חיים ולדר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף ח. יערי)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חיים ולדר
חיים ולדר
חיים ולדר
לידה כ"ד בחשוון ה'תשכ"ט
התאבד 27 בדצמבר 2021 (בגיל 53)
כ"ג בטבת ה'תשפ"ב
בית העלמין סגולה, פתח תקווה, ישראל
מדינה ישראל
מקום קבורה בית העלמין סגולה, פתח תקווה, ישראל
עיסוק סופר, מחנך
שפות היצירה עברית
יצירות בולטות ילדים מספרים על עצמם, אנשים מספרים על עצמם, קוראים לי צביקי גרין
תקופת הפעילות 19892021 (כ־32 שנים)
פרסים והוקרה פרס ראש הממשלה "מגן הילד" מטעם המועצה הלאומית לשלום הילד

חיים אליעזר ולדר (כ"ד בחשוון ה'תשכ"ט, 15 בנובמבר 1968כ"ג בטבת ה'תשפ"ב, 27 בדצמבר 2021) היה סופר ילדים, נוער ומבוגרים חרדי־ישראלי, פובליציסט, מרצה ופעיל לרווחת הילד בחברה החרדית. חתן פרס ראש הממשלה "מגן הילד" מטעם המועצה הלאומית לשלום הילד[1]. ייסד ושימש מנהל חינוכי של המרכז לילד ולמשפחה בעיר בני ברק.

בנובמבר 2021, התפרסמו עדויות שניתנו בפני בית הדין של הרב שמואל אליהו והרב יהודה סילמן לפיהן ניצל ופגע בנשים, נערות ונערים. עדויות אלו הובילו לפתיחת בדיקה במשטרה, ובעקבותיהן ולדר שם קץ לחייו.

קורות חייו

ולדר נולד וגדל בשכונת הדר הכרמל בחיפה, לשלמה[2] ופנינה ולדר. בילדותו השתתף במקהלת "רננו חסידים" של חיים בנט. בישיבה קטנה למד בישיבת משכן יעקב בחיפה, ובישיבה גדולה למד בישיבות קול תורה וכנסת חזקיהו.

בשנת תשמ"ט נישא. שירת כמורה חייל. לאחר שחרורו המשיך לעבוד כמחנך בכיתה א' בתלמוד תורה משכנות יעקב בבני ברק, ותוך כדי כך פתח בקריירה ספרותית.

משנת 1990 שימש ולדר כפובליציסט בעיתון "יתד נאמן", שם פירסם טור בשם "מול המראה" ובו העלה סוגיות שונות מן העולם החרדי וכן עניינים פוליטיים. מ-2013 החל לכתוב בנוסף במוסף "יתד השבוע" מדור מלווה בקריקטורה בשם "אות חיים". שידר תוכנית רדיו אישית בשם "עצות מהחיים" ברדיו קול ברמה, ובתחילת 2014 עבר להגיש את התוכנית ברדיו קול חי כל יום ב' מהשעה 22:00 ועד חצות.

הקים רשת קייטנות לילדים בשם "ילדים מספרים על עצמם" שפעלה במשך מספר שנים בבני ברק ובירושלים.

בשנת 1997 ייסד את ה"מרכז לילד ולמשפחה" שמפעיל האגף לשירותים חברתיים של עיריית בני ברק, והוא שימש בו כמנהל חינוכי. המרכז מאתר ילדים בסיכון ומטפל בהם.

על פעילותו למען ילדים ונוער זכה בפרס ראש הממשלה "מגן הילד" לשנת 2003 של המועצה הלאומית לשלום הילד.

פלילים

בנובמבר 2021 פורסם תחקיר בעיתון "הארץ", שלפיו ולדר עבר עבירות צניעות במטופליו. ולדר הכחיש את הטענות כלפיו[3], תוך שהוא תולה את הפרסומים במתנגדיו[4], ולטענת עורכי דינו יצא דובר אמת בבדיקת פוליגרף[5].

בעקבות הפרסום, ומטעמי זהירות, הושעו טוריו וסיפוריו הקבועים בעיתונים שונים[6][7], והופסק שידור תוכניתו ב"רדיו קול חי"[8]. בעקבות זאת הודיע ולדר כי החליט לקחת פסק זמן מכל עיסוקיו הציבוריים[9].

