עין חרוד איחוד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
עין חרוד איחוד
מראה קיבוץ עין חרוד מכיוון הגלבוע: משמאל למטה - קיבוץ עין חרוד מאוחד, למעלה - קיבוץ עין חרוד איחוד ומימין - קיבוץ תל יוסף, 12/06
מדינה ישראלישראל ישראל
מחוז הצפון
מועצה אזורית הגלבוע
גובה ממוצע[1] ‎42 מטר
תאריך ייסוד 1921
תנועה מיישבת התנועה הקיבוצית
סוג יישוב קיבוץ
נתוני אוכלוסייה לפי הלמ"ס לסוף 2023[1]
  - אוכלוסייה 586 תושבים
    - שינוי בגודל האוכלוסייה ‎9.1% בשנה
32°33′49″N 35°23′28″E / 32.5636382899436°N 35.3912142255067°E / 32.5636382899436; 35.3912142255067
מדד חברתי-כלכלי - אשכול
לשנת 2021[2]
4 מתוך 10

עֵין חֲרוֹד (אִחוּד) הוא קיבוץ באזור הצפון בעמק חרוד שבעמק יזרעאל השייך למועצה אזורית הגלבוע. הוא אחד משני קיבוצים שהתפלגו מקיבוץ עין חרוד.

היסטוריה

קיבוץ עין חרוד ההיסטורי הוקם בשנת 1921 והיה לקיבוץ הגדול הראשון בארץ ישראל. הוא הוקם ליד מעין חרוד ומכאן שמו. לאחר מכן עבר לגבעת קומי. בשנת 1952 התפלג הקיבוץ על רקע אידאולוגי לשתי יחידות נפרדות שקיימו קיבוצים נפרדים באותו יישוב, האחת מזוהה עם מפ"ם והשנייה עם מפא"י. האדמות והנכסים התחלקו בצורה שווה בין שתי הקבוצות. בשנת 1954 עברה הקבוצה המזוהה עם מפא"י צפונה, ונפרדה משטחי המגורים של הקיבוץ ההיסטורי למקום סמוך על גבעת "קומי" הנמצאת בשטחי הקיבוץ. קבוצה זו הקימה את "עין חרוד איחוד", בעוד הקיבוץ החדש של תומכי מפ"ם נשאר למטה וכונה "עין חרוד מאוחד". רוב מקימי עין חרוד עברו לקיבוץ המזוהה עם מפא"י (עין חרוד איחוד) בעוד הצעירים עברו לעין חרוד מאוחד. עין חרוד איחוד נותר קיבוץ שיתופי עד היום.

כלכלה

כלכלת הקיבוץ מתבססת על חקלאות ותעשייה. בחקלאות יש גידולי שדה, מטעים ופרדסים בנוסף לרפת מן הטובות בארץ ואחת הגדולות בה ודיר עם כבשים שמשווקות אף לירדן. יש מדגה מפואר. בכל ענפי החקלאות מתנדבים נערים ממערכת החינוך כחלק מפרויקט מחויבות אישית. בתעשייה יש מפעל מתכת בשם פלבם שמייצר מטבחים תעשייתיים מנירוסטה שיש ו אגף שמייצר חלקים לחיל האוויר. המפעל השני אך הראשון בחשיבותו מבחינת ההכנסה הוא ריקור אשר מייצר מכשירי קירור למצלמות אינפרא אדומות.

בתחום התיירות ואטרקציות בקיבוץ צימרים מבתי ובתי עץ עם גינון וחדר אוכל פרטי לאורחי המקום. נוספו לאחרונה סוויטות נשיאותיות מעץ. בנוסף בקיבוץ יש אורווה לרכיבה על סוסים, בריכה לחברי ואורחי הקיבוץ, מסעדת קונדיטוריה ומאפיה. יש גם חנות לחפצי נוי בעבודת יד. יש מוזיאון - המשכן לאמנות ומוזיאון למדע והיסטוריה בית שטורמן עם פוחלצים מרשימים ומוטציות ויש בו גם סליק ישן. הקיבוץ מייצר גם שמן זית.

במאוחד יש פינת חי ונחשיה. בנוסף יש בה מחלבה שמייצרת גבינות מחלב פרות ועזים בעבודת יד.וכן יש את מותג הדבש עין חרוד שמייצרים במאוחד.

בנוסף יש עובדי חוץ רבים שמתפרנסים מחוץ לקיבוץ בשוק החופשי. ההכנסות ופירות העבודה מוכנסים כולם לקופה ומחולקים בין תושבי הקיבוץ כל אחד לפי צרכיו.

תרבות

הקיבוץ שותף בבעלות יחד עם עין חרוד מאוחד, במשכן לאמנות על שם חיים אתר ובית שטורמן.

חגים

בקיבוץ מקיימים חגים חילוניים וחקלאיים לצד חגים דתיים.

בספטמבר חוגגים את חג המשק בי"ח באלול. בסתיו, בתשרי את ראש השנה ואף ביום כיפור יש נוכחות מרשימה בבית הכנסת אליו חברים מעין חרוד ויישובים נוספים בסביבה מגיעים וחלק אף צמים ונהנים מקול תרועת השופר. בסוכות בונים סוכה מרכזית בחדר האוכל לצד סוכות בתי הילדים ובבתים הפרטיים.

לקראת פסח מציינים את קציר העומר. סדר הפסח נעשה בעיצוב והפקה של תוכן ומסכת של חברי הקיבוץ ויש בו מרכיבים מן המסורת ומן החידוש.

בשבועות נערך פסטיבל גדול עם ביתנים של הענפים החקלאיים והתעשייתיים. ביום העצמאות יש מסורות ארוכות שנים בהן שירת מגש הכסף על ידי הנוער, הזיקוקים וריקודי העם.

בקיבוץ מציינים גם את יום השואה ואת יום הזיכרון.

בנים מפורסמים

גלריית תמונות

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא עין חרוד איחוד בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 אוכלוסייה בעיריות, במועצות המקומיות והאזוריות וביישובים בעלי 2,000 תושבים לפחות - לפי טבלה חודשית של למ"ס עבור סוף אוקטובר 2024 (אומדן), בכל יתר היישובים - לפי טבלה שנתית של למ"ס עבור סוף 2023.
  2. ^ הנתונים לפי טבלת מדד חברתי כלכלי של למ"ס נכון לשנת 2019


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

עין חרוד איחוד34632103Q2777524