אוהיו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף Ohio)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אוהיו
Ohio
גבעות מיוערות בדרום מזרח אוהיו
גבעות מיוערות בדרום מזרח אוהיו
כינוי "מדינת הערמון"
"Buckeye State"
מדינה ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
מושל מייק דה ויין (המפלגה הרפובליקנית)
בירת המדינה
(והעיר הגדולה ביותר)
קולומבוס (אוהיו)
שפה רשמית אין (בפועל אנגלית)
תאריך ייסוד 1 במרץ 1803
סדר כניסה 17
שטח 116,096 קמ"ר (דירוג: 34)
 ‑ שטח ואחוז מים 10,044 קמ"ר 8.7%
גובה 260 מטרים
 ‑ הנקודה הגבוהה 472
 ‑ הנקודה הנמוכה 139
אוכלוסייה
 ‑ צפיפות 109 נפש לקמ"ר (דירוג: 9, 2014)
אזור זמן UTC -5
www.ohio.gov

אוהיואנגלית: Ohio להאזנה (מידעעזרה)) היא מדינה במזרח המערב התיכון של ארצות הברית. מצפון גובלת אוהיו בימת אירי ומדינת מישיגן, ממזרח היא גובלת במדינות פנסילבניה ווירג'יניה המערבית, מדרום היא גובלת בנהר האוהיו אשר מעבר לו מדינת קנטקי, וממערב היא גובלת במדינת אינדיאנה. רוב שטחה של אוהיו מישורי וכולל בעיקר שטחים חקלאיים, אך עם זאת בדרום מזרחה, אשר מעוצב על ידי הרי האפלצ'ים המשתרעים במזרח, אפשר למצוא גם שטחים מיוערים וגבעתיים.

קודם הקמת ארצות הברית שטחה של אוהיו היה בשלטון האימפריה הבריטית. האזור היה מאוכלס בדלילות רבה, ובשנת 1787, הוא הועבר לשלטון אמריקני במסגרת הטריטוריה הצפון-מערבית. בשנים הבאות שטחה של אוהיו ידע התיישבות של תושבים אמריקאים ממזרח, והאזור עבר פיתוח מסוים, כאשר בשנת 1803 הוקמה מדינת אוהיו באופן רשמי. לאחר מלחמת האזרחים, הפכה אוהיו למרכז תעשייתי גדול וחשוב, ובסוף המאה ה-19 וראשית המאה ה-20, קלטה אוהיו מאות אלפי מהגרים חדשים מאירופה.

נכון למפקד האוכלוסין שנערך בשנת 2020 אוהיו היא המדינה השביעית בגודל אוכלוסייתה בארצות הברית, ונכון ל-2020 מתגוררים בה כ-11,799,448 תושבים. נכון למפקד שנערך ב-2010 רובם של התושבים, למעלה מ-80%, הם לבנים, כאשר המיעוט הגדול ביותר באוכלוסייה הם השחורים, המהווים כ-12.2% מהאוכלוסייה.

עיר הבירה של המדינה והעיר המאוכלסת ביותר בה היא העיר קולומבוס. ערים גדולות נוספות הן קליבלנד, סינסינטי ואקרון.

מקור השם

מקור השם אוהיו הוא משפת אירוקווי, שפה של מספר עמים אינדיאנים שאכלסו חלקים שונים בצפון מזרח ארצות הברית של ימינו. בשפה זו משמעות השם הוא "נהר גדול" או "נהר טוב", בהתייחס לנהר האוהיו שבגבולה הדרומי של המדינה.[1][2][3]

היסטוריה

אוהיו, שגבולה הדרומי הוא נהר אוהיו וגבולה הצפוני הם הימות הגדולות הייתה תחילה בשליטתם של שבטים מקומיים.

בשנת 1763 העבירה צרפת את השטח לידי בריטניה מתוקף חוזה פריז, והוא נשאר בשליטתה עד למלחמת העצמאות האמריקאית.

