גראץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
גראץ
Graz
מדינה אוסטריהאוסטריה אוסטריה
מדינה שטיריהשטיריה שטיריה
מחוז גראץ
ראש העיר זיגפריד נאגל
שטח 12,758 קמ"ר
אוכלוסייה
 ‑ בעיר 291,890 (2010)
קואורדינטות 47°04′13″N 15°26′20″E / 47.070278°N 15.438889°E / 47.070278; 15.438889
http://www.graz.at
גראץ - המרכז ההיסטורי וטירת אגנברג

אתר מורשת עולמית
מראה העיר והשלוסברג מן הנהר
מראה העיר והשלוסברג מן הנהר
מראה העיר והשלוסברג מן הנהר
האתר הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית תרבותי בשנת 1999, לפי קריטריונים 2, 4
מדינה אוסטריהאוסטריה אוסטריה
הערות הורחב ב-2010

גראץגרמנית: Graz, בסלובנית: Gradec) היא העיר השנייה בגודלה באוסטריה, בעלת אוכלוסייה של 291,890 איש, נכון לשנת 2010. היא בירת המדינה הפדרלית שטיריה (שטַיֶירמַרְק). לעיר יש מסורת ארוכת ימים בתור "עיר של סטודנטים", כיוון שנמצאות בעיר לא פחות מ־4 אוניברסיטאות ושתי אוניברסיטאות למדעים בעלות למעלה מ־50,000 סטודנטים. "העיר הישנה" של גראץ היא אחת ממרכזי הערים המשומרות ביותר במרכז אירופה, והיא נכללת ברשימת אתרי מורשת עולמית של ארגון אונסק"ו. ב־2003 גראץ הוכרזה כבירת התרבות האירופית לאותה השנה. העיר נחשבת בפני עצמה כאחד ממחוזות שטיריה.

גאוגרפיה

העיר ממוקמת על נהר מורה, בחלקה הדרום-מזרחי של אוסטריה. היא מרוחקת בערך שעתיים וחצי מרחק נסיעה ברכבת מן הבירה וינה. היא העיר הגדולה ביותר בשטיריה וגם בירתה, הנמצא באזור יערות עד. העיר עצמה מוקפת גבעות נמוכות, דבר שגורם לה לסבול מערפל גם בחודשים החמים.

היסטוריה

גראץ, איור של גאורג מתאוס וישר, 1670

גראץ הייתה במקור מקום מבצר של הצבא הרומי. מאוחר יותר נבנתה באזור טירה קטנה בידי הסלובנים, שבמהלך הזמן הפכה להיות מבצר כבד, שהגן על האזור בהצלחה רבה. 'גראדֶץ', שם העיר בסלובנית, משמעו "טירה קטנה", בסלובנית, שפת יושבי המקום בעת הקמת העיר ומקימיה. השם הגרמני 'Graz', גראץ, נשמע לראשונה בשנת 1128, שבאותה העת דוכסים שחיו תחת שלטון בית באבנברג הפכו את העיר למרכז מסחרי חשוב. מאוחר יותר השתלטו על העיר בני האבסבורג, וב־1281 ניתנה לעיר פריבילגיות מיוחדות מידי רודולף הראשון, מלך גרמניה.

במאה ה-14 גראץ הפכה להיות עיר משכנם של אצילי בית הבסבורג. הם שוכנו בטירת "שלוסבורג" (Schlossburg) וממקום זה שלטו על המחוזות שטיריה, קרינתיה, וחלקים מסלובניה ואיטליה של היום - קרניולה, גוריציה וגראדיצה.

במאה ה-16, תכנון העיר ועיצובה בוצעו בעיקר בידיהם של אומנים ואדריכלים איטלקים בהשפעת הרנסאנס. אחד הבניינים המפורסמים שנבנו באותה תקופה הוא ה"לאנדהאוס" (Landhaus), שעוצב בידי האומן דומניקו דל'אליו, השליטים המקומיים השתמשו במבנה כמפקדה הממשלתית שלהם.

"קארל-פרנצנס אוניברזיטֵט" (Karl-Franzens Universität), הידועה בשם אוניברסיטת גראץ, היא האוניברסיטה העתיקה ביותר בעיר, היא יוסדה בשנת 1585 בידי הארכידוכס קארל השני. ברוב שנות היווסדה נשלטה האוניברסיטה בידי הכנסייה הקתולית, והיא נסגרה בשנת 1782 בידי יוזף השני במטרה לנסות להשיג שליטה מדינית על מוסדות החינוך. יוזף השני הפך את המוסד למוסד אימונים לעובדי ציבור וצוותים רפואיים. ב־1827 היא חזרה להיות אוניברסיטה בידי הקיסר פרנץ הראשון, שהקנה לה את שמה הנוכחי "קארל-פרנצנס אוניברזיטט", דהיינו "אוניברסיטת קארל-פרנץ". כיום לומדים באוניברסיטה למעלה מ־30,000 תלמידים.

ניקולה טסלה למד הנדסה-אלקטרונית במכון הפוליטכני בגראץ ב־1875. זוכה פרס נובל אוטו לואי לימד באוניברסיטת גראץ בין השנים 1909-1938. ארווין שרדינגר היה לזמן קצר ראש האוניברסיטה של גראץ בשנת 1936. באותו הזמן הוקם סמוך לעיר מחנה ריכוז, מחנה חלופי למחנה הריכוז מאוטהאוזן דבר שגרם לשרדינגר לברוח.

