בנק לאומי לישראל
בנייני ההנהלה של בנק לאומי בתל אביב | |
נתונים כלליים | |
---|---|
סוג | חברה ציבורית |
בורסה | הבורסה לניירות ערך בתל אביב |
סימול | לאומי |
מייסדים | ההסתדרות הציונית |
תקופת הפעילות |
|
חברות בנות | |
משרד ראשי | תל אביב |
מוצרים עיקריים | שירותי בנקאות |
שווי שוק | 64.8 מיליארד ש"ח (22 בדצמבר 2024) |
הכנסות | 18.22 מיליארד ש"ח (2022) |
רווח | 7.70 מיליארד ש"ח (2022)[1] |
הון עצמי | 49.4 מיליארד ש"ח (2022)[1] |
סך המאזן | 699 מיליארד ש"ח (2022)[1] |
יחס הון | 11.46 (2022) |
מנכ"ל | חנן פרידמן |
עובדים | 8173 (2022) |
www.leumi.co.il |
בנק לאומי לישראל בע"מ הוא התאגיד הבנקאי הוותיק בישראל. נוסד בלונדון בשנת 1902 בשם "בנק אנגלו-פלשתינה", על פי חזונו של ד"ר בנימין זאב הרצל, שראה צורך בהקמתה של זרוע פיננסית שתתמוך בפעילות התנועה הציונית בארץ ישראל. הבנק הפך בשנת 1951 לבנק לאומי לישראל, או בקיצור בנק לאומי.
הבנק, הציג בשנת 1902 מאזן של 58,000 ליש"ט, הפך עם השנים למודרני וגלובלי, ועל פי נתוני הדוחות הכספיים לשנת 2022 הוא הבנק הראשון בגודלו בישראל במונחי הון עצמי.[1]
קבוצת לאומי מעסיקה כ-10,000 עובדים ומפעילה כ-200 סניפים ברחבי הארץ. מניות בנק לאומי מוחזקות על ידי הציבור והגופים המוסדיים ונסחרות בבורסה לניירות ערך בתל אביב.
מנכ"ל הבנק הוא עו"ד חנן פרידמן, שהחל לכהן בתפקידו ב-1 בנובמבר 2019.
היסטוריה
בנק אנגלו-פלשתינה
- ערך מורחב – בנק אנגלו-פלשתינה
בנק אנגלו-פלשתינה הוקם ב-1902 על ידי המוסד הבנקאי "אוצר התיישבות היהודים" (אוה"ה)[2] של ההסתדרות הציונית. הקמת הבנק הייתה חלק מחזונו של בנימין זאב הרצל, שסבר כי על מנת להקים יישוב יהודי ומדינה יהודית בארץ ישראל, התנועה הציונית צריכה להפסיק להתבסס על תרומות ונדבנים, ולהקים גוף פיננסי שיעניק הלוואות ולא תרומות, וכך יוכל להמריץ את המשק ואת הכלכלה של המדינה שבדרך.
הסניף הראשון של הבנק, בניהולו של זלמן דוד ליבונטין, נפתח ביפו בשנת 1903, ומאז היה הבנק מעורב בכל ההתפתחויות הכלכליות המשמעותיות של הקמת המדינה. בשנת 1909 נתן הבנק את הערבויות ואת הליווי הפיננסי הראשוני להקמת השכונה החדשה שקמה מחוץ לחומות יפו – היא העיר תל אביב. הבנק העניק אשראי לפעילות חקלאית, והפעילות שלו אפשרה לתושבי ארץ ישראל בזמן מלחמת העולם הראשונה להינצל מקריסה כלכלית ומאנרכיה מוניטרית, שאפיינה מדינות אחרות בעת המלחמה.
בין שתי מלחמות העולם הרחיב הבנק את פעילותו ועזר לתעשייה, למסחר ולבנייה בארץ ישראל, ובין היתר היה לו תפקיד מפתח בהקמת נמל תל אביב, יריד המזרח ולשכות המסחר.
ביוזמת ההסתדרות הציונית אף הוקם אז הבנק למשכנתאות – הפועל היום בשם 'לאומי למשכנתאות', כמערך בתוך החטיבה הקמעונאית של לאומי.