בשנת 1763 יצאה בריטניה בהכרזת 1763 לפיה אסרה על מתיישבים אמריקאים להתיישב באזור אוהיו. לאחר המהפכה האמריקנית עבר האזור לשליטת ארצות הברית. תקנות צפון-מערב משנת 1787 הכריזו על האזור כחלק מן הטריטוריה הצפון-מערבית של ארצות הברית, וכן נאסרה העבדות באזור זה (על כן מכונה התקנה "תקנת החירות"). הטריטוריה כוללת את השטחים המהווים כיום את אוהיו, אילינוי, חלק ממישיגן ואינדיאנה. על פי התקנה, כל אזור בטריטוריה יהפוך למדינה כאשר מספר התושבים בו יגיע ל-60,000.

אף שמספר התושבים היה רק 45,000 הקונגרס החליט בדצמבר 1801 על צירוף המדינה לאיחוד בשל גידול האוכלוסין המהיר, וב-19 בפברואר 1803 הכריז הנשיא תומאס ג'פרסון על אוהיו כמדינה ה-17 של ארצות הברית. לפני ההכרזה הופחת שטח מסוים מהאזור והפך להיות טריטוריית אינדיאנה. בשנת 1835 נלחמה מדינת אוהיו במדינת מישיגן בשל סכסוך גבולות על מחוז טולדו. מלחמה זו ידועה בשם מלחמת טולדו. המלחמה הסתיימה בשל התערבות הקונגרס והענקת השטח, לרבות העיר טולידו למדינת אוהיו.

גאוגרפיה

גבולה הצפון מזרחי של מדינת אוהיו כולל את חוף ימת אירי, אשר מהווה את הימה היחידה מהימות הגדולות שלאוהיו יש נגיעה אליה. גודלה של ימת אירי הוא כגודלה של מדינת ישראל, 25,667 קילומטר רבוע. ובעוד חציו המזרחי של הגבול הצפוני כוללת את ימת אירי, חציו המערבי של גבול זה כולל גבול יבשתי עם מדינת מישיגן השוכנת מצפון. מדרום לימת אירי משתרעת לכיוון דרום שפלה מישורית רחבה. בעוד בחלקה המזרחי של המדינה, ליד הגבול עם מדינת פנסילבניה הגובלת עם אוהיו ממזרח, השפלה צרה ונמתחת דרומה מהחוף רק לאורך כ-35 קילומטר, ככל שנעים מערבה השפלה מתרחבת, כאשר החל מהשליש המערבי של המדינה היא כבר נמשכת הרחק דרומה, עד לקצה הדרומי של אוהיו. אזורים מישוריים אלו של המדינה כוללים כמעט את כל אוכלוסיית אוהיו לרבות הערים הגדולות. רובם ככולם של מישורים אלו מנוצלים לצרכים חקלאיים, וכוללים שדות לרוב. השפלה של אוהיו ממשיכה להתרחב מערבה מעבר לגבול המערבי של המדינה, הגבול עם מדינת אינדיאנה השוכנת ממערב לאוהיו.

מעבר לשפלה של אוהיו, בדרום מזרח המדינה, לא הרחק מהגבול עם מדינת וירג'יניה המערבית, נשלט הנוף של המדינה על ידי הרצועה המערבית של רכס הרי האפלצ'ים, רצועת הפידמונט (Piedmont). רצועה זו כוללת אזור של גבעות והרים מתונים, כאשר הגובה הממוצע של האזור נע בין 200 עד 400 מטרים מעל פני הים. למרות תנאי השטח הלא-מישוריים של רצועת הפידמונט, הודות לקרקע הפורייה של המקום אפשר למצוא בו גם כן מרחבים חקלאיים. למרות זאת, כיאה להרי האפלצ'ים, רובו של אזור זה מכוסה ביערות לרוב. בהמשך לכיוון דרום, לאורך הקצה הדרומי של מדינת אוהיו, ומה שגם מסמן את גבולה של מדינה זו עם קנטקי, זורם ממערב למזרח נהר האוהיו האימתני. הנהר מנקז את המים של שני השלישים הדרומיים אוהיו, ובעוד זאת, השליש הצפוני של המדינה מתנקז צפונה אל ימת אירי, ומשם הוא נשפך לבסוף אל האוקיינוס האטלנטי. אוהיו גובלת בצפון במישיגן וימת אירי, במזרח בפנסילבניה ומערב וירג'יניה, בדרום בקנטקי (בעברו השני של נהר אוהיו) ובמערב באינדיאנה.

