גני הבסל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מצודת דיארבקיר
והנוף התרבותי של גני הבסל
Hevsel Bahçeleri
אתר מורשת עולמית
החידקל והגנים
החידקל והגנים
האתר הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית תרבותי בשנת 2015, לפי קריטריונים 4
מדינה טורקיהטורקיה טורקיה
הגנים וגשר עשר העיניים

גני הבסל (טורקית Hevsel Bahçeleri) הוא כינויו של שטח מעובד בן 700 הקטאר[1] המשתרע בין נהר החידקל למצודת דיארבקיר בעיר דיארבקיר בדרום-מזרח טורקיה.

הגנים קיימים מאז ייסודה של העיר, ולאורך הדורות הם סיפקו מים ומזון לתושבי דיארבקיר. הגנים נזכרו לראשונה בכתבים ארמיים במאה ה-9 לפנה"ס, והם הושמדו בשנת 866 לפנה"ס כאשר אשורנצירפל השני, מלך אשור צר על העיר וכבש אותה. הגנים נהרסו גם בעת המצור הסלג'וקי ב-1085. בתקופה העות'מאנית גדלו עצי תות בגנים, ואלה תמכו בתעשיית המשי של העיר. הנוסע העות'מאני אווליה צ'לבי ציין ב-1655 כי הגנים השתרעו על פני שתי גדותיו של הנהר, וניטעו בהם פרדסים, עצי גפן וגני ורדים ובזיליקום. במאה ה-19 דיווחו נוסעים על מגוון רחב של פירות וירקות שגדלו בגנים, וציינו במיוחד גידולי מלון, ענבים, משמש ואבטיח. הגנים סיפקו את צריכת הפירות והירקות של תושבי העיר עד שנות ה-60 של המאה ה-20. בנוסף סיפקו הגנים עץ גלם שהופק מעצי צפצפה וערבה. כיום מכסים עצי צפצפה כ-250 הקטאר משטח הגנים, והיתר משמש עדיין עבור גידול ירקות ופירות.

הגנים שוכנים בעיקול רחב של החידקל והם משתרעים על פני חמש טרסות שנוצרו כאשר הנהר העמיק את אפיק זרימתו. בעבר יוחס להם מימד של קדושה והם הושוו לגן עדן, ובמקורות מסוימים הוצגו כמקום בו אדם פגש את חווה על פני הארץ, לאחר שגורשו מגן עדן[2]. הגנים מארחים 189 מיני ציפורים וכן מינים אנדמיים של צמחים ובעלי חיים האופייניים לנהר חידקל.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא גני הבסל בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ לפי גרסה אחרת הגנים משתרעים על פני שטח של 400 הקטאר.
  2. ^ Diyarbakır Fortress and Hevsel Gardens Cultural Landscape


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

30196037גני הבסל