בב' בטבת ה'תשפ"ב הוציאו בד"ץ בני ברק מכתב עליו חתמו הרב שריאל רוזנברג והרב יהודה סילמן בו כתבו שאם הטענות יתבררו כנכונות אזי אסור לקרוא בספריו, ואף עד לבירור הטענות ראוי שלא לקרוא בספריו[10].

בכ"ב בטבת (26 בדצמבר), זומן ולדר לבית דין מיוחד שישב לדון בעניינו, בראשות הרב שמואל אליהו, ובהשתתפות הרב ראובן נקאר והרב אהרון ירחי[11]. ולדר סירב להתייצב לדיון בבית הדין בטענה שהרב אליהו כבר חרץ את דינו[12]. בית הדין גבה 22 עדויות על ולדר. במקביל, המשטרה הודיעה כי היא פותחת בבדיקת הטענות כלפי ולדר[13].

בכ"ג טבת (27 בדצמבר), יום לאחר פרסום הדיון בבית הדין והודעת המשטרה, יצא ולדר מביתו, ולאחר כמה שעות שם קץ לחייו ונמצא ירוי למוות בבית העלמין סגולה בפתח תקווה, לא הרחק מקבר בנו שנפטר מסרטן כשנתיים קודם לכן[14][15].

בהלוויתו השתתף ציבור גדול והספידו הרב נתן זוכובסקי שסיפר כי ביקשו מולדר להמשיך לכתוב ביתד נאמן לאחר פרסום הפרשה, אך הוא הפסיק מרצונו. כמו כן הספידוהו כמה אישי ציבור[16].

במודעת האבל ביתד נאמן נכתב על ולדר "זצ"ל" ולא פורטו נסיבות מותו[17]. רבנים ועיתונאים רבים גינו את ההספדים על ולדר ואת אופן ההתייחסות של יתד נאמן, בין היתר בטענה שאיבד עצמו לדעת ואסור היה להספידו[12].

כמה ימים לאחר מותו פורסם מכתב בעיתון יתד נאמן[18], באישורו של הרב גרשון אדלשטיין, בו נקראו אנשים שנפגעו בעניני צניעות לפנות לגורמים האמונים על כך. עם זאת הובהר שאסור לפרסם טענות כאלו בתקשורת. כמו כן נכתב כי יש לכולם לחנך בביתם בגנות המאבד עצמו לדעת ובאמונה בשכר ועונש[19].

לאחר מותו, בעקבות ביקורת על בית הדין שדן בענינו של ולדר, התראיין הדיין הרב ראובן נקאר למספר כלי תקשורת, כדי להגן על התנהלות בית הדין, ואף טען שהיו בעבר רבנים שידעו על מעשיו של ולדר וניסו לטייח את הדברים[20], גם הרב אהרן ירחי סיפר בשיעורו, כי כבר לפני שנים רבות עבר ולדר על עבירות חמורות בעניינים שבצנעה[12] ושהדבר אף התאמת בבית הדין הרבני בפתח תקוה.

לאחר מותו התייחסו רבנים רבים לצורת פטירתו ולהיתר הקריאה בספריו. בין השאר הרב חיים יצחק קפלן דיבר בשיחתו כמה ימים לאחר מותו על כך שיש לנו ללמוד לא לחיות חיים ריקניים וחיצוניים[21], הרב יצחק רצאבי הביע דעתו שאין להכניס את ספריו לבית[22] ורבי ראובן לויכטר תקף בחריפות את העובדה שמי שנתקל בקושי בחייו, כביכול מותר לסיים אותם[23].

