דיאטת אטקינס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דוגמה לארוחה בדיאטת אטקינס

דיאטת אטקינס, היא דיאטת הרזיה שפותחה על ידי ד"ר רוברט אטקינס ומבוססת על כלל מרכזי - הפחמימות יוצאות כמעט לחלוטין מהתפריט.

הנחת היסוד שהנחתה את ד"ר אטקינס היא הטענה שלאורך רוב התפתחות האדם הוא ניזון מכמות קטנה יחסית של פחמימות, ואלו הפכו למרכיב העיקרי בתפריט רק לאחר הופעת החקלאות. לפיכך, גוף האדם לא מותאם לצריכת פחמימות בכמות שבה הן נצרכות כיום.

תזונה לפי דיאטת אטקינס

המאכלים המותרים בה (כמעט ללא הגבלה) הם בשרים לסוגיהם, דגים, גבינות וביצים. ולעומתם לחמים, פסטות, תפוחי אדמה, בטטות ואלכוהול אסורים בשלב הראשון של הדיאטה ולאחר מכן מותרים בכמות קטנה.

אנשים המקפידים על כללי דיאטת אטקינס נמנעים במהלך השבועיים הראשונים לדיאטה מאכילת פחמימות ואף ממאכלים המשלבים חלבונים עם פחמימות, כגון קטניות. הם מרבים בשתיית מים. תוספי מזון כגון מינרלים, מולטי-ויטמינים וחומצות שומן מומלצים במהלך הדיאטה.

מחקר הנערך ב-New England Journal of Medicine משך שנה במאי 2003, שבו נבדקו 63 אנשים עם בעיית משקל, אשר חולקו באופן אקראי בין דיאטת אטקינס לדיאטה "קלאסית", עתירת פחמימות ודלת שומנים מצא שדיאטת אטקינס יעילה יותר. לאחר שישה חודשים, המטופלים בדיאטת אטקינס איבדו כפול ממשקלם לעומת המטופלים בדיאטה רגילה (7 אחוזים מהמשקל לעומת 3.2 אחוזים בדיאטה הקלאסית). לאחר שישה חודשים נוספים ההבדל בין הדיאטות כבר לא היה משמעותי, אך מטופלי דיאטת אטקינס הציגו רמות גבוהות יותר של HDL יחסית למטופלי הדיאטה הקלאסית.

מחקר שהתפרסם בשנת 2008 ב"ניו-אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסין" ונערך בישראל (על עובדי הכור בדימונה) הוכיח שוב כי דיאטה זו יעילה ביותר, הן בירידה במשקל והן בשליטה על רמות שומנים בדם. במחקר זה דיאטת אטקינס הייתה שוות ערך לדיאטה ים תיכונית (עשירה בירקות, פירות, דגנים, דגים ושמן זית) ושתיהן טובות יותר מהדיאטה הקלאסית דלת הקלוריות.

עם זאת, על פי התזונאית דנה וויילר, "המחקרים נעשו במשך שנה בלבד, ותוצאותיהם אינן מלמדות על ההשפעות של הדיאטה לטווח הארוך. יותר מזה: המחקרים נערכו במסגרת מכון אטקינס. מעולם לא נערך מחקר בלתי תלוי, שבדק בצורה אובייקטיבית את השפעות הדיאטה".[1]

דיאטה קטוגנית

ערך מורחב – דיאטה קטוגנית

השלב ההתחלתי של דיאטת אטקינס הוא דיאטה קטוגנית. בדיאטות קטוגניות יש ייצור של קטונים התורמים לייצור אנרגיה במעגל קרבס.[2] דיאטות קטוגניות נשענות על תגובת אינסולין לגלוקוז בדם. משום שאלה המשתמשים בדיאטה הקטוגנית אוכלים מעט מאוד פחמימות אין גלוקוז שיכול לגרום לתגובת אינסולין. כאשר אין תגובת גלוקוז-אינסולין יש שינויים הורמונליים מסוימים היכולים לגרום לשומן להיות מנוצל כאנרגיה. משום ששומר הדיאטה לא אוכל יותר פחמימות אין גליקוגן בכבד וכך הכבד ממיר שומן לחומצות שומן חופשיות ולגופיפי קטון. תהליך זה נקרא קטוזיס. בשל כך חייב הגוף לנצל שומנים כמקור הדלק העיקרי.[2]

