הרב נתן רוטמן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף נתן רוטמן)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הרב נתן רוטמן
לידה 17 בנובמבר 1968 (גיל: 56)
כ"ו בשבט ה'תשכ"ט
ישראל
מדינה ישראל
למד ב ישיבת אור ישראל, ישיבת שעלבים, ישיבת פוניבז'
מקום מגורים בית וגן ירושלים
השתייכות ליטאים
רבותיו הרב יצחק שלמה זילברמן, הרב יצחק פנחס גולדווסר

הרב ברוך נתן רוטמן (נולד בכ"ו בחשון ה'תשכ"ט). הוא תלמיד חכם והוגה דעות חרדי, "ראש קיבוץ" בישיבת נתיבות חכמה, ראש ישיבה בישיבה לצעירים חיי יצחק בבית וגן, וראש כולל ללימוד ירושלמי בעיון בשכונת בית וגן[1].

ביוגרפיה

נולד בבני ברק למשפחה דתית לאומית. לאחר כמה שנים ירדו הוריו לאנגליה לשנתיים שם למד בכיתות ב' וג'.

למד בישיבה תיכונית שעלבים, ובשיעור ב' ישיבה קטנה עבר לישיבת אור ישראל, ובהיותו בקיבוץ עבר לישיבת פוניבז'. בתקופה זו התקרב לרב דב לנדו שאף למד עמו בקביעות בספר מנחת חינוך, ולרבי שריה דבליצקי.

נשא את בת הרב אהרן פרנק ראש ישיבת מעוז חיל, ומתגורר כיום בבית וגן בירושלים.

לאחר נישואיו למד בישיבת מיר והתקרב לרבי נתן צבי פינקל. במהלך לימודו במיר למד בחברותא עם הרב יצחק שלמה זילברמן אותו הוא מחשיב כרבו המובהק, ואצל הרב שלום אולמן [2]. שימש כר"מ בישיבת אדרת אליהו של הרב זילברמן והתגורר לתקופה בעיר העתיקה בסמיכות לישיבה. לאחר כשנה עזב את הישיבה בשל חילוקי דעות עם הרב אליהו זילברמן בענין דרך הלימוד. בהמשך למד בכולל של רבי משה שפירא ולאחר מכן שימש כמשיב בישיבת מיר ברכפלד, ומסר ועדים לתלמידי הישיבה.

עם פתיחת ישיבת נתיבות חכמה נקרא לשמש בה כראש קיבוץ בסדר א', ובנוסף הוא מוסר שיעורים אחר הצהרים לקבוצות מכלל בני הישיבה באמונה, בתנ"ך, ותורת הרמח"ל. בהתחלה במקביל לתפקידו במיר, אך לבסוף עזב את תפקידו במיר כמשיב, אך עדיין מוסר שם וועדים לבני הקיבוץ.

בעבר שימש גם כמשיב בסדר ב' בישיבתו של הרב משה שטרנבוך בבית שמש.

במקביל, פתח כולל ללימוד ירושלמי בסדר ב', שם הוא משמש כראש כולל. במהלך השנים אף יצאו מספר ספרים בשם "הררי ציון" בהם נכתבו שיעוריו על סוגיות בירושלמי.

בניסן תשפ"ב נערך כינוס יסוד של "הישיבה החדשה לצעירים" - ישיבה קטנה שהוקמה בשכונת בית וגן בירושלים, בראשות הרב רוטמן וגיסו הרב יוסף פרנק[3].  

בשבט תשפ"ד נפתחה ביישוב נחליאל ישיבה בנשיאותו[דרוש מקור] בראשות הרב נחום מאיר רוזנברג[4]

הרב רוטמן מזוהה רעיונית עם קהילת זילברמן בשלל נושאים[5]. נוהג ללבוש ציצית עם פתיל תכלת. בחול המועד מוביל הרב רוטמן סיבוב שערים בהשתתפות מאות סביב הר הבית לאחר תפילה בשער הכותנה[6][7].