גראץ כאמור מצויה בתוך מדינת שטיריה, או בשמה בגרמנית Steiermark. פירוש המילה העתיקה Mark בגרמנית הוא - שטח אדמה גדול המשמש כגבול הגנתי, שבו האיכרים לומדים איך להתארגן ולהילחם במקרה של פלישה. באמצעות מיקומה האסטרטגי של העיר בראש השטח פתוח הפורה של "עמק המורה", גראץ הותקפה לעיתים קרובות בידי ההונגרים תחת פיקודו של מתיאס קורביניוס ב-1481, ובידי העות'מאנים ב־1529 ו־1532, כל ההתקפות הללו נכשלו בעקבות מיקומה של גראץ וביצורה היעיל. גראץ היא ביתה של "נשקיית המדינה" (Landeszeughaus), שבה נמצא אוסף כלי-הנשק הגדול בעולם. הוא החל להשתמר מאז 1551, ונמצאים בו למעלה מ-30,000 פריטים.

מאז תחילת המאה ה-15 גראץ הייתה משכנם של צעירי האצולה של בית האבסבורג, שהשתלטה על כס המלכות בשנת 1619, בידי הקיסר פרדיננד השני, שהעביר את תואר הבירה לוינה. ביצורים חדשים בוצעו על השלוסברג בסוף המאה ה־16, הקמת הביצורים הופסקה כאשר צבאו של נפוליאון פלש לגראץ וכבש אותה ב־1797. בזמן הפלישה, מפקד הביצורים הורה להגן על השלוסבורג עם אנשיו מול צבאו השלם של נפוליאון. כוחותיו של נפוליאון מנו 3,000 חיילים לעומת 900 בלבד שהגנו על השלוסברג. מפקד השלוסבורג הצליח להגן עליה מול 8 התקפות, אבל הוא נאלץ להיכנע מאחר שהגראנד ארמייה של נפוליאון כבש את וינה ואילץ את הקיסר להורות לו להיכנע. מבצע גראץ נראה באותה ההתקפה כמבצר החזק והאיתן ביותר שנבנה אי פעם.

בעקבות תבוסת הכוחות האוסטרים לצבא נפוליאון בקרב ווגראם ב־1809, הושמדו ביצורי גראץ באמצעות חומרי נפץ, כתנאי שנכפה על אוסטריה בהסכמי השלום בשנת 1815. מגדל הפעמונים ומגדל השעון האזרחי, משמשים לעיתים קרובות כסמלה של גראץ, אושרו לשרוד את גורל העיר (בניגוד לשלוסבורג) כיוון שתושבי גראץ שילמו כופר רב על מנת לשמר את המגדלים.

הארכידוכס קארל השני של אוסטריה הפנימית גרם לשריפת 20,000 ספרים פרוטסטנטים בכיכר שכיום נמצא בה בית חולים, והצליח להחזיר את שטיריה לשליטת רומא. הארכידוכס פרנץ פרדיננד נולד בגראץ, במקום שבו נמצא היום מוזיאון העיר.

בתקופת השואה הציל תושב העיר יוזף שלייך, ככל הנראה, אלפי יהודים מידי הנאצים.

אתרים בעיר

הקונסטהאוס החדש בגראץ.
בניית עיריית גראץ.
בית הכנסת המשוחזר של גרץ

בשנים האחרונות נבנו מבנים ציבוריים ברחבי העיר. המפורסמים שבהם נקרא קונסטהאוס, שהוא בית האמנות המודרנית של העיר, שעוצב בידי האדיכלים פיטר קוק וקולין פורנייה, מבנה נוסף בעיר הוא מוזיאון שנבנה ממש על גדות נהר המורה. גם בתוך הנהר נבנה מבנה מיוחד בדמות המוראינסל, שפירוש שמו "האי בתוך המורה", ואשר הוא משטח צף עשוי מפלדה ובו קפיטריה, תיאטרון באוויר הפתוח ושטח למשחקים.

ישנם פסטיבלים רבים הנערכים בעיר בכל קיץ וביניהם - ג'אז זומר, לה סטרדה וקלאסיקה בעיר. הפסטיבלים חופשיים לכל המעוניינים ולא נלקח על ההשתפכות בהם תשלום, חוץ ממספר אירועים מיוחדים בפסטיבל לה סטרדה.

ספורט

העיר גראץ היא מקום מושבן של שתי קבוצות כדורגל מהגדולות בהיסטוריה של אוסטריה בעבר ובהווה ואלו הן שטורם גראץ וגראזר AK. הדרבי של העיר גראץ מושך תשומת לב רבה באוסטריה כמו הדרבי של וינה (בין אוסטריה וינה לראפיד וינה). נכון להיום, המאזן בין שתי הקבוצות האלו (נכון לאוגוסט, 2005 ורק לגבי הליגה האוסטרית הבכירה) עומד על 44 ניצחונות לגראזר ורק 39 ניצחונות לשטורם גראץ וכן עוד 40 תוצאות תיקו. הפרש השערים בין הקבוצות עומד על 166-161 לטובת גראזר.

ערים תאומות

גראץ היא עיר תאומה של הערים:

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא גראץ בוויקישיתוף


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0