עמדותיו וגישתו החינוכית

ב-1996 העביר ולדר ביקורת חריפה כנגד בית המשפט העליון, ונשיאו אהרן ברק שנטל לדבריו את מושכות השלטון במדינה באמצעות שיטת האקטיביזם השיפוטי. בראיונות שמסר לאחר מכן הסביר שכוונתו הייתה להבהיר שלציבור החרדי יש זכות לחיות את חייו מבלי שינסו להתערב בתכנים ובדרך החינוך הייחודית שלו. מאידך גיסא, ולדר תומך במציאת דרכים של הידברות וקירוב. כך למשל, כתב ולדר כנגד מי שאינם עומדים בצפירה בימי הזיכרון, כהתגרות בציבור החילוני. במאמר שכתב ביתד נאמן הסביר שעל אף שאינו רואה ערך עצמי בעמידה בצפירה, בכל זאת יש לעמוד "למען כבודם של החיים", והשווה זאת לנסיעה של חילונים בשבת בתוך רחוב חרדי.

אף על פי שספריו קוראים לפתיחות רגשית ואישית, נקט ולדר בגישה שמרנית בכל הנוגע להשקפת הציבור החרדי. הוא קרא להישארות של אברכים בכוללים, להימנעות משימוש בטלפונים סלולריים בקרב ילדים ונוער ודחיית מנהגם של צעירים חרדיים להוציא רישיון נהיגה לפני הנישואין.

ולדר הצביע על תהליך התדרדרות הילדים והנוער בישראל ושאר העולם, כתוצאה מפריצת גבולות וסמכויות בקרב ההורים והמחנכים. מאידך גיסא הצביע על סגירות רגשית, וחוסר יכולת הבעה, כסיבה עיקרית לנשירת ילדים. בסדרת ספריו "עצות מהחיים" הוא מציע להורים לעודד פתיחות רגשית אצל ילדיהם ולתת לגיטימציה להבעת רגשות ואף לדעות שונות ולחשיבה מקורית, ומאידך לשמור על מעמדם של ההורים והמורים כמובילי דרך וכבעלי סמכות.

במאי 2013 פרסם מאמר ביתד נאמן, המתריע על ההסתה המתנהלת כנגד הציבור החרדי. במאמר השווה דברים שכתב יאיר לפיד על הציבור החרדי לתוכן נאום של אדולף היטלר על היהודים[24]. בנובמבר 2016 השווה ולדר, במאמר שפורסם ב"יתד נאמן", את השמאל הפוליטי לסרטן[25]. דבריו עוררו סערה והוא התנצל על ההשוואה[26].

בתמוז תשע"ז פרסם ולדר מאמר על הגבלות התוכן בספרות החרדית, ובו טען כי צנזורה איננה תופעה ייחודית לחברה החרדית, וכי גם חברות ליברליות מצנזרות דעות ותכנים המנוגדים להשקפותיהן. עם זאת הוא סבור כי על אף ההגבלות יכול סופר חרדי להציף בחכמה וברגישות כל תופעה חברתית ואנושית שראויה לטיפול[27].

ביקורת על פעילותו

פעילותו של ולדר נתקלה בהתנגדות של מספר רבנים חרדיים ובהם הרב משה מרדכי שולזינגר. לדבריהם, רעיונותיו מושפעים ממקורות הזרים לחברה החרדית ולכן אינו יכול לשמש מקור סמכות והשראה לבני נוער חרדיים. הביקורת כללה גם פרסומים שבהם הובאו דוגמאות לרעיונות העולים מספריו אשר לטענת המפרסמים נוגדים את ההשקפה החרדית[28]. ולדר נאלץ לגנוז מהדורה של אחד מספריו בעקבות פשקווילים שמחו על שהספר כלל תיאור של ילד שהוא חכם יותר מאביו[29]. עם זאת, ניסיונות להדירו מכתיבה ביומון "יתד נאמן" לא צלחו לאחר שקיבל את תמיכתו של הרב יוסף שלום אלישיב[30]. מאז תחילת העשור הראשון של המאה ה-21 הקפיד להוציא את ספריו עם חותמת כשרות של הוועדה לביקורת ספרים הפועלת מטעם בית הדין של הרב נסים קרליץ.

בתמוז תשפ"א פרסם בד"ץ העדה החרדית כרוז נגד ספריו של ולדר "אשר רחוקים המה מהשקפת עולמם של יראי ה' ונגוע בנגע ההשכלה הארורה... וכל אב ואם וכל מחנך לצעירי הצאן יתן אל לבו לא לתת לכתבים כאלו להיכנס אל ביתו ולהרחיקם בתכלית"[31].