עם הקמת המדינה בשנת 1948 נחתמה אמנה בין הבנק לבין הממשלה הזמנית, ובה הוגדר הבנק בתור הסוכן הכספי של מדינת ישראל. בהתאם לכך, הבנק (אז בשם אפ"ב – "בנק אנגלו-פשתינה"), שימש כבנק המרכזי של ישראל ואף הנפיק את שטרות הכסף הראשונים שלה, שהיו הילך חוקי החל מ-18 באוגוסט 1948.
בנק לאומי לישראל
ב-1 במאי 1951 הועברו כל הנכסים וההתחייבויות של "בנק אנגלו-פלשתינה" לחברה חדשה בשם "בנק לאומי לישראל בע"מ". בעקבות כך, הונפקה סדרת שטרות חדשה, והמטבע החדש נקרא: "לירה ישראלית". החלפת המטבע בוצעה ביוני 1952, ולוותה במילווה חובה בן 10 אחוזים על המזומנים וחשבונות עובר ושב.
גלי העלייה שהגיעו מיד עם קום המדינה הביאו לפתיחת סניפים רבים של בנק לאומי בארץ, ובשנת 1960 היה הבנק עם פריסה רחבה של 125 סניפים ברחבי ישראל. בשנת 1954 רכש הבנק את מניות "האגודה הארץ-ישראלית" וקנה שליטה בבנק אגוד שנוסד שלוש שנים קודם לכן. שיתוף הפעולה הזה איפשר את קידומה של תעשיית היהלומים והעברת יהלומים לא מלוטשים לליטוש בישראל, ובנק אגוד היה המקור העיקרי למימון פעילות תעשיית היהלומים המקומית – שסיפקה לישראל את מטבע החוץ הנצרך כל כך באותה עת.
בנק לאומי המשיך לסייע לתעשייה בארץ, בין היתר באמצעות חברת הבת: "בנק לאומי לפיתוח התעשייה", שנוסדה בשנת 1944.
הבנק עזר לפתח גם את ענף החקלאות, באמצעות חברת הבת "אוצר לחקלאות", דרכה קודמו מימון אשראי לחקלאים ברחבי הארץ. בשנות ה-80 היה חלקו של לאומי בהקצאת מימון לחקלאות גבוה מן הממוצע במערכת הבנקאית כולה.
בשנת 1983 הולאם הבנק בעקבות משבר מניות הבנקים. בעקבות המלצות ועדת בייסקי נאלץ יו"ר מועצת המנהלים של הבנק, ארנסט יפת, לפרוש מתפקידו. במסגרת מדיניות ההפרטה שהנהיג משרד האוצר מכרה המדינה בהדרגה את מרבית המניות שברשותה, אולם לא הצליחה למכור את גרעין השליטה בבנק. בשנת 2005 ערכה המדינה מכרז על מניות השליטה של הבנק, וזכתה בו קבוצת קרנות הגידור האמריקאיות סרברוס-גבריאל. בעקבות הזכייה רכשה קבוצה זו מהמדינה 9.99% ממניות הבנק. אולם בסופו של דבר נדחתה בשנת 2007 בקשת הקבוצה לקבל היתר שליטה בבנק.[3]
בראשית המאה ה-21 תמך הבנק במימון שני פרויקטים לאומיים רחבי היקף: תחנת הכוח "אורות רבין" בחדרה, וכביש חוצה ישראל (כביש 6), זאת בנוסף לעשרות פרויקטים של התעשיות הביטחוניות הישראליות.
קבוצת לאומי מספקת מגוון שירותי בנקאות לכל סוגי הלקוחות, החל במשקי בית, דרך עסקים קטנים ובינוניים וכלה בתאגידי ענק. חברות הבנות של קבוצת לאומי כוללות את 'לאומי פרטנרס' – זרוע ההשקעות הריאליות של הקבוצה, לאומיטק – זרוע בנקאות ההיי-טק של הקבוצה ו-VIDEA – חברת ניהול תיקי השקעות דיגיטלית. לקבוצת לאומי סניפים ונציגויות בצמתים פיננסיים מרכזיים ברחבי העולם, לרבות ניו יורק, לונדון, פאלו אלטו ושאנגחאי.
המגזין הכלכלי The Banker בחר בלאומי כ"בנק השנה בישראל" חמש פעמים במהלך העשור השני של המאה ה-21 (2010, 2014, 2016, 2018, 2019).