ממשל ופוליטיקה

קפיטול המדינה של אוהיו בקולומבוס

אוהיו היא רפובליקה ובה שלוש רשויות שלטון: מבצעת - מושל מדינת אוהיו, מחוקקת - המורכבת משני בתים: בית הנבחרים של אוהיו והסנאט של אוהיו, ושופטת, בראשה עומד בית המשפט העליון של אוהיו. המדינה מאפשרת התערבות ישירה של האזרחים על ידי יוזמה אזרחית, משאל עם, Recall Election ואישור חוק. בירת המדינה הנוכחית היא קולומבוס.

הרשות המבצעת באוהיו מורכבת מהמושל, סגן המושל, התובע הראשי, מזכיר המדינה, שר האוצר, State Controller, State treasurer, Insurance Commissioner, ושר החינוך. כל בעלי התפקידים נבחרים בנפרד לתקופה של ארבע שנים, ויכולים להיבחר לשתי קדנציות בלבד. ייתכן מצב בו ברשות המבצעת יושבים נבחרים ממפלגות שונות. הבחירות לתפקידים מתקיימות באותו הזמן.

בבית המחוקקים 33 חברי סנאט הנבחרים לתקופה של ארבע שנים ו-99 חברי אספה מחוקקת הנבחרים לתקופה של שנתיים. בחירות נעשות מדי שנתיים, ומחצית מחברי הסנאט מועמדים לבחירה בכל מערכת בחירות. המפלגה הרפובליקנית מחזיקה ברוב בשני בתי המחוקקים.

בבית המשפט העליון של אוהיו שבעה שופטים, הממונים על ידי המושל ומאושרים על ידי בית המחוקקים. שיטת המשפט היא שיטת המשפט המקובל האנגלי, אך ישנה השפעה של המשפט האזרחי הספרדי.

אוהיו היא מדינה המערבת אזורים עירוניים ואזורים כפריים. כמו כן נמצאות במדינה אוכלוסיות של עובדי מפעלים (אנשי צווארון כחול) ואזורים מסחריים רבים (עובדי צווארון לבן). שילוב של גורמים אלה מביא בדרך כלל לאיזון בין דעות קונסרבטיביות ודעות ליברליות.

בשל היות המדינה כוח הצבעה בבחירות לנשיאות ארצות הברית של 18 אלקטורים, מהווה המדינה לשון מאזניים בכל מערכת בחירות ומוגדרת כמדינה מתנדנדת. כך היה בבחירות לנשיאות בארצות הברית בשנת 2004 בין ג'ורג' בוש הבן לג'ון קרי, כאשר שינוי בתוצאה של אוהיו היה מביא לזכייתו של קרי בנשיאות. מקרים נוספים בהם הייתה המדינה לשון מאזניים היה בבחירות 1948 בה זכה המועמד הדמוקרטי הארי ס. טרומן על פני המועמד הרפובליקני תומאס דיואי וכן בשנת 1976 בבחירות לנשיאות בהן זכה המועמד הדמוקרטי ג'ימי קרטר על פני המועמד ג'רלד פורד. במערכת הבחירות ב-2008 וכן ב-2012 זכה הנשיא ברק אובמה ברוב קולות המדינה, ואילו ב-2016 זכה הנשיא דונלד טראמפ בהפרש של כ-8%, וגם ב-2020 זכה דונלד טראמפ במדינה בהפרש של כ-8%, שנחשב הפרש גדול ביחס למדינות מתנדנדות אחרות, על אף כי דונלד טראמפ הפסיד סה"כ באלקטורים לג'ו ביידן. בחירות 2020 היו הפעם הראשונה מזה 60 שנה שאוהיו לא הצביעה עבור המועמד המנצח, ולמעשה הייתה רחוקה יחסית מלעשות זו, מה שמסמל כי אוהיו נהפכת למדינה שנוטה יותר לרפובליקנים מאשר למדינה מתנדנדת ושקולה ביותר כפי שהייתה בעבר. מבחינה דמוגרפית מהווה אוהיו מדגם של ארצות הברית, מסיבה זו מושקעים כספים רבים וזמן רב במדינת אוהיו במהלך הקמפיין שקודם לבחירות.