ספריו

ולדר כתב 80 ספרים, שחלקם תורגמו לשפות שונות. הספרים מתפרשים על פני קשת גילאים רחבה, מספרי פעוטות דרך ספרי ילדים, נוער וגם ספרות למבוגרים. לדברי ולדר, הוא עושה שימוש בסגנון כתיבתו של דיימון ראניון, ולדר אף הקדיש אחד מסיפוריו (האיש שבקיר, בספר "מאחורי המסכה") לסופר האמריקאי הנודע.

ולדר הגיע למקום השלישי ברשימת הסופרים המושאלים ביותר בספריות ציבוריות בישראל בשנת 2018[32].

  • ילדים מספרים על עצמם: הסיפורים בסדרה זו עוסקים בדילמות מציאותיות הלקוחות מעולם הילדים ובאופן שבו הצליחו להתמודד עמן. ספרו הראשון של ולדר, בסדרה זו, יצא לאור ב-1993 תחת שם העט ח. יערי. הספר זכה להצלחה והוא פרסם אותו מחדש תחת שמו המלא. עד 2020 הופיעו בסדרה 13 כרכים.
  • ילדים בעקבות העבר: הסיפורים בסדרה זו עוסקים בחיבור בין ילדים בני זמננו לאנשים גדולים שחיו בעבר. כל סיפור מורכב משני חלקים כאשר בחלק הראשון מסופר על ילד שעושה מעשה גבורה הירואי, או מתמודד בהצלחה עם אתגר גדול, ולאחר מכן מתברר כי אחד מגדולי העבר התמודד כמותו ואף פעל באותה צורה. למשל, ילד שמסייע למתקן האופניים הזקן שילדי השכונה מתעללים בו מושווה לחפץ חיים שסייע לשואב המים שילדי העיירה נהגו להפריע לו ולמלא את דלייו במים כדי שיקפאו. החל מ-2019 החל לפרסם את הסדרה גם כקומיקס.
  • עצות מהחיים: ספר בן שני כרכים שהוא מעין "אנציקלופדיה חינוכית" שנכתבה על ידי ולדר במשך 15 שנה. הספר מכיל עצות מהחיים בנושאים חינוכיים רבים שהורים עשויים להיתקל בהם, כגון סמכות הורית, חוצפה, ביקור סדיר, סגירות ולחץ אצל הילדים ועוד.
  • אנשים מספרים על עצמם: סדרה למבוגרים, מקבילה לסדרת "ילדים מספרים על עצמם". בסדרה שנים עשר כרכים.
  • מאחורי המסיכה
  • יש דברים נסתרים
  • שימו לב אל הנשמה (נקרא על שם שיר ידוע של רבי שמעיה קוסון)
  • אל תוך עצמך
  • אנשים ללא מסכות
  • סיפורים מהחיים
  • צ'אלמר
  • 10 דקות לפני שהולכים לרופא
  • מה עושים עכשיו
  • סיפורים מתוך הלב של אורי (עם אהובה רענן) (2004) - ספר העוסק בעולם הרגשות של הילד, ומנסה להקנות לילד מושגים רגשיים. הספר תורגם ל-5 שפות.
  • סיפורים מתוך הלב של אמא (עם אהובה רענן) - ספר המציג לילדים את עולם הרגשות מנקודת המבט של המבוגר.
  • סיפורים מתוך הלב של תמי (עם אהובה רענן) - ספר העוסק בעולם הרגשות של ילדים קטנים
  • סדרת "ילדים כותבים על עצמם"
  • קוראים לי צביקי גרין
  • ניסים מספרים על עצמם
  • מוטל גנב
  • בן תחת בן
  • הכי חזק שיש
  • חבורת תריג בתעלומת הפנס
  • חבורת תריג בתעלומת הקמיע
  • חבורת תריג בתעלומת האי
  • חבורת תריג וכינורו של קרונבך (קומיקס)
  • חידודון עם עמי מימון, תש"ף
  • קוראים לי צביקי גרין - קומיקס, תש"ף
  • בארץ החיות - חיות מספרות על עצמן (יחד עם דובי וינרוט) - סיפורים העוסקים בעולם הרגשות, מונגשים עבור פעוטות דרך עולמן של החיות.
  • מה עושים עכשיו? (עם דבורה בנדיקט) - סיפורים העוזרים לילדים להתמודד עם סיטואציות שונות כמו טביעה בבריכה, מפגש עם זרים, כדור שמתגלגל לכביש, וכדומה.
  • ארגז הכלים שלי (עם אהובה רענן) - סדרת סיפורים המקנים לילדים כלים להתמודדות עם תחושות כמו עלבון ("לב, לב לב, לא כדאי להיעלב"), פחדים ("אם זה לא אמיתי, זה לא מפחיד אותי), עצב ("נראה את הטוב והעצב יעזוב") ועוד.

