קיטוזיס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בדיקת גופי קטון בשתן מסייעת להבין מתי נמצאים במצב של קיטוזיס

קטוזיס (Ketosis) הוא מצב מטבולי המאופיין ברמות גבוהות של גופי קטון בדם או בשתן.[1] מצב של קטוזיס פיזיולוגי (Physiologic ketosis) היא תגובה נורמלית לסיטואציה בה יש זמינות נמוכה בגוף של גלוקוז - לדוגמה, במצב בו אדם עושה דיאטה דלת פחמימות או צום, כאשר הגוף משתמשים בקטונים כמקור אנרגיה חלופי במקום גלוקוז. במצב של קטוזיס פיזיולוגי כמות הקטונים בדם עולה במידה רבה, אך מאזן ההומאוסטזיס בגוף נשמר. מצב הקטוזיס הפיזיולוגי מנוגד למצב הקיטואידוזיס (אנ') שנגרם כתוצאה מייצור בלתי מבוקר של גופי קטון הגורמים לחמצת מטבולית (Metabolic Acidosis), שהיא מצב חירום רפואי. מצב של קיטואידוזיס מתרחש לרוב כתוצאה ממחסור באינסולין עבור אנשים עם סוכרת מסוג 1 או אנשים עם שלב מאוחר של סוכרת מסוג 2. ניתן למדוד את רמות הקטון בדם, בשתן או בנשימה והם בדרך כלל יהיו בין 0.5 ל -3.0 מילימולרי (mM).[2]

יש תמיד עקבות לקטונים בדם וכמות הקטונים בדם עולה כאשר עודפי הגלוקוז בדם נמוכים והכבד עובר מלעבד בעיקר פחמימות לעיבוד של חומצות שומן.[3] תהליך זה מתרחש במצבים של חמצון מוגבר של חומצות שומן, כמו במצב של צום, במצב של רעב, כאשר מגבילים את כמות הפחמימות הנצרכת, או כאשר מבצעים פעילות גופנית ממושכת. כאשר הכבד עובר לעבד חומצות שומן לאצטיל קואנזים A, חלק מהמולוקולות של האצטיל קואנזים A מומרות לגופי קטון.[2] גופי קטון אלה יכולים לתפקד כמקור אנרגיה כמו גם כמולקולות איתות. הכבד עצמו אינו יכול להשתמש במולקולות אלה כמקור אנרגיה ולכן גופי הקטון עוברים לדם והן משמשות רקמות אחרות כולל את המוח.

המצב בו הקיטוזיס נוצר כתוצאה מהגבלה של כמות הפחמימות הנצרכת מכונה לעיתים רבות "קטוזיס תזונתי" (Nutritional ketosis). דיאטה דלת פחמימות, עם כמות בינונית של חלבונים, אשר לרוב יגרום לאדם להיכנס למצב של קיטוזיס, מכונה דיאטה קטוגנית (Ketogenic diet). השימוש בקיטוזיס מהווה דרך יעילה לטיפול בחולי אפילפסיה וכמו גם דרך יעילה לטיפול באנשים שחולים בסוכרת מסוג 2.[4] בהווה עדיין נחקרת האפשרות שמצב הקיטוזיס יכול להוות טיפול יעיל למחלות אחרות כגון מחלות נוירולוגיות, תסמונת מטבולית,[5][6] סרטן, ובעיות בריאות אחרות.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Healthline, Noreen Iftikhar, MD
  2. ^ 2.0 2.1 Laffel, Lori (בנובמבר 1999). "Ketone bodies: a review of physiology, pathophysiology and application of monitoring to diabetes". Diabetes/Metabolism Research and Reviews. 15 (6): 412–426. doi:10.1002/(SICI)1520-7560(199911/12)15:6<412::AID-DMRR72>3.0.CO;2-8. {{cite journal}}: (עזרה)
  3. ^ Ward, Colin (2015). "Ketone Body Metabolism". Diapedia. doi:10.14496/dia.51040851169.29. אורכב מ-המקור ב-2018-11-11. נבדק ב-30 בספטמבר 2019. {{cite journal}}: (עזרה)
  4. ^ Westman, Eric C.; Tondt, Justin; Maguire, Emily; Yancy, William S. (15 בספטמבר 2018). "Implementing a low-carbohydrate, ketogenic diet to manage type 2 diabetes mellitus". Expert Review of Endocrinology & Metabolism. 13 (5): 263–272. doi:10.1080/17446651.2018.1523713. {{cite journal}}: (עזרה)
  5. ^ Ketogenic diet improves metabolic syndrome in multiple ways, diabetes.co.uk, Dec. 2017
  6. ^ Gershuni, Victoria M.; Yan, Stephanie L.; Medici, Valentina (20 באוגוסט 2018). "Nutritional Ketosis for Weight Management and Reversal of Metabolic Syndrome". Current Nutrition Reports. 7 (3): 97–106. doi:10.1007/s13668-018-0235-0. {{cite journal}}: (עזרה)


ערך זה הוא קצרמר בנושא בריאות. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

29855488קיטוזיס