הסנאטורים המייצגים את אוהיו בסנאט הם: שרוד בראון מהמפלגה הדמוקרטית ורוב פורטמן מהמפלגה הרפובליקנית.

אוהיו מכונה "מדינת אם הנשיאים" בשל העובדה ששלחה שמונה תושבי אוהיו לבית הלבן - שבעה רפובליקנים ואחד השייך למפלגת הוויגים.

כלכלה

אוהיו היא יצרנית עיקרית של מכונות, גלגלים ומוצרי גומי, פלדה, מוצרי מזון וכלי עבודה, והיא מהווה אחת המדינות המתועשות ביותר בארצות הברית.

באוהיו הומצא המטוס על ידי האחים רייט בעיר דייטון.

אוהיו מהווה חלק מחגורת התירס וככזו מהווה החקלאות מרכיב עיקרי בכלכלת המדינה. הגידולים החקלאיים העיקריים הם: סויה, מוצרי חלב, תירס, עגבניות, חזירים, בקר, עופות פיטום וביצים.

בימת אירי ישנה תעשיית דייג קטנה.

התוצר השנתי של אוהיו בשנת 2016 היה 625 מיליארד דולרים אמריקאים - והיא המדינה השביעית בגודלה מבחינה התוצר.

ההכנסה הממוצעת לנפש בשנת 2016 הייתה 44,876 דולרים אמריקאים (המדינה ה-19 בגודלה מבחינת שיעור הכנסה ממוצעת לנפש).

דמוגרפיה

בעוד בשנת 1800 חיו בשטחה של אוהיו 45,365 תושבים בלבד, עד לסוף המחצית הראשונה של המאה ה-19 המספר הזה עבר כבר את רף השני מיליון. בשנים הבאות הנתון הזה המשיך לגדול בהתמדה, נתמך על ידי גלי ההגירה לאוהיו. מגמה זו נעצרה רק החל משנות ה-70 של המאה ה-20, אז התגוררו באוהיו כבר למעלה מעשרה מיליון תושבים, ומאז גידול האוכלוסייה היה מתון בלבד.[4] היום מתגוררים במדינה 11,594,163 תושבים. בעוד בעבר רוב התושבים היו כפריים, כיום 77.9% מתגוררים בערים,[5] נתון נמוך במעט מהממוצע האמריקני. רוב התושבים מתגוררים בשלוש המטרופולינים הגדולות - קולומבוס במרכז המדינה, סינסינטי בדרום מערבה וקליבלנד בצפון מזרחה. בשלוש מטרופולינים אלה מתגוררים כשני מיליון תושבים בכל אחד.

באוהיו רוב לבן גדול - 81.1% מהאוכלוסייה הם לבנים. רוב שאר התושבים הם שחורים (12.2%), ובנוסף יש גם ייצוג קטן להיספאנים (3.1%) ולאסייתים (1.7%). ל-26.5% מאוכלוסיית אוהיו ישנם שורשים גרמניים, ל-14.1% שורשים איריים, ל-9% שורשים אנגליים, ול-7.9% שורשים אמריקאיים, כלומר מוצאם נטוע עמוק במתיישבים המייסדים של ארצות הברית. בדומה למדינות אחרות סביב הימות הגדולות, גם באוהיו ישנו ריכוז גדול יחסית של אוכלוסייה ממוצא מזרח אירופאי, ו-8% מהתושבים הם ממוצא סלאבי. האוכלוסייה הלבנה והשחורה של אוהיו פזורה בכל רחבי המטרופולינים הגדולות - קולומבוס, קליבלנד, סינסינטי וטולידו. האזורים הכפריים מאוכלסים בעיקר על ידי לבנים, והאוכלוסייה ההיספאנית במדינה מרוכזת בעיקר בטולדו ובקולומבוס, כאשר בקולומבוס יש גם אוכלוסייה אסייתית גדולה. כמעט כל תושבי אוהיו דוברים אנגלית (93.3%). שפות מדוברות אחרות הן ספרדית, גרמנית, סינית, ערבית וצרפתית.[6]

מבחינה דתית הרכב האוכלוסייה של אוהיו דומה לזה הכללי של ארצות הברית. מלבד 29% המשתייכים לנצרות הפרוטסטנטית האוונגליסטית, ישנם 24% פרוטסטנטים שאינם אוונגליסטים, ו-18% קתולים. שאר הקבוצות קטנות במיוחד: כאחוז אחד של מורמונים, וכך גם אותו הנתון באשר לשיעורם באוכלוסייה של היהודים, המוסלמים והבודהיסטים. 17% מהתושבים אינם משתייכים לאף דת.