ב-24 בפברואר 2022 הודיעה קבוצת לאומי כי בכוונתה לסגור את אפליקציית התשלומים Pay (לשעבר Pepper Pay) בחודש אפריל.[4]
פרשת מתחם חמי טבריה והחרם החרדי
מתחם "חמי טבריה" נרכש בשנות ה-40 של המאה העשרים[5] ובשנות ה-60 של המאה העשרים פיתחה אותו חברת אפריקה ישראל כאתר תיירות ונופש. הוקמו מרחצאות "חמי טבריה הצעירה" והמלונות "גני חמת" ו"גלי כנרת"[6]. בשנות ה-80 של המאה העשרים החליטה החברה להוסיף אגף חדש לבית המלון "גני חמת". בחפירות שנערכו לצורך יציקת היסודות נתגלו עצמות וקברים רבים, עקב העובדה שמיקומו של בית המלון נשק לבית העלמין העתיק של טבריה. עם היוודע המקרה פרצו שוב הפגנות ומחאות רבות, בטבריה ובריכוזים חרדיים בישראל. לבסוף הוצעו להנהלת המלון פתרונות הלכתיים-טכניים לפיהם יישארו הקברים במקומם, ובניית האגף התבצע על הגבהה מיוחדת. עם זאת בעדה החרדית החליטו להטיל חרם על בנק לאומי שהחזיק במניות אפריקה ישראל[7]. בשנת 2009, מכרה אפריקה ישראל את "חברת חמי טבריה בע"מ" שמחזיקה בקרקעות ובמרחצאות בשטח של כ-250 דונם, ובמלון "גני חמת" (שנקרא אז "הולידיי אין טבריה"), לאיש העסקים יחזקאל מורד[8].
פרשת העלמות המס בארצות הברית
בשנת 2014 הוועדה לניירות ערך ולבורסות של ארצות הברית פתחה בחקירה כנגד מספר בנקים ישראלים בחשד כי הבנקים סייעו ללקוחות בעלי אזרחות אמריקאית להעלים מס בין השנים 2000–2010. בנק לאומי נפגע באופן הקשה ביותר בפרשת העלמות המס בארצות הברית בין היתר עקב פעילותו הנרחבת בארצות הברית ביחס לשאר הבנקים בישראל.
בחקירה נגד בנק לאומי היו מעורבות מספר רשויות נפרדות בנוגע להיבטים שונים בפרשה: הוועדה לניירות ערך ולבורסות, משרד המשפטים והרשות לשירותים פיננסים של מדינת ניו יורק. בניגוד למרבית החקירות בחשד לסיוע העלמת מס מצד מוסדות פיננסים אשר מתמקדות בעיקר בסיוע פסיבי (כלומר אי דיווח על העלמת מס), החשדות כנגד הבנק היו חמורים מאוד כאשר הגדרת רמת הסיוע לאזרחים מעלימי מס הוגדרה בסולם של 1-5 ברמה הגבוהה ביותר - רמה 5. עוד הגדירו הרשויות האמריקאיות את הסיוע כ"סיוע אקטיבי" תוך "ידיעה ממשית על העלמות המס".
הבנק הפריש במספר פעימות, סכום מצטבר בסך של למעלה מארבע מאות מיליון דולר עבור חלקו בפרשה, הסכום הגבוה ביותר מבין כל הבנקים והקנס הגבוה ביותר ששילם בנק ישראלי אי פעם.
הפרשה נסגרה באופן סופי ביום 18 ב-אוקטובר 2016 כאשר נציגי הבנק חתמו על הסדר סופי במסגרתו הבנק מודה בסיוע אקטיבי להעלמת מס ונדרש לשלם קנס של יותר מארבע מאות מיליון דולר.
פעילות הקבוצה
פעילות דיגיטלית
בראשית שנות ה-60 החלו הבנקים המובילים בארצות הברית לעשות שימוש במחשבים. בשנת 1964 הופעל המחשב הראשון בבנק לאומי, ובשנים שלאחר מכן שודרגה כל הפעילות המיכונית בבנק. בשנת 1971 הוכנס לשימוש, לראשונה בישראל, מכשיר ה"טלר האוטומטי", או הכספומט, לרחוב דיזנגוף דרכו יכלו תושבי העיר למשוך כסף באופן אוטומטי וללא עזרת פקיד. בראשית שנות ה-80 היה לאומי מהבנקים הראשונים בעולם שאיפשרו ללקוחותיהם עבודה מקוונת – תחילה דרך הטלפון ומאוחר יותר באמצעות האינטרנט.
