קרבן גר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

קרבן גר הוא קרבן עולה שהגר מקריב עם השלמת תהליך גיורו, כחלק מכניסתו לעם ישראל שכרת ברית עם ה' במעמד הר סיני. מעת שנחרב בית המקדש, אין הגרים מקריבים קרבן זה.

מקור הדין

דיני הגיור נלמדו ממעמד הר סיני, שבו נכנס עם ישראל לברית עם ה'. למעמד זה קדמו מילה[1] וטבילה[2], ובמסגרת המעמד הוקרבו קורבנות הברית, כפי שנאמר בפרשת משפטים: ”וַיִּשְׁלַח אֶת נַעֲרֵי בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וַיַּעֲלוּ עֹלֹת, וַיִּזְבְּחוּ זְבָחִים שְׁלָמִים לַה' פָּרִים” (שמות פרק כ"ד פסוק ה'). חכמים למדו מכך שגם כל גר שמתגייר צריך מילה (אם הוא זכר), טבילה וקרבן, על מנת להתגייר[3].

עוד למדו חכמים מהפסוק: ”וְכִי יָגוּר אִתְּכֶם גֵּר אוֹ אֲשֶׁר בְּתוֹכְכֶם לְדֹרֹתֵיכֶם (במדבר ט"ו, י"ד) שבכל דור ניתן להתגייר, וממילא גם כשבית המקדש נחרב ולא ניתן להקריב את קרבן הגר, ניתן לגייר גם ללא הקרבת הקרבן.

דיני הקרבן

קרבן הגר הוא שני תורים או שני גוזלי יונה, שבשונה משאר הקינים - שניהם מוקרבים כקרבן עולה. אמנם ניתן להביא את קרבן הגר גם מבהמה. כמו כן, ניתן להקריב שני קורבנות אחד לעולה ואחד לשלמים, כפי שהקריבו ישראל בעת מעמד הר סיני[4]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ טרם אכילת קרבן הפסח בעת יציאת מצרים.
  2. ^ שאותה למדו חז"ל ומפרשי המקרא מהפסוק: "לֵךְ אֶל הָעָם וְקִדַּשְׁתָּם הַיּוֹם וּמָחָר וְכִבְּסוּ שִׂמְלֹתָם" (ספר שמות, פרק י"ט, פסוק י').
  3. ^ תלמוד בבלי, מסכת כריתות, דף ט' עמוד א'
  4. ^ תלמוד בבלי, מסכת כריתות, דף ח' עמוד ב'
ערך זה הוא קצרמר בנושא יהדות. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

36260329קורבן גר