דיסקוגרפיה

  • חבורת תריג, סדרת דיסקים שהחלה לצאת בשנת 2016.
  • הסרט מוטל גנב (על פי סיפור שלו)
  • חיים ולדר מספר

שירה

ולדר כתב עשרות קטעי שירה שהולחנו לאחר מכן לשירים. את חלקם הפיק באמצעות מקהלת התרפיה במוזיקה שעל ידי "המרכז לילד ולמשפחה" שבראשו עמד, וחלקם בוצעו על ידי אמנים מפורסמים.

בין שיריו הבולטים:

  • יש אמונה - שיר העוסק בהתמודדותם הנפשית של ילדים חולי סרטן. השיר בוצע בתחילת שנות האלפיים על ידי עמית ליסטוונד[33] והפך ללהיט. השיר אף הפך להמנון בלתי רשמי של מחנות הקיץ לילדים חולי סרטן[34].
  • היו היו ימים - (או "עד מתי") שיר העוסק במלחמות אחים והצגת השלילה שבהם. השיר הוא מעין פרודיה לירית על שנאת הפוליטיקאים את המגזר החרדי, בשיר מוזכרים ברמז השרים לשעבר טומי לפיד ויוסי שריד על רקע העימותים באותן שנים. השיר הולחן על ידי ישי לפידות ובוצע בשנת 1999 על ידי מרדכי בן דוד.
  • מסוגלים - ג'ינגל מחנות הקיץ של ארגון מסוגלים. השיר בוצע על ידי ישי לפידות.[35]

חיים אישיים

ולדר היה נשוי לברכה, ואב לשבעה. בנו משה הוא סופר ופובליציסט[36]. ב-2019 שכל את בנו הבכור, שהיה בן 28, בשל מחלת הסרטן. אחת מבנותיו לוקה בתסמונת דאון. התגורר בבני ברק.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא חיים ולדר בוויקישיתוף

אתר האינטרנט הרשמי של חיים ולדר

הערות שוליים

  1. ^ פרס 'מגן הילד' יוענק היום במשכן הכנסת לסופר החרדי חיים ולדר, באתר ערוץ 7, 7 בדצמבר 2003
  2. ^ גבאי ומזכיר בישיבת תפארת ישראל, נפטר בכ"ז בתמוז ה'תשפ"ב. (הרב שלמה ולדר ז"ל הלך לעולמו בגיל 86 באתר כל רגע).
  3. ^ אתר למנויים בלבד חיים ולדר: "אני חף מפשע", בעיתון מקור ראשון, 22 בנובמבר 2021
  4. ^ לטענתו, התחקיר ב"הארץ" היא המשך לתלונה שקרית מלפני שנים רבות שנגנזה, ומקורה במאבקיו של ולדר לטובת ילדים שסבלו מאלימות והתעללות.
  5. ^ הסופר ואיש החינוך חיים ולדר הושעה מרדיו 'קול חי', ‏בנובמבר 2021.html 405626, באתר כיכר השבת.
  6. ^ פוסט בדף פייסבוק של "אותיות וילדים", 16 בנובמבר 2021.
  7. ^ הודעה לגולשים ולקוראי עלון הידברות, בהמשך לפרשת חיים ולדר באתר הידברות.
  8. ^ יהונתן גוטליב, חיים ולדר הושעה מרדיו קול חי, באתר ערוץ 7, 17 בנובמבר 2021.
  9. ^ קובי נחשוני, הסופר החרדי "לוקח פסק זמן", באתר ynet, 18 בנובממבר 2021.
  10. ^ המכתב באתר בינינו.
  11. ^ חיים ולדר זומן לבית דין מיוחד שהוקם בעניינו, באתר ערוץ 7, 16 בדצמבר 2021.
  12. ^ 12.0 12.1 12.2 הדיין הבכיר הגר"א ירחי פרשת חיים ולדר., סרטון באתר יוטיוב (אורך: 43:48).
  13. ^ אתר למנויים בלבד אהרן רבינוביץ, בעקבות תחקיר "הארץ", המשטרה בודקת את העדויות נגד חיים ולדר, אך הוא טרם נחקר, באתר הארץ, 22:56, 26 בדצמבר 2021
  14. ^ ירון דורון, ‏הסופר החרדי חיים ולדר נמצא ללא רוח חיים על קבר בנו, באתר ישראל היום, 27 בדצמבר 2021.
  15. ^ דודו כהן, 5 הערות חשובות על הסוף הטראגי של חיים ולדר, באתר הידברות, ‏4 בנובמבר 2021.
  16. ^ בהלווית הסופר חיים ולדר ספדו: הרב נתן זוכובסקי, הרב חנניה צ’ולק, הרב דוד יגודיוב, וראש עיריית בני ברק אברהם רובינשטיין באתר המחדש.
  17. ^ "ממציאים שמועות, זה לא יצליח": הקלטת ולדר נחשפת, סרטון באתר יוטיוב.
  18. ^ יתד נאמן יום שישי פרשת וארא ה'תשפ"ב.
  19. ^ יעקב אבוביץ, ‏דעת תורה: "'עיתון חרדי' אחריותו גם בדברים שאינו מסקר ומדווח", באתר JDN‏.
  20. ^ הדיין הרב ראובן נקאר שליט"א על חיים ולדר., סרטון באתר יוטיוב, ראיון לתוכנית של מנדי גרוזמן ואלי ביתאן.
  21. ^ הגרח"י קפלן שליט"א - פ' בא תשפ"ב, יקרות החיים, יציאת מצרים בדמיך חיי, התייחסות להתאבדות המפורסמת, סרטון באתר יוטיוב (אורך: 1:51:06).
  22. ^ בשיעורו השבועי מוצש"ק תרומה התשפ"ב.
  23. ^ הרב ראובן לויכטר - "החיים לצורך עבודה", באתר מי הדעת.
  24. ^ שנאת נפש בלי חשבון באתר בחדרי חרדים
  25. ^ חיים ולדר, ‏הכימותרפיה של העולם, באתר כיכר השבת, 11 בנובמבר 2016
  26. ^ אבי כץ, ולדר: חוזר בי ומתנצל על האנלוגיה שעשיתי בין מחלת הסרטן והשמאל, באתר חרדים10, 12 בנובמבר 2016
  27. ^ חיים ולדר, ספרות לעולם אינה חופשית, באתר צריך עיון, ה' תמוז, תשע"ז
  28. ^ אחת החוברות יצאה בשם: "ונער קטון נוהג בם"
  29. ^ תמר רותם, קולם של הילדים השותקים, באתר הארץ, 3 בינואר 2002
  30. ^ ספר השקדן, חלק שני
  31. ^ בעולמם של חרדים
  32. ^ אליעזר היון, הישג: שני חרדים בשלישיית הסופרים המושאלים ביותר בישראל, באתר חרדים10, 8 בפברואר 2018
  33. ^ הביצוע באתר יוטיוב
  34. ^ בשנת 2019, מחנה הקיץ של עזר מציון הנפיק גירסת קולולם לשיר. באתר יוטיוב.
  35. ^ השמעת בכורה של השיר באתר קול חי.
  36. ^ הכוכב החדש במשפחת ולדר: משה ולדר בראיון ראשון, באתר אקטואליק, ‏במרץ 2019, כשהספינר ישתלט על העולם / משה ולדר, באתר כל הזמן, ‏4 באפריל 2017
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

חיים ולדר32580392Q5067834