב שביידל; "ישן מפני חדש" טור ספרים של אדמיאל קוסמן; מדור העוסק ברבנות בקהילות יהודיות בעולם אותו כותב הרב אליהו בירנבוים.
ביקורת
הקו הליברלי של העיתון בענייני אמונה, הלכה וצניעות ספג ביקורת מכמה גורמים בציבור הדתי לאומי. בסיוון תשע"א פרסם הרב ישראל רוזן מאמר ביקורת על מוסף 'שבת' של העיתון בעלון שבת בשבתו, ובו כינה את המוסף "קונסרבטיבי" ואת עורכו, יואב שורק, "מטיף ומדיח"[8]. בטבת תשע"ז התייחס הרב שמואל טל בראיון לעלון עולם קטן לפניו הנוכחיות של העיתון אותו הקים, ביקר את אי-מחויבותו של העיתון להלכה, את היותו במה למאמרי כפירה, ואת רמת הצניעות שלו; ואמר שהוא גרוע בעיניו הרבה יותר מאשר עיתון חילוני מוצהר[9]. בתגובה לדברי הרב טל, טען עורך העיתון חגי סגל כי אין שחר לטענות[10]. למאמר הגיבו הרב ארל'ה הראל[11] והרב הראל דביר[12] אשר חיזקו את דברי הרב טל וענו לטענותיו של חגי סגל.
קישורים חיצוניים
- אתר האינטרנט הרשמי של מקור ראשון
- אתר מוסף 'שבת' לתורה, הגות ספרות ואמנות - אתר המכיל את רוב חומרי המוסף וכן ארכיון חומרים מהעבר
- מקור ראשון, ברשת החברתית פייסבוק
- מקור ראשון, ברשת החברתית אקס (טוויטר)
- מקור ראשון, סרטונים בערוץ היוטיוב
- נועה פרייס, 20 שנה ל"מקור ראשון": "איך שמרנו על עצמאות למרות אדלסון? זאת הנחת יסוד מקוממת", באתר וואלה!, 3 ביולי 2017
הערות שוליים
- ^ ענת קם, 12% מעובדי מקור ראשון יפוטרו, באתר וואלה!, 20 בנובמבר 2008
- ^ יצחק דנון, ביהמ"ש: העיתון "מקור ראשון" יגיב בתוך 72 שעות לבקשת הפירוק של העובדים, באתר גלובס, 19 בנובמבר 2008
- ^ אורן פרסיקו, מה זה סוס טרויאני, באתר העין השביעית, 6 בינואר 2019
לילך דניאל, "מקור ראשון" יפצה את עו"ד אריה רוטר ב-80 אלף שקל על הוצאת דיבה, באתר "תקדין", 6 בינואר 2019 - ^ ביהמ"ש אישר מכירת "מקור ראשון" ו-nrg ל"ישראל היום", באתר מאקו, 30 במרץ 2014
- ^ סקר TGI: מקור ראשון התחזק אך עדיין מאחור, באתר "סרוגים", 24 בינואר 2018
- ^ לשעבר העורך הספרותי במוסף
- ^ במשך שבע שנים הציטוט היה כזה המתייחס ליום השבת - אמרת חז"ל, קטע ספרות, סיפור חסידי או טקסט הגותי, תחת הכותרת "לקראת כלה". מאז תשע"ג הוחלף המדור ב"למעלה מן החול" - אף כאן קטע הגותי או ספרותי קצר, אך בלי קשר לשבת דווקא.
- ^ הרב ישראל רוזן, (עורך) עיתון מטיף ומדיח, באתר מכון צומת, ט"ז בסיון תשע"א, 18 ביוני 2011
ראו גם מאמר קודם של הרב רוזן בנושא זה - ^ ארנון סגל, קוצק, סניף יד בנימין באתר עלון עולם קטן, ז' בטבת תשע"ז, 5 בינואר 2017
- ^ חגי סגל, גם על עיתון אסור להגיד לשון הרע – תגובה לדברי הרב שמואל טל באתר עלון עולם קטן, י"ד בטבת תשע"ז, 12 בינואר 2017
- ^ הרב ארל'ה הראל, הרב ארלה הראל: "לא רק שלא נעשה מנוי למקור ראשון אלא נקרא לבטלו", באתר "סרוגים", כ"א בטבת תשע"ז, 19 בינואר 2017
- ^ הרב הראל דביר, הציונות הדתית לאן? באתר עלון עולם קטן, כ"א בטבת תשע"ז, 19 בינואר 2017
שבועונים בישראל | ||
---|---|---|
אקטואליה | מעריב סופהשבוע • זו הדרך • בראשית | |
בידור ופנאי | לאשה | |
המגזר החרדי | משפחה • בקהילה • שעה טובה • יום ליום • הדרך • העדה • קהלא קדישא • כפר חב"ד • בית משיח • המחנה החרדי • החומה | |
התנועה הקיבוצית | הזמן הירוק • ידיעות הקיבוץ | |
המגזר הדתי-לאומי | בשבע • מקור ראשון (מוצש) | |
ילדים ונוער | מעריב לנוער • מעריב לילדים • אותיות וילדים • זרקור • מרווה לצמא | |
רשתות מקומונים | רשת שוקן • ידיעות תקשורת • קו עיתונות (דתי-חרדי) • השקמה | |
מקומונים | העיר • כל העיר (ירושלים ומודיעין) • Time Out תל אביב • כלבו – חיפה והצפון • ערב ערב באילת • השבוע באשדוד • צומת השרון • מלאבס – פתח תקווה | |
בערבית | כל אל-ערב • א-סנארה • אלמיתאק • אח'באר א-נקב • פנורמה • חדית' א-נאס | |
בשפות אחרות | נובוסטי נדלי (רוסית) • אוי קלט (הונגרית) | |
שבועונים מהעבר | הארץ שלנו • דבר השבוע • דבר לילדים • העולם הזה • הפועל הצעיר • להיטון • כולנו • משמר לילדים • עיתון מיוחד • פנים אל פנים • קונטרס • רימון • שישי • עולמו של דיסני • רייטינג • ראש אחד • במחנה • פנאי פלוס |
עיתונים יומיים בישראל | ||
---|---|---|
עיתונים כלליים בתשלום | הארץ • ידיעות אחרונות • מעריב השבוע | |
עיתונים כלליים בחינם | ידיעות אחרונות (גרסה מקוצרת) • ישראל היום • מעריב הבוקר | |
כלכלה ועסקים | גלובס • כלכליסט • TheMarker | |
המגזר החרדי | המבשר • המודיע • הפלס • יתד נאמן | |
יומונים ושבועונים ברוסית | נאשה סטראנה • נובוסטי נדלי | |
עיתונים בשפות נוספות | אל-איתיחאד (בערבית) • ג'רוזלם פוסט (באנגלית) • הניו יורק טיימס הבינלאומי (באנגלית) | |
יומונים שהפכו לתקופונים | מקור ראשון | |
עיתונים שנסגרו | 24 דקות • דבר • הבקר • היום • הצופה • וסטי (ברוסית) • זמנים • חדשות • חרות • טלגרף • יום חדש • ישראלי • למרחב • מעריב • על המשמר • קול העם • שערים • חדשות ישראל (בגרמנית) • לעצטע נייעס (ביידיש) • רוסקי איזראילטיאנין (ברוסית) |
מקור ראשון25461597