משפחות כהן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ביהדות, כהן הוא מצאצאי אהרן הכהן. זיהוי המשתייכים לכהנים על פי שם המשפחה "כהן" הוא המובהק ביותר. עם זאת, קיימות משפחות כהן נוספות בעלות ייחוד. להרבה שמות משפחה של משפחות כהנים, הצטרפו שמות לוואי, לרוב לפי מקום מושבם או מוצאם. על פי נתוני הלמ"ס, נכון ל-2017, אחד מכל 50 איש בישראל נושא את שם המשפחה כהן.[1]

שמות משפחה נוספים

קיימים שמות משפחה נוספים שהם גרסאות של השם כהן ובהם: הכהן, כהנא, כוהני, כגן, קגן, קוגן, כוגן, קאהן, קון, קז, כהנמן, כהנר, כוהנר, ברכגן, ברקן, ברכאן (לא מעוברת) ועוד. כמו כן קיימים שמות משפחה שהן ראשי תיבות המאפיינים משפחות כהן: כ"ץ (= כהן צדק), מזא"ה (= מזרע אהרן הכהן). יש הטוענים כי סג"ל משמעו סגן הכהנים, אשר היה מחליפו של הכהן הגדול בבית המקדש והממונה על כל הכהנים. מאידך רוב הנושאים את השם סגל, משתייכים לשבט לוי, כי סגן לכהן הוא הלוי, או כי השם ראשי תיבות: סגן לויים[2].

  • בעדה החלבית קיימת מסורת שבני משפחת שעיו וגינדי הם צאצאים של משפחת כהנים.
  • שם המשפחה רפפורט נקשר אף הוא עם משפחות הכהנים, כשבדרך כלל משפחות רפפורט מיוחסות לרבי שבתי כהן, מחבר הספר "שפתי כהן", הידוע בכינויו "הש"ך".
  • אליאב (מעוברת מאליוביץ', משפחת כהנים גדולה בפולין).
  • בני משפחת "בנצ'קובסקי" הם, על פי המסורת, כהנים.
  • בני משפחת "טוויל מעלי" הם כהנים. על פי המסורת הם צאצאי עלי הכהן[3]. בקהילת יהודי חלב שבסוריה ישנן משפחות אשר בנוסף ל"טוויל" אף ציינו "כהינו" או "כהנו"[4].
  • שם משפחה "מולקנדוב" יוצאי בוכרה, שם משפחה קודם "מולו כהן" או "מלמד".
  • בעדה העיראקית ידועים בעיקר משפחת "זלכה" אשר ידועה ככהנים. "זלכה" למעשה משמש כראשי תיבות: זכר לכהן הגדול). יש אשר עברתו משפחתם עם השנים ל "זילכה".
  • בעדה הבוכרית קיימת מסורת לפיה לבני משפחת "חבסוב" ("כבאסוף" במקור "חבס" "כוואס" או "כבאס" - משמעות מילולית של השם הוא "חפץ" מלשון רצון, חשק.) מהעיר סמרקנד ייחוס למשפחת כהונה, על פי עדויות וממצאים מבית העלמין היהודי העתיק הקיים בעיר קיימות מצבות של אבות המשפחה מהמאה ה-19 ובהם ייחוס המשפחה כמשפחת כהונה. על פי מקובלי העדה משפחות הכהנים כשרים לכל דבר ועניין.
  • בעדה הפרסית משפחות כהנים רבות שינו את שמות משפחתם לשמות משפחה אחרים, מהפחד מפרעות של מוסלמים בידיעה שהם יהודים, או בגלל שלא היה רצוי לתת לאישה שהיא "ישראל" להתחתן עם כהן מחשש שכאשר תפגע בו או כאשר הוא יכעס עליה, תיפול עליה קללה. שמות משפחה ידועים ככהנים - "גבורה", "פולאדי", "צמח", "צדק" ועוד.
  • שם המשפחה "ארזי" או "כהן ארזי" הוא שם משפחה של כהנים שמקורה בסוריה ובלבנון.
  • שם המשפחה "מגארי" (נהגה מרורי) או "מגארי-הכהן" הוא שם משפחה תימני שעל פי המסורת נושאיו הם צאצאי משמרת יהויריב, אחת ממשמרות הכהונה.
  • בעדה הגאורגית -ידועים משפחות כהנים כדוגמת משפחת יחזקלאשוילי (שמוצאם כנראה מבבל), חריזאשוילי, בגדדאלשוילי, פיזצקי, מסנגיסר. למשפחות הללו יש מסורות כהונה העוברת מדור לדור.

