בית ברל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בית ברל
מדינה ישראלישראל ישראל
מחוז המרכז
מועצה אזורית דרום השרון
גובה ממוצע[1] ‎69 מטר
תאריך ייסוד 1947
סוג יישוב יישוב מוסדי
נתוני אוכלוסייה לפי הלמ"ס לסוף 2022[1]
  - אוכלוסייה 268 תושבים
    - שינוי בגודל האוכלוסייה ‎18.6% בשנה
מדד חברתי-כלכלי - אשכול
לשנת 2019[2]
7 מתוך 10

בֵּית בֶּרְל הוא יישוב מוסדי, מרכז חינוכי ורעיוני, על שם ברל כצנלסון, מאבותיה הרעיוניים ומנהיגיה החשובים ביותר של תנועת העבודה, שהגה את רעיון "בית המדרש" (או אוניברסיטה) של הפועלים. נוסד ב-1946 והחל לפעול כמרכז הרעיוני והחינוכי של מפא"י ב-1949. שוכן בשרון המרכזי (התיכון), כ-1.5 ק"מ צפונית לכפר סבא, ליד צופית, ומשתייך מוניציפלית למועצה האזורית דרום השרון.

בית ברל הוקם במתחם חוות קלמניה שנרכשה על ידי הקרן הקיימת לישראל מידי בעליו משה גרידינגר. בעבר שימש כמרכז רעיוני ומפלגתי חשוב של מפא"י ומפלגת העבודה ובבעלותו היו גם פרדסים ושטחים חקלאיים. כיום יש בו כ-1,000 דונם. משנות החמישים של המאה העשרים שכנו או פעלו בו ובמסגרתו המכון להשכלה ומחקר, בית מדרש לחינוך המשותף (של איחוד הקבוצות והקיבוצים), ארכיון מפא"י ומפלגת העבודה ומחלקת מחקר רעיונית מפלגתית (ששכנה בדירתו של ברל כצנלסון, ברחוב מזא"ה 65 בתל אביב). בהוצאת בית ברל ומוסדותיו יצאו לאור פרסומים ומחקרים רבים, ובמקום נערכו כינוסים והתוועדויות מפלגתיות, פוליטיות ורעיוניות רבות. "קרן ברל כצנלסון" מממנת עד היום פעילויות רעיוניות של תנועת העבודה, והארכיון הפך לאחד הארכיונים הגדולים בישראל. בראש מועצת המנהלים וההנהלה של בית ברל עמדו במהלך השנים אישים מרכזיים של מפא"י ומפלגת העבודה, ובהם משה שרת, אבא אבן, אהרן ידלין, ראובן ברקת, חיים בן-אשר ואהרן הראל.

כיום פועלים בבית ברל מוסדות חינוכיים ותרבותיים אחדים ובהם המכללה האקדמית בית ברל, בית ספר תיכון אזורי בשם " עמי אסף", בית ספר יסודי, מכינה קדם-אקדמית, מדרשות להכשרת פעילים חברתיים, מכון להכשרה מקצועית של חיילים, ספרייה מרכזית, מרכז נופש וספורט והארכיון הראשי של תנועת העבודה. המקום משמש מרכז לכנסים, לימי עיון ולהתכנסויות מפלגתיות ופוליטיות.

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 אוכלוסייה בעיריות, במועצות המקומיות והאזוריות וביישובים בעלי 2,000 תושבים לפחות - לפי טבלה חודשית של למ"ס עבור סוף פברואר 2024 (אומדן), בכל יתר היישובים - לפי טבלה שנתית של למ"ס עבור סוף 2022.
  2. ^ הנתונים לפי טבלת מדד חברתי כלכלי של למ"ס נכון לשנת 2019