בין כלל סניפיו החל הבנק להפעיל, בסוף שנות ה-90, גם סניף וירטואלי שנקרא "הבנק הישיר הראשון" – סניף שכל הקשר שלו עם לקוחותיו נעשה בתקשורת מרחוק, באמצעות הטלפון והאינטרנט ובאמצעות שירותי שליחים ושירותי דואר כאשר נדרשת העברה פיזית של מסמכים (כגון פנקסי צ'קים).[9] עם הקמתו נקרא סניף זה "הישיר הראשון", וביולי 2009 עבר שינוי מיתוג ושמו שונה ל"ישיר לאומי".[10]
בשנת 2016 היה בנק לאומי לבנק הראשון בישראל, שעבר להשתמש בטכנולוגיית מחשוב ענן.[דרוש מקור]
על רקע המהפכה הטכנולוגית ועם כניסת שירותים דיגיטליים לבנקים בכל העולם, הקים בנק לאומי בראשית 2016 את 'החטיבה לבנקאות דיגיטלית'. מטרת החטיבה הייתה לפתח את מגוון השירותים הבנקאיים שניתנים ללקוחות באמצעות ערוצי הדיגיטל, להטמיע טכנולוגיה מתקדמת בכל קווי העסקים של הבנק, ולהקים את הבנק הדיגיטלי הראשון בישראל. במסגרת זו, השיק לאומי בראשית 2017 אפליקציית תשלומים עבור לקוחות כל הבנקים, אפליקציית PAY. מספר חודשים לאחר מכן השיק לאומי את PEPPER, הבנק הדיגיטלי הראשון מסוגו בארץ. עם זאת בשנה הראשונה לאחר השקתו סבל השירות מתקלות רבות ותלונות של לקוחות על תפקוד מערך שירות הלקוחות בחברה, ועל כך שכספים המועברים בין משתמשים באפליקציה אינם מגיעים ליעדם.[11]
בעקבות המעבר לשירות דיגיטלי סגר הבנק בין השנים 2013 ל-2018 64 סניפים, ומאז מספר סניפיו נמוך מזה של בנק מזרחי טפחות. במקביל גם הקטין לאומי את מספר העובדים שלו ביותר מ-2,200 איש.[12]
מתחם קש"ב בלוד
מתחם קש"ב (קריית שירותים בל"ל), הממוקם באזור התעשייה הצפוני של לוד, הוא מרכז המחשבים, שירות הלקוחות, מכרז ההדרכה ובעתיד תעבור אליו גם הנהלת הבנק מתל אביב. הפרויקט החל בשנת 1980 כאשר החברה לפיתוח אזור לוד-רמלה החליטה להקצאת שטח של 100 דונם להקמת מרכז שירותי מחשב לענף הפיננסים. הרעיון מאחרי הפרויקט היה, למשוך מוסד פיננסי שיקים במקום מרכז שירותים לעובדים שאינם באים במגע עם הקהל, בבניין משרדים ייעודי בעלות זולה יחסית למרכז תל אביב. יתרון נוסף של האזור היה נגישות לכבישים ראשיים (כביש 1 וכביש 40).[13] בנק לאומי נענה להצעה והקמת הפרויקט החלה בשנת 1983. חברת אפריקה ישראל להשקעות זכתה במכרז להקמת המתחם, בו 30,000 מטר רבוע, ובו נבנה לראשונה בישראל מרכז נתונים ייעודי וחדרי מחשבים תת-קרקעיים.[14] על פי התכנון הייתה אמורה לקום גם שכונת מגורים בסמוך, עבור עובדי הבנק.[15] הקמת המתחם הושלמה בשנת 1990, אך אכלוסו התעכב עקב סירובם של עובדי הבנק לעבור ללוד.[16] במשך השנים בנה בנק לאומי מבנים נוספים במתחם,[17] וגם בנק מזרחי טפחות העביר את מכרז המחשבים שלו למבנה חדש שבנה מדרום למתחם קש"ב של לאומי.[18] ביוני 2019 הודיע על העברת כל הנהלת הבנק למתחם.[19]
חברות בנות
בנק לאומי למשכנתאות