כהן סקלי

ערך מורחב – משפחת כהן-סקלי

משפחות כהן-סקלי היא משפחה מיוחסת ועתיקת-יומין אשר מדגישה את ייחוסה לצדוק הכהן.

על פי מסורת העוברת ביד בני המשפחה, בין מגורשי פרעות קנ"א בספרד (1391) נמנה רבי דוד כהן-סקלי אשר כונה בקיצור "רבי דְבִידוֹ". הוא הפליג למרוקו, ובשל חששו מעידן חדש של פרעות ורדיפות הקים עיר נפרדת בה חיו רק כהנים, שתסייע בשימור ייחוס הכהונה לימים נקראה העיר דבדו על שמו[5].

בנוסף הקפידו בני משפחת כהן-סקלי על נישואים פנימיים בין בני המשפחה בלבד, כך שכהן נשא רק בת כהן.

לפירוש המילה "סקלי" יש שני פירושים:

  1. בימי הביניים הייתה תעשייה של עיבוד חוטי זהב בעיר סביליה שבספרד שכונה סקלי סיבילייאני. הכינוי כהן-סקלי, אפוא, מסמל את ייחוס הכהונה העובר כחוט זהב בירושה מדור לדור, עד לכוהנים בבית המקדש שלבשו בגדים שזורי חוטי זהב.
  2. גימטריית המילה 'סקלי' (מאתיים) היא כמניין 'צדוק', להורות על ייחוס הכהונה לצדוק הכהן הגדול שחי בימי דוד ושלמה.[6]

אישים ידועים מממשפחה זו

כהן אברי"ש

כהן אברי"ש היא משפחת כהנים מיוחסת ועתיקה, ולפי האגדה היא מיחוסיו של רבי ישמעאל כהן גדול. למשפחה זו לא בא שם הלוואי בגלל מוצאה, אלא לאור שמו של אב המשפחה (כמו משפחת כהן יהונתן). אברי"ש הוא ראשי תיבות של - אני בן רבי ישמעאל.

אישים ממשפחה זו

כהן אלמע'רבי (אלמגריבי)

כהן אלמע'רבי היא משפחת כהנים שהתגוררה והיוותה את כל אוכלוסיית הכפר הקטן (חארה צגירה), בג'רבה שבתוניסיה. לשמה של משפחה זו, נוסף שם הלוואי (مغربي) כתוצאה ממקום מושבה במע'רב (צפון אפריקה).

כהן טנוג'י

כהן טנוג'י היא משפחת כהנים שמוצאה מטנג'יר שבמרוקו. למשפחה זו, שם הלוואי בא לה כתוצאה ממקום מושבה.

אישים ממשפחה זו

כהן יהונתן

כהן יהונתן היא משפחת כהנים אשר התגוררה בג'רבה ובתוניס, תוניסיה, אם כי מוצאה הוא מאלג'יריה. למשפחה זו לא בא שם הלוואי בגלל מוצאה, אלא לאור שמו של אב המשפחה (כמו משפחת כהן אברי"ש) - יהונתן. כל הצאצאים נקראו לאחר מותו של ראש המשפחה בשמו.

אישים ממשפחה זו

כהן ירמו"ש

משפחת ירמוש היא משפחת כהנים אשר נוטריקון של שמם מציין את ברכת משה אל כלל שבט לוי (ובתוכם הכהנים); "יורו משפטך ליעקב ותורתך לישראל".

מגארי-הכהן (מגורי כהן)

מסורת בידי יהודי תימן כי בני משפחת מגארי-הכהן הם צאצאי יהויריב.[7] תרגום רס"ג לערבית לפסוק הראשון בפרשת פינחס למילים "בקנאו" הוא "כד מגר" ומסורת בידי אחד מזקני עדת תימן שזהו מקור שם המשפחה מגארי הכהן (כיום מגורי כהן). ישנה סברה דומה, כי השם מגורי קרוב במשמעות ל"מריבה" הרמוזה בשמו של יהויריב הכהן[8].

הכהן מלמד

משפחת כהנים מהעיר שיראז שבפרס, בשנת 1885 החלו להגיע לירושלים והתיישבו בשכונת נחלאות.