משפחתו

הרב רוטמן בשיחת חיזוק בישיבת נחלת שני

אחיו הוא חבר הכנסת שמחה רוטמן מהציונות הדתית.

שיעוריו

אף שרוב עיסוקו של הרב רוטמן בגמרא ובהלכה, פרסומו נובע בעיקר בשל השיחות והוועדים בענייני מחשבה שהוא מוסר לאברכים ובחורים במקומות רבים.

בכל יום, החל משעות הצהריים, הוא מוסר לפחות שלשה שיעורים, חלק מהשיעורים פתוחים לכלל הציבור, וחלקם מיועדים לקבוצות קטנות. בין המקומות הקבועים שבהם הוא מוסר שיעורים מידי שבוע, נמנים: בישיבת נתיבות חכמה, בביתו, בשכונת בית וגן, בשכונת גבעת שאול, ברובע היהודי, בשכונת נווה יעקב, בבני ברק, בבית המוסר בשכונת רמות ובמקומות נוספים.

כמו כן הוא מוזמן רבות לשיעורים ושיחות ברחבי הארץ לפני המועדים או בשיעורי חול המועד ורבים מאזינים לשיעוריו גם דרך קול הלשון.

השיעורים עוסקים בנושאים מגוונים, כמו פרשת השבוע, תנ"ך, ירושלמי, רמח"ל, ספרי הגר"א, מוסר, מועדים, אמונה וקבלה. שיעוריו מבארים נושאים עיקריים בתורה ובעבודת ה', בצרוף אסמכתאות מכל חלקי התורה, תוך הכוונת דרך ליישום הדברים בחיים עצמם.   שיעור קבוע נוסף מתקיים בבני ברק[8] בו הוא מתמקד בהלכה אחת פרטנית. בשיעור הוא מבאר את רעיון הקו הכללי של עיקר אותה הלכה לפי פרטיה, בצורה מקיפה ומסודרת לפי נושאים.

בשיעוריו הוא מצטט גם ממקורות מידע שאינם מוכרים לרוב שכבות הציבור, ופעמים שאף מדבריהם של הוגים שאינם יהודיים, כאשר הוא רואה לנכון להראות השתקפות הדברים ב'חכמה בגויים', או כאשר הוא מבקש לשלול את הדברים.

הוא מתבלט בסידור הערכים במקומם וביצירתיות שלהם. בכל שיעור על נושא מסוים, מלבד הגדרת הנושא, הוא מעמיד את מקומו ביחס לשאר הנושאים.

בשנים האחרונות תלמידיו מוציאים לאור חוברות מדברי תורתו על המועדים בשם "שערי דעת".

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ סניף בית וגן-ירושלים | דורשי ציון, באתר דורשי ציון רשת כוללים יחודית, ‏1 ביוני 2021
    רבני הכולל | דורשי ציון, באתר דורשי ציון רשת כוללים יחודית, ‏1 בספטמבר 2021
  2. ^ מחבר הספרים 'דעת אלקים' 'מפתחות החכמה' 'סוכת שלום' ועוד
  3. ^ כינוס היסוד ל'ישיבה החדשה לצעירים' בבית וגן • צפו באתר רדיו קול חי
  4. ^ בנו של הרב שריאל רוזנברג.
  5. ^ משה ויסברג, "גאון בתורה ובענווה": הכירו את האח החרדי של ח"כ שמחה רוטמן, באתר כל רגע, 10.4.2023
  6. ^ משה ויסברג, "גאון בתורה ובענווה": הכירו את האח החרדי של ח"כ שמחה רוטמן, באתר כל רגע, 10.4.2023
  7. ^ בנימין ברגר, ‏"דיבה ושקרים": מה הקשר בין אחיו החרדי של ח"כ רוטמן ליריקה לעבר נוצרים?, באתר JDN
  8. ^ בבית המדרש זוועהיל שברחוב חגי
ערך זה הוא קצרמר בנושא רבנים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.