"בנק לאומי למשכנתאות בע"מ" נוסד בשנת 1921 בשם "הבנק האפותיקאי הכללי של ארץ ישראל בערבון מוגבל" (The General Mortgage Bank of Platasinte Limited), בעקבות החלטה של הקונגרס הציוני (אפותיקאי משמעותו משכנתא ביוונית), בסיוע מימון של בנק אנגלו-פלשתינה. ארבע שנים מאוחר יותר, עברה השליטה בבנק לבעלותו של בנק אנגלו-פלשתינה. הבנק מימן הלוואות על ידי הנפקת אג"ח ומניות שנסחרו בלשכת החליפין לניירות ערך.[20] בשנת 1957 קוצר שם הבנק ל"הבנק האפותיקאי הכללי בע"מ" בשנת 1981 הפך ל"בנק לאומי למשכנתאות בע"מ".[21] מניות הבנק נסחרו בבורסה לניירות ערך בתל אביב עד שנת 2002, כאשר נמחקו מהמסחר בעקבות הצעת רכש של בנק לאומי שרכש את מלוא הבעלות.[22] בשנת 2012 מוזג לתוך בנק לאומי.[23]
לאומי קארד / MAX
- ערכים מורחבים – מקס איט פיננסים
לאחר שהבעלות על חברת כרטיסי האשראי "כאל", שהייתה משותפת לבנק לאומי ולבנק דיסקונט עברה במלואה לבנק דיסקונט - הקים בנק לאומי, ב-15 בפברואר 2000 את חברת "לאומי קארד". באפריל 2000 רכש לאומי את הפעילות של חברת כרטיסי האשראי "אלפא קארד", שהייתה בבעלות הבנק הבינלאומי וקבוצת עורק, והעביר אותה לחברת "לאומי קארד".[24] בינואר 2001 החל מהלך במסגרתו הוחלפו רוב כרטיסי האשראי של לקוחות בנק לאומי, מכרטיסי האשראי שהונפקו על ידי חברת כאל לכרטיסים חדשים שהנפיקה לאומי קארד.[25] באוגוסט 2001 החלה החברה בהנפקת כרטיסי אשראי ללקוחות כל הבנקים.
במאי 2008 רכשה קבוצת עזריאלי, באמצעות חברת הבת "קנית – ניהול השקעות ומימון", 20% מלאומי קארד, תמורת כ-360 מיליון ש"ח.[26]
ביולי 2018 נמכרה החברה לקרן ההשקעות ורבורג פינקוס האמריקאית, בתמורה ל-2.5–2.7 מיליארד ש"ח.[27] זאת, בעקבות המלצות ועדת שטרום להפרדת כרטיסי האשראי מהבנקים הגדולים בישראל, כדי לעודד תחרות במערכת הבנקאית. במרץ 2019, בעקבות המכירה, עברה החברה מיתוג מחדש - כשכעת היא ממותגת בשם "MAX".[28] שם החברה שונה ל"מקס איט פיננסים בע"מ".
לאומיטק
במהלך 2014 החליט לאומי להרחיב משמעותית את פעילות הבנק בקרב תעשיית ההיי-טק הישראלית, ובתוך כך הקים את 'לאומיטק', זרוע בנקאות ההייטק של קבוצת לאומי, המספקת שירותים פיננסיים לחברות הייטק ישראליות שפועלות בישראל ובעולם. ללאומיטק מרכזי פעילות בישראל, ניו יורק, לונדון ופאלו אלטו. באוגוסט 2018 לאומיטק הרחיבה את פעילותה בארצות הברית, במסגרתה היא מספקת שירותים גם לחברות הייטק שאינן בעלי זיקה ישראלית.
לאומי פרטנרס
לאומי פרטנרס היא זרוע הבנקאות להשקעות של קבוצת לאומי. לחברה, שנמצאת בבעלות מלאה של בנק לאומי, מוצרים המשלימים את הפעילות הבנקאית של הקבוצה, באמצעות כלים חוץ בנקאיים כגון חיתום, ייעוץ וניהול של גיוסי הון פרטיים וציבוריים בישראל; ניהול תהליכי מיזוגים ורכישות וגיוסי הון; וביצוע ניתוחים כלכליים והערכות שווי. בנוסף, לאומי פרטנרס מנהלת את תיק ההשקעות הריאליות של קבוצת לאומי בשווי מיליארדי ש"ח.
