מוזיאון בית אוסישקין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מוזיאון בית אוסישקין
חזית מוזיאון בית אוסישקין, אפריל 2015
חזית מוזיאון בית אוסישקין, אפריל 2015
מידע כללי
סוג מוזיאון טבע
כתובת קיבוץ דן
חזיתו המזרחית של המוזיאון, ספטמבר 2007
מוזיאון בית אוסישקין
חזיתו המזרחית של מבנה המוזיאון, שמבעדה נראה החרמון

מוזיאון בית אוסישקין הוא מוזיאון להיסטוריה ולטבע הנמצא בקיבוץ דן שבצפון עמק החולה. המוזיאון הוקם על מנת להציג בו את הנוף הייחודי ועולם החי שאפיינו את עמק החולה טרם ייבוש החולה והביצות. במוזיאון מוצגים אוספים של פוחלצי בעלי חיים - דגים, פרפרים, זוחלים, דו-חיים, עופות ויונקים.

תערוכה נוספת במוזיאון מציגה את אורח החיים בעמק החולה בתקופת המקרא. במסגרת תערוכה זו מוצגים ממצאים ארכאולוגיים שהתגלו בחפירות תל דן. עוד מוצג בו המופע האור-קולי "ארץ ירדן וחרמונים" - המתאר את עולם החי והצומח של אזורי מקורות הירדן והר החרמון.

המוזיאון נמצא בקצהו הצפוני של שביל ישראל.

המוזיאון שייך לחברה להגנת הטבע ומופעל בשיתוף המועצה האזורית גליל עליון וקיבוץ דן. הוא הוכר כאתר מורשת על ידי המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל ועל ידי תוכנית ציוני דרך[1].

מנהל המוזיאון הראשון היה אלימלך הורביץ[2]. על הקמת וניהול המוזיאון הוא קיבל את פרס העבודה[3]. בעבר היה יוסי לב ארי מנהל המוזיאון. המנהלת הנוכחית היא ענת ניסים[4].

היסטוריה

ראשיתו של המוזיאון באוסף של דוגמיות שנאספו מן הטבע בצריף המזכירות של קיבוץ דן. עם גידול האוסף חיפש אלימלך הורביץ, מאנשי הקיבוץ, מישהו שיממן הקמת מוזיאון, ולאחר דחיות מצד אנשים שונים שטענו שאין טעם להקים מוזיאון בכפר נידח[5], הצליח לשכנע את יוסף ויץ להקים בקיבוץ מוזיאון על שמו של מנחם אוסישקין[6]. אבן פינה למוזיאון הונח באוקטובר 1951[7]. מבנה המוזיאון תוכנן על ידי האדריכל לאופולד קרקואר והוא נבנה מאבנים שהובאו למקום מהכפר הערבי הנטוש הונין שברכס רמים, ועובדו בידי סתתים מירושלים[8]. בשל צורתו הייחודית הכריזה המועצה לשימור מבנים ואתרי התיישבות על בית אוסישקין כמבנה לשימור. אגף ראשון של המוזיאון נחנך ב-13 בינואר 1955[9]. בשנת 1960 נחנך האגף השני[6]. באותה שנה ביצע המוזיאון סקר ארכאולוגי של בקעת החולה[10]. המוזיאון הופגז במלחמת ששת הימים ושוקם לאחר מכן[11]. בנובמבר 1969 נחנך במוזיאון מרכז אזורי לחקר הקרקע על שם הרברט טנזר[12].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

29264168מוזיאון בית אוסישקין