קבוצות דתיות באוהיו[7]
נוצרים
פרוטסטנטים אוונגליסטים 29%
פרוטסטנטים אחרים 24%
קתולים 18%
מורמונים 1%
נוצרים אחרים 1%
דתות אחרות
יהודים 1%
מוסלמים 1%
בודהיסטים 1%
אחר 7%
חסרי סיווג דתי 17%
קבוצות גזעיות באוהיו[8]
לבנים לא-היספאנים 81.1%
שחורים 12.2%
היספאנים 3.1%
אסייתים 1.7%
אמריקאים ילידים 0.2%
מעורב 2.1%
קבוצות מוצא אתני באוהיו[6]
גרמנים 26.5%
אירים 14.1%
אנגלים 9%
סלאבים 8%
אמריקאים 7.9%
איטלקים 6.4%
צרפתים 2.5%
סקוטים 1.9%
הונגרים 1.7%
הולנדים 1.6%
שפות מדוברות באוהיו[6]
אנגלית 93.3%
ספרדית 2.2%
אחר 4.5%

הערים הגדולות

מפת צפיפות האוכלוסין של מדינת אוהיו
הערים הגדולות באוהיו (נתוני 2013)[9]
דירוג שם העיר אוכלוסייה חלק ממטרופולין
1 קולומבוס 787,033 קולומבוס
2 קליבלנד 389,521 קליבלנד
3 סינסינטי 296,943 סיסנטי
4 טולדו 287,208 טולדו
5 אקרון 199,110 אקרון
6 דייטון 141,527 דייטון
7 פארמה 81,601 קליבלנד
8 קאנטון 73,007 קאנטון-מאסילון
9 ינגסטאון 66,982 ינגסטאון-וורן-בורדמן
10 לוריין 64,097 קליבלנד
11 המילטון 62,477
12 ספרינגפילד 60,608 ספרינגפילד
13 קטרינג 56,163
המטרופולינים הגדולות באוהיו (נתוני 2014)[10]
דירוג שם המטרופולין אוכלוסייה מיקום
1 סינסינטי 2,149,449 דרום אוהיו
2 קליבלנד 2,063,598 צפון אוהיו
3 קולומבוס 1,994,536 מרכז אוהיו
4 דייטון 800,836 דרום אוהיו
5 אקרון 703,825 צפון אוהיו
6 טולידו 607,456 צפון אוהיו
7 ינגסטאון-וורן-בורדמן 553,263 צפון אוהיו
8 קאנטון-מאסילון 403,923 צפון אוהיו
9 ספרינגפילד 136,554 דרום אוהיו

יהדות אוהיו

ההתיישבות היהודית במדינת אוהיו החלה ב-1817, אז התיישבו בסינסינטי מספר יהודים ממוצא אנגלי. בשנת 1824 התארגנו היהודים בסינסינטי במסגרת "קהילת בני ישראל", קהילה דתית אורתודוקסית. בשנים הבאות היגרו לאוהיו יהודים רבים מגרמניה, כאשר רובם השתייכו למעשה ליהדות הרפורמית. מכל מקום, בשנת 1850 היו באוהיו כבר שש קהילות יהודיות: ארבע בסינסינטי ושתיים בקליבלנד.

כיום הקהילה היהודית באוהיו היא מהגדולות בארצות הברית, ומונה קרוב ל-150 אלף יהודים שהם כ-1.3% מכלל האוכלוסייה.