בני המשפחה

אזולאי

משפחת כהנים (שנויה במחלוקת על היותה כהנית) מצפון אפריקה, השם הוא ראשי תיבות של הפסוק "אשה זונה וחללה לא יקחו" שמבטא את איסורי החיתון שלהם, אך נגד טענה זו יצא כבר לפני יותר מ-200 שנה הרב חיים יוסף דוד אזולאי (החיד"א), אשר לא היה כהן.

קפלן

שם משפחה המשויך לכהנים יוצאי עדות אשכנז ומזרח אירופה. מקורו בתרגום של המונח "כהן" ל-chaplain הלועזי. לא תמיד קפלן משמעו כהן. גרסאות נוספות: קפלון, קפלינסקי.

קגן, קוגן

שם משפחה לכהני יוצאי עדות אשכנז ומזרח אירופה ובפרט ממדינות דוברות רוסית. מקורו בתעתיק של השם "כהן" לשפה הרוסית בה האות ה' לרוב מוחלפת באות ג' הקלה יותר להגייה בקרב דוברי השפה.

רפפורט

ערך מורחב – רפפורט

משפחת כהנים שהגיע לעיר פורטו (אנ') שבאיטליה מגרמניה לאחר הפוגרומים שנערכו בזמן מסעות הצלב, הכינוי המקורי של ראש המשפחה ר' אברהם-מנחם בר יעקב הכהן טרם הגיעה לאיטליה היה "רפא" שמשמעותו "עורב" בגרמנית, לאחר מכן התחבר השם לשם העיר ונהפך לשם רפפורט.

אישים ממשפחה זו

כהן-ששון וכהן גבורה

משפחות כהנים מאיראן שנאלצו להוסיף את הסיומת ששון או גבורה בראשית המאה העשרים בעודן באיראן כאשר החלו השלטונות לקיים רישום אוכלוסין ואף סירבו לרשום שתי משפחות שונות מאותו היישוב עם אותו שם משפחה 'כהן'. לאור זאת נאלצו משפחות רבות להוסיף שם נוסף למשפחתן.

כמה ממשפחת כהן גבורה נמצאים במושב בית עזרא, אשקלון ואשדוד

אליאב

משפחת כהנים שהגיעה מהעיר איביה, אשר כיום בליטא. משפחה ענפה אשר בידה מגילת ייחוס לשבט לוי מימי בית שני.

כהנשוילי

בגאורגיה ככלל לא היו משפחות כהונה ולוויה, אך בערך במאה השנים האחרונות חיו בה שלוש משפחות של כהנים שמוצאם מטורקיה שמם המקורי היה "כהן" והם שינו שם זה כשהגיעו לגאורגיה ל"כהנישווילי" כמנהג ומסורת המקום להוסיף "שווילי" - שמשמעותו 'בן' לשם המשפחה.

פרקש

משפחת כהנים שהגיעה מהונגריה. על פי מסורות היא מיוחסת לכהנים. חלק מוסיפים לשמם את שם המשפחה "הכהן", כדי לחזק כהונתם.

משפחת ארנטרוי

בכתיב יידי: עהרנטרייא. משפחה ממוצא אשכנזי. רבי חנוך ארנטרוי השתייך למשפחה זו.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא משפחות כהן בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ https://www.cbs.gov.il/he/mediarelease/Pages/2019/שמות-משפחה-בישראל-2017.aspx
  2. ^ תואר שאמנם לא קיים בחז"ל לעומת "סגן כהנים". אך קיים בלשון הראשונים. לדוגמה: הגהות אשרי, עירובין פ"ג סי' י הגהה שלישית בשמו של רבי יצחק הלוי
  3. ^ https://www.yeshiva.org.il/wiki/index.php?title=רבי_חיים_טוויל#.D7.9E.D7.A9.D7.A4.D7.97.D7.AA_.D7.A2.D7.99.D7.9C.D7.99_.D7.94.D7.9B.D7.94.D7.9F_.D7.98.D7.95.D7.95.D7.99.D7.9C
  4. ^ לחפש טוויל במאגר החיפוש https://aleppojews.co.il/ספר-הבריתות/
  5. ^ ע"פ עדותו של רבי דוד כהן - יוצא העיר דבדו, מרווה לצמא גיליון 2065, עמ' 17
  6. ^ אליהו רפאל מרציאנו, יחס דבדו החדש, באתר מורשת מרוקו
  7. ^ אבן ספיר, חדרי תימן עמוד פ"ז
  8. ^ אתר נוסח תימן
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

31317472משפחות כהן