פפר (Pepper)
- ערך מורחב – Pepper (אפליקציה)
פפר, או Pepper, הוא בנק שבו כל השירותים הבנקאיים מוצעים רק דרך אפליקציית מובייל. פפר החל בתור "מחלקה" בתוך לאומי, ובסוף שנת 2018 הפך לחברת בת נפרדת.[29]
מיזוגים ורכישות
במהלך השנים גדלה פעילות הבנק גם באמצעות מיזוגים ורכישות:
- בשנת 1960 רכש את "קופת מלווה רחובות".[30] ואת אגודת "קרדיט מסחרי" שהיה לה סניף אחד בשדרות רוטשילד 6 בתל אביב.[31]
- בשנת 1967 רכש את רוב הסניפים של בנק אלרן ואת בנק קרדיט שנקלעו לקשיים.[32]
- בשנת 1971 רכש את "קופת מלווה לעולה".[33]
- בשנת 1972 רכש את בנק אגודת ישראל שנקלע לקשיים.[34] שבעצמו רכש את בנק פויכטוונגר בשנת 1967.[35]
- בשנת 1972 רכש 11 סניפים של הלוואה וחיסכון.[36]
- בשנת 1975 רכש את "קופת מלווה וחיסכון המזרח" שהייתה ידועה בשם "בנק התימנים".[37]
- בשנת 1976 רכש את בנק קופת עם שהיו לו 17 סניפים ברחבי הארץ.[38]
- בשנת 1981 רכש את בנק אוניקו.[39]
- בשנת 2016 מוזג בנק ערבי ישראלי לתוך בנק לאומי, וסניפיו הפכו לסניפי בנק לאומי. עד אז פעל כחברת בת עצמאית. הבנק נרכש בשנת 1971.[40]
- בשנת 2021 מוזג בנק לאומי ארצות הברית עם ואלי נשיונל בנק (Valley National), במטרה להרחיב משמעותית את הפעילות בארצות הברית ולשדרג את הצעת הערך המסחרית ללקוחותיו שם.[41]
פעילות בינלאומית
- ארצות הברית – בנק לאומי החל לפעול בניו יורק בשנת 1951 באמצעות נציגות מקומית,[42] ובהמשך פעל באמצעות בנק מקומי שהקים בשם "Bank Leumi Trust Company of New York". בשנת 1968 נוסד "Bank Leumi USA" והוא בעל רישיון לבנק מסחרי ממדינת ניו יורק וחבר בחברה האמריקאית לביטוח פיקדונות, ה-FDIC. בשנת 1975 היו לבנק 7 סניפים בניו יורק סניפים באיי קיימן, איי בהאמה וטורונטו[43] בשנת 1979 נתגלתה מעילה בכספי הבנק בסך 2.5 מיליון דולר, בעקבות שיתוף פעולה בין לקוח לבין פקידה בסניף הבנק.[44] בשנת 1988, סך הפקדונות בבנק הגיע ל-2.9 מיליארד דולר והיו לו 21 סניפים.[45] אך שנה אחר כך שילם קנס של חצי מיליון דולר עקב עבירות מס.[46] בעשור השני של המאה ה-21 צומצמה הפעילות לחמישה סניפים – בניו יורק, קליפורניה, פלורידה ואילינוי. הבנק עוסק בבנקאות מסחרית, בעיקר במימון חברות מקומיות בסדר גודל בינוני (Middle Market) וחברות ישראליות הפועלות בארצות הברית. עיקר הפעילות המסחרית של הבנק מתרכזת בתחומי נדל"ן, היי-טק, בתי אבות ומוסדות סיעודיים ומסחר. פעילות נוספת של הבנק היא בתחום הבנקאות הפרטית לתושבי ארצות הברית ותושבי חוץ. בראשית 2018 הכניס בנק לאומי שני שותפים אסטרטגיים לבנק לאומי ארצות הברית. על פי ההסכם, הקרנות Endicott Capital Management ו-MSD Capital L.P רכשו 15% מלאומי ארצות הברית. ההסכם שיקף ללאומי ארצות הברית שווי של כמיליארד דולר, 20% מעל ההון העצמי שלה. בשנת 2021 מוזג בנק לאומי ארצות הברית עם ואלי נשיונל בנק (Valley National), בעסקת ענק לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר. עם השלמת העסקה יחזיק לאומי ב-14.2% ממניות הבנק האמריקאי ויהפוך לבעל המניות הגדול בו, אך לא יהיה בעל השליטה בו.[41]