ביקורת

מרבית הממסד הרפואי מתנגד לדיאטת אטקינס, וטוען כי היא טומנת בחובה סכנות רבות. האגודה הרפואית האמריקנית כינתה אותה "טירוף תזונתי מסוכן". גם ארגון הבריאות העולמי לא המליץ עליה. הסכנה העיקרית בדיאטת אטקינס נבעה מכך שהגוף נאלץ לפרק כמויות גדולות של חלבונים, שתוצריהם הגיעו אל הכבד ואל הכליות. אנשים שחיו במשך שנים עם נטייה "רדומה" למחלות כליות, פיתחו מחלות מסוג זה בעקבות הדיאטה.[דרוש מקור]

סכנה נוספת הייתה לחולי הלב. אגודת הקרדיולוגים האמריקנית פירסמה בזמנו הודעה חריפה, לפיה אטקינס "מבלבל את הציבור האמריקני". לדעתם, הדיאטה שלו גורמת לירידה במשקל לטווח קצר – אבל עלולה לגרום נזקים בטווח הארוך.

יש הטוענים כי הדיאטה מסכנת גם את מערכת העצבים. הפחמימות מעלות את רמת ההורמון סרוטונין בדם. להורמון זה קשר חזק למצב-הרוח. היעדר הפחמימות בדיאטה פגע במצב רוחם של האנשים שהשתמשו בה, והיו אנשים שנכנסו לדיכאון והתקשו לתפקד בגלל הדיאטה.[דרוש מקור]

בעיה נוספת של הדיאטה, לדברי הדיאטנית דנה ויילר, היא המחסור בירקות, פירות וחלק ממוצרי החלב. הגוף מקבל פחות מדי ויטמינים, סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון, הנמצאים בפירות, בירקות ובדגנים.[3]

המתנגדים טוענים שבגלל שדיאטת אטקינס היא משטר תזונתי קפדני במיוחד, יכולות להיות לה השלכות קיצוניות על הבריאות, כולל אי-ספיקת כליות, אבנים בכיס המרה ומחלות לב. נטען גם שעודף השומנים במחזור הדם עלול לגרום במקרים קיצוניים למוות.[4]

על-פי ד"ר רוברט אטקינס עצמו, הדיאטה יעילה כי השומנים אינם הגורם למגפת ההשמנה העולמית, אלא הפחמימות. אולם על פי הממסד הרפואי, דיאטת אטקינס מנוגדת לכל כללי האכילה הנכונה והמלצות התזונה המקובלות, שגורסות דיאטה דלה בשומנים - לא יותר מ-30 אחוז מצריכת הקלוריות היומית - ועתירת פחמימות מורכבות. כתוצאה מכך, הדיאטה נפסלה על ידי גופי בריאות רציניים כמו האגודה הרפואית האמריקאית.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ משה רונן, עלייתה ונפילתה של דיאטת אטקינס, באתר ynet, 21 בינואר 2004
  2. ^ 2.0 2.1 Pittier A, Corrigan F, (2001). "The ketogenic diet: healthy or harmful? a review in light of its renewed popularity". Trinity Student Medical Journal. 2 (5): 39–41.{{cite journal}}: תחזוקה - ציטוט: extra punctuation (link) תחזוקה - ציטוט: multiple names: authors list (link)
  3. ^ משה רונן, עלייתה ונפילתה של דיאטת אטקינס, באתר ynet, 21 בינואר 2004
  4. ^ מיכל שרון, דיאטת אטקינס: כל האמת, באתר ynet, 26 בנובמבר 2003


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

27246330דיאטת אטקינס