תל רכש

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תל רכש

תל רֶכֶשערבית: תל אל-מוּחַ'רחַ'שׁ) הינו תל קדום בגליל התחתון, בסמוך לקיבוץ גזית, מדרום-מזרח להר תבור, והוא מזוהה על ידי החוקרים עם העיר המקראית אֲנָחֲרָת.

תיאור התל

שטחו של תל רכש הוא כ-40 דונם והוא מתנשא לגובה של 34 מטרים מעל גובה פני הים[1]. צורת התל הינה סגלגלה, כשחלקו הצפוני רחב בצורה משמעותית מחלקו הדרומי. פסגתו של התל שטוחה.

תל רכש נבדל מרוב התלים הפזורים ברחבי ארץ ישראל מהבחינה הטופוגרפית. התל ממוקם במפגש של נחל תבור (המקיף אותו מכיוון דרום) ונחל רכש (המקיף אותו מכיוון צפון ומערב) ועקב כך נמצא בנחיתות טופוגרפית ביחס לרמה הסובבת אותו. בנוסף לכך התל מרוחק מתוואי דרך הים (ויאה מאריס) החוצה את מרכז הגליל. אך על אף החסרונות הרבים יש לאתר מספר מעלות המפצות עליהם, כגון: הקירבה למקורות המים, זמינות הקרקעות לעיבוד חקלאי והיותו מוקף משלושת צדדיו על ידי ערוצים המקנים הגנה טבעית לעיר.

בחפירות ארכאולוגיות שנערכו במקום התגלו שרידים של יישוב המצביעים על כך שהמקום היה מיושב מהתקופה הכלכוליתית ועד התקופה הביזנטית[2].

האזכור היחיד של אנחרת בתנ"ך מופיע בספר יהושע בהקשר של התנחלות השבטים, שם היא נכללת בתחומו של שבט יששכר, כפי שכתוב: ”לְיִשָׂשכָר יָצָא הַגוֹרָל...וַחֲפָרַיִם וְשִׂיאׁן וַאֲנָחֲרַת” (ספר יהושע, פרק י"ט, פסוקים י"ז-י"ט).

האזכור ההיסטורי הראשון אודות העיר מופיע בכתבי הפרעונים תחותמס השלישי ואמנחותפ השני, בהקשר למסע הכיבושים שהם ערכו במאה ה-15 לפנה"ס.

החפירות בתל

בתל רכש נערכו מספר חפירות במרוצת השנים, כשהאחרונה נערכה בשנת 2010 על ידי דוקטור יצחק פז מהמכון לארכאולוגיה גלילית במכללה האקדמית כנרת בעמק הירדן ופרופסורים אקיאו צוקימוטו והיסאו קוואברה מיפן.

בין הממצאים השונים שנחשפו באתר ניתן למנות: שבר של אסטלה מצרית, דגם עשוי חרס של מקדש מהתקופה הישראלית וקערה מהתקופה הפרסית[2]. נחשף בו גם בית כנסת מימי בית שני.[3] כמו כן נחשפו שרידי מבנה מגורים מהתקופה הרומית, המתוארך למאה ה-2 לספירה[4]. שלל הממצאים הארכאולוגיים מהתל שוכנים במוזיאון לארכאולוגיה בקיבוץ עין דור הסמוך.

לרגלי תל רכש עובר תווי שביל ישראל בקטע שבין הר יבנאל להר תבור.

לקריאה נוספת

  • Joffe, A.H., Hansen, J. Nordt, L., and Goldberg, P. Tel Rekhesh, Israel Exploration Journal 48, 1998
  • Paz, Y. and Kuwabara, H., The First Season of Excavations at Tel Rekhesh: The Preliminary Stage (15-27 March, 2006) – Excavation Results, Orient Express: Notes et Nouvelles d’Archéologie Orientale, 2007-1/2, 2007, pp. 17-25
  • Paz, Y. Okita, M., Tsukimoto, A., Hasegawa, S., Lim, S.-G., Sugimoto, D.T., Onozuka, T., Tatsumi, Y., and Yamafuji, M. Excavations at Tel Rekhesh, Israel Exploration Journal 60, 2010-1, pp. 22-40

קישורים חיצוניים


הערות שוליים