רבי עמרם יצחק זקס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי עמרם יצחק זקס
לידה 30 באוקטובר 1926
כ"ב בחשוון ה'תרפ"ז
פטירה 4 בדצמבר 2012 (בגיל 86)
כ' בכסלו ה'תשע"ג
השתייכות ליטאים
תפקידים נוספים ראש ישיבת סלובודקה
רבותיו רבי שמואל גדליה ניימן ורבי מרדכי דוד לוין

רבי עמרם יצחק זקס (כ"ב בחשוון תרפ"ז, 30 באוקטובר 1926כ' בכסלו תשע"ג, 4 בדצמבר 2012) היה ראש ישיבת סלובודקה בבני ברק במשך כשלושים שנה.

קורותיו

נולד בירושלים, לרבי חיים אליהו זלמן ולאסתר-לאה זקס. אביו שעסק לפרנסתו במכירת ספרים ותשמישי קדושה, הוא נינו של משה זאקס, ראשון העולים לארץ ישראל מגרמניה במאה ה-19 הוא עלה ארצה בשנת תקע"א ממיינינגען שבגרמניה, (במחוז זאכסן אשר הוא מקור שם המשפחה: זקס) והיה תלמידו של החתם סופר.

למד בתלמוד תורה ובישיבת עץ חיים בירושלים, כאשר רבותיו העיקריים שם היו: רבי שמואל גדליה ניימן ורבי מרדכי דוד לוין. בין תלמידי הישיבה באותה תקופה היה הרב ישראל יעקב פישר לימים ראב"ד העדה החרדית והרב שאר ישוב כהן לימים רבה של חיפה. התקרב לבית הרב מבריסק ואף למד בחברותא עם בניו. עם פרוץ מלחמת השחרור,בשנת ה'תש"ח (1948) והמצב הביטחוני הקשה בירושלים שכלל הפגזות קשות על מערב העיר, עבר ללמוד בישיבת סלבודקה בבני ברק, שנוסדה שנה קודם לכן, היה מראשוני תלמידי הישיבה והיה מקורב לראש הישיבה רבי יצחק אייזיק שר. לימים עברו הוריו לגור בבני ברק.

בשנת ה'תשי"א (1951) נשא את אסתר-רבקה, בתו של רבי מרדכי שולמן ונכדת רבי יצחק אייזיק שר. לאחר נישואיו למד בכולל של הישיבה. היה מקורב לחזון איש שהתגורר בסמוך לישיבה בגבעת רוקח. התגורר במשך תקופה בדירה משותפת ברחוב הרב בלוי בבני ברק יחד עם הרב חיים קנייבסקי הרב ניסים קרליץ והרב דב וינטרויב.

בשנת ה'תשי"ז (1957) החל לכהן כר"מ בישיבת סלבודקה. בתקופה זו למד רבות עם הרב יחזקאל אברמסקי והתקרב אליו מאוד. לאחר פטירת חותנו ראש הישיבה רבי מרדכי שולמן בכ"ז בשבט ה'תשמ"ב, התמנה לראש הישיבה, לצד רבי ברוך רוזנברג, הרב דב לנדו, וגיסיו רבי נתן שולמן והרב משה הלל הירש. הרב זקס היה חבר נשיאות מפעל הש"ס. עם זאת נמנע מעשיה ציבורית, מיעט להשתתף בכינוסי ציבור, ואף סירב להצעה למינויו לחבר מועצת גדולי התורה של דגל התורה כנציג ישיבת סלבודקה אחר פטירת רבי ברוך רוזנברג.

בשנת ה'תש"ן (1989) נפטרה בתו דבורה ליבוביץ. זמן קצר לאחר מכן חלה ומאז לא שב לאיתנו, עם זאת המשיך במסירת שיעורים כלליים בישיבה ולשאת בעול הנהגתה יחד עם גיסו הרב משה הלל הירש. בכ' בכסלו ה'תשע"ג הלך לעולמו ונקבר בבית הקברות פוניבז' בבני ברק.

קובץ הזיכרון "כנסת ישראל"

ביום השנה הראשון לפטירתו הוציאה ישיבת סלבודקה לאור ספר זיכרון ובו נדפסו חידושים מתורתו, ודברי תורה שנכתבו לכבודו בידי ראשי ורבני ישיבת סלבודקה, בוגרי הישיבה ואברכי הכולל, הקובץ עסק בהלכות שבת והכיל כ- 1400 עמודים, בשנת תשפ"ד הוציא לאור נכדו הרב ישראל מאיר שורץ את הספר "שיעורי רבי עמרם" המכיל את השיעורים שמסר בין השנים תש"מ-תשמ"ח[1].

משפחתו

אשתו, הרבנית אסתר רבקה זקס, ניהלה במשך עשרות שנים את משק הבית ואת חדרי הפנימיה בישיבת סלובודקה. נפטרה ד' חשון תשפ"ב. לאחר מותה ממשיכה את דרכה בתה הרבנית נעמי גפן.

הם התגוררו בדירה צמודה לישיבה, ונולדו להם בן אחד וחמש בנות.

אחיו הם:

גיסו הם רבי נתן צבי שולמן, הרב משה הלל הירש ובן דודו הרב דוב לנדו.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים