קייטנה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


קייטנה היא מסגרת חינוכית חלופית לגן או לבית הספר לילדים בחופשי השנה. הקייטנה כוללת לרוב פעילויות מגוונות, כגון ימי טיולים, סדנאות, פעילות ספורטיבית וביקורים באתרי בילוי ופנאי. קייטנות מסוימות אף מקדישות עצמן לנושאים מסוימים, החל ממדע וכלה בספורט כמו למשל ליגה קאמפ. הקייטנות מנוהלות במסגרת ממלכתית או במסגרת פרטית - על ידי עמותות, אגודות, חברות מסחריות או אף על ידי אנשים פרטיים.

הפעילויות מתקיימות בחופשות הקיץ והחגים, למשך תקופות קצרות יחסית (מספר ימים עד מספר שבועות), והן כוללות לרוב בעיקר פעילות חברתית ומחנאית של ספורט וחוויה. לפיכך הן מאופיינות במספר חסרונות, כגון צוות מדריכים צעיר יחסית ולא מנוסה, שלא מכיר את הילדים באופן מעמיק; ופעילויות כמו שהייה בבריכות שחייה, טיולים וספורט, הטומנות בחובן סיכונים מסוימים.

הקייטנה בראיה חינוכית

הרשויות המקומיות ותנועות הנוער בארץ מקיימות קייטנות במהלך החופשות החל מראשית החינוך העברי בארץ ישראל, כהשלמה לחינוך שמתקיים במוסדות החינוך במהלך שנת הלימודים. הדגש בקייטנות הוא על חיי חברה, משחק, בידור, מלאכה יוצרת, תרבות, אמנות וספורט. בקייטנות הילדים מוצאים פורקן לאחר שנת לימודים ארוכה, ומתרעננים לקראת מאמץ מחודש בשנת הלימודים הבאה. בעולם גוברת ההכרה שהקייטנות והמחנות הם כלי חינוכי שעשוי לתרום לעיצוב אישיותם והתנהגותם החברתית של הילדים.[1]

חוק הקייטנות

בשנת 1990 חוקקה הכנסת את חוק הקייטנות (רישוי ופיקוח), התש"ן–1990.[2] החוק קובע כי קייטנה היא עסק שנדרש עבורו רישוי עסקים לפי חוק רישוי עסקים, התשכ"ח–1968, ורישיון זה יינתן לה רק לאחר אישור ממי שהוסמך על ידי שר החינוך. החוק והתקנות שהותקנו מכוחו קובעים אמות מידה מקצועיות לפעילויות בקייטנות, בתחומי כוח האדם, החינוך, הביטחון, התברואה והבטיחות.

משרד החינוך, הממונה על ביצוע חוק הקייטנות, קבע בעקבות זאת את תקנות הקייטנות (רישוי ופיקוח), התשנ"ד–1994,[3] בהן נקבעו הוראות לגבי בטיחות, תברואה, ביטחון ופעילות הפדגוגית בקייטנות. זאת בתוספת להוראות שנקבעו כשני עשורים לפני כן בתקנות רישוי עסקים (תנאים תברואיים לקייטנות ומחנות נופש), התשל"ו–1975,[4] והוראות והנחיות משרד הבריאות. ההנחיות מפרטות גם על ההדרכה והפיקוח הפדגוגי, ועל תהליך קבלת האישור לקייטנות.

על פי חוזר מנכ"ל ממאי 2014,[1] קייטנה מוגדרת כ"”מקום שמתנהלת בו פעילות יום-יומית מאורגנת של נופש וחברה לקבוצה המונה 11 ילדים לפחות, במבני קבע או במבנים קלים שהוקמו למטרה זו לתקופה זמנית או בשטח פתוח, במשך תקופה קצובה ורצופה של מעל ליומיים, בתקופה של חופשת לימודים מבית הספר ומגן הילדים. בקייטנה יהיו ילדים בגיל 3–17 (ועד בכלל). בקייטנה של גן ילדים לא יעלה מספר הילדים על 35, וצוות העובדות בה חייב לכלול מנהלת וסייעת. צהרונים המעבירים את פעילותם משעות אחר הצהריים לבוקר ייחשבו כקייטנה בגן ילדים”.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קייטנות בוויקישיתוף

* קייטנת ספורטיכיף נצרת עילית ועפולה

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

23534138קייטנה