השכלה

אוניברסיטאות באוהיו
דירוג שם האוניברסיטה כינוי סטודנטים מיקום תאריך הקמה
1 אוניברסיטת המדינה של אוהיו Ohio State, OSU 57,466 קולומבוס 1870
2 אוניברסיטת סינסינטי Cincinnati, UC 43,691 סינסינטי 1870
3 האוניברסיטה המדינתית קנט Kent State, KSU 28,998 קנט 1910
4 אוניברסיטת אוהיו Ohio, OHIO 28,786 את'נס (אתונה) 1804
5 אוניברסיטת אקרון Akron, UA 24,932 אקרון 1870
6 אוניברסיטת טולדו Toledo, UT 20,743 טולידו 1872
7 אוניברסיטת מיאמי Miami, MU 17,901 אוקספורד 1809
8 האוניברסיטה המדינתית קליבלנד Cleveland State, CSU 17,497 קליבלנד 1964
9 האוניברסיטה המדינתית באולינג גרין Bowling Green State, BGSU 16,958 באולינג גרין 1910
10 האוניברסיטה המדינתית ורייט Wright State, WSU 16,656 דייטון 1967
11 האוניברסיטה המדינתית ינגסטאון Youngstown State, YSU 13,352 ינגסטאון 1908
12 האוניברסיטה המדינתית שוני Shawnee State, SSU 4,341 פרות'סמוס 1986
13 האוניברסיטה המדינתית המרכזית Central State, CSU 2,068 וילברפורס 1887
אוניברסיטת המדינה של אוהיו
אוניברסיטת סינסינטי

תחבורה

באוהיו רשת כבישים נרחבת. כבישים החוצים את המדינה ממזרח למערב כוללים את אוהיו טרנפייק, דרך מהירה ארצות הברית 30 וכביש בינמדינתי 70 העובר דרך קולומבוס כבישים החוצים את המדינה מדרום לצפון כוללים את כביש בינמדינתי 75 העובר דרך טולדו, כביש בינמדינתי 71 העובר דרך קליבלנד, וכביש בינמדינתי 77 העובר במערב המדינה.

סמלי המדינה

סמלי מדינת אוהיו
דגל סמל מוטו כינוי
דגל אוהיו
Flag of Ohio
סמל אוהיו
Seal of Ohio
"עם האל, הכל אפשרי"
"With God, all things are possible"
"מדינת הערמון"
"Buckeye State"
עץ פרח ציפור חיה
ערמון קירח
Aesculus glabra
ציפורן ארגמני
Trillium grandiflorum
קרדינל צפוני
Northern cardinal
אייל פרדי לבן-זנב
White-tailed deer

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ "Quick Facts About the State of Ohio". Ohio History Central. Retrieved July 2, 2010. From Iroquois word meaning 'great river'
  2. ^ Mithun, Marianne (1999). "Borrowing". The Languages of Native North America. Cambridge: Cambridge University Press. pp. 311–3. מסת"ב 978-0-521-29875-9. Ohio ('large creek')
  3. ^ "Native Ohio". American Indian Studies. Ohio State University. Archived from the original on February 2, 2007. Retrieved February 25, 2007. Ohio comes from the Seneca (Iroquoian) ohiiyo’ 'good river'
  4. ^ Resident Population Data. "Resident Population Data - 2010 Census". 2010.census.gov. Retrieved February 18, 2012.
  5. ^ Ohio: 2010 (PDF). 2010 Census of Population and Housing, Population and Housing Unit Counts, CPH-2-5. U.S. Government Printing Office, Washington, DC: U.S. Census Bureau. 2012. p. 1. Retrieved March 2013.
  6. ^ 6.0 6.1 6.2 American FactFinder - Results
  7. ^ "Ohio", Religious Landscape Study, Pew Research Center
  8. ^ "U.S. Census Bureau Data". U.S. Census Bureau. 2010. Retrieved 2011-07-13.
  9. ^ "Annual Estimates of the Resident Population for Incorporated Places: April 1, 2010 to July 1, 2013". census.gov. May 2014. Retrieved June 3, 2014.
  10. ^ "Table 1. Annual Estimates of the Population of Metropolitan and Micropolitan Statistical Areas: April 1, 2010 to July 1, 2014" (CSV). 2014 Population Estimates. United States Census Bureau, Population Division. March 2015. Retrieved March 26, 2015.


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

35078256אוהיו