- בשנת 1959 נוסד "בנק לאומי בריטניה" (Bank Leumi UK Plc) במטרה לפעול בשוק המקומי בבנקאות מסחרית ופרטית, אשראי בתחום הנדל"ן וסחר בינלאומי תוך דגש לפיתוח עסקים הקשורים עם ישראל ועם חברות ישראליות הפועלות בבריטניה. עד שנת 2003 החזיק איש העסקים ברנרד שרייר 20% ממניות הבנק.[47] במהלך שנות ה-90 של המאה ה-20 ותחילת המאה ה-21 הרחיב הבנק את פעילותו. ב-1997 רכש מניות בבית ההשקעות הבריטי "שור קפיטל" במטרה ליצור שותפות בתחום בנקאות ההשקעות, אך מכר אותן ב-2003.[48] הבנק הפעיל גם סניפים בערים לידס ומנצ'סטר, הקים חברת בת באי ג'רזי שבשנת 2005 רכשה את פעילות בנק ריגס באי (Riggs Bank & Trust Company),[49] וזו נמכרה כעבור שנים אחדות. תחום מימון הנדל"ן כולל מימון של מגוון פעילויות בבריטניה ובמערב אירופה, ביניהן השקעות ופיתוח של נדל"ן למגורים ומימון נדל"ן מסחרי, לרבות בתי מלון, בתי אבות ומעונות סטודנטים. יו"ר לאומי בריטניה היא אביבית קליין.[50]
- נציגות לאומי שאנגחאי – במאי 2014 פתח לאומי נציגות חדשה בשאנגחאי, סין, ובכך היה לבנק הישראלי הראשון עם נוכחות במדינה. הנציגות מסייעת ליצואנים ואנשי עסקים ישראלים הפועלים בסין, או אשר מעוניינים לחדור לשוק הסיני, וכן לחברות סיניות המעוניינות לחדור לשוק הישראלי.
- רומניה – בשנת 2005 רכש לאומי ברומניה את "יורום בנק",[51] ושינה את שמו ל"בנק לאומי רומניה". בשיא הפעילות שלו בשנת 2007 היו לבנק 420 עובדים ב-32 סניפים, 5 מהם בבוקרשט.[52] ב-2018 מכר לאומי את "בנק לאומי רומניה".[53]
- "לאומי שווייץ" נוסד בשנת 1953. הבנק עסק בתחום הבנקאות הפרטית, וכלל אלפי לקוחות אמידים. בשנת 2011 התרחבו עסקי הבנק כאשר רכש את "בנק ספדיה" (Banque Safdie) השווייצרי תמורת כ-670 מיליון שקל. נכסי "בנק ספדיה" עמדו בעת הרכישה על כ-3 מיליארד פרנק שווייצרי, והרכישה הביאה להכפלת הפעילות של בשווייץ.[54] בסוף 2013 היקף הנכסים של הבנק עמד על 5.2 מיליארד פרנק שווייצרי. בשנת 2014 נמכרה פעילות זו לבנק יוליוס בר.[55]
- נציגויות נוספות: בשנת 2014 סגר לאומי את כל הנציגויות שהפעיל באוסטרליה, בטורונטו, בצ'ילה, במקסיקו, בגרמניה, בהונג קונג, באורוגוואי ובצרפת.[56] שלוחות הבנק "לאומי לוקסמבורג", שנוסדה ב-1991, ו"לאומי לטין אמריקה" נסגרו בתהליך של פירוק מרצון, לאחר שנמכרו בשנת 2014.[55]
פרשת הסיוע של בנק לאומי להימנעות ממס בארצות הברית
בשנת 2014 חתם הבנק על הסכם עם מחלקת המשפטים של ארצות הברית והרשות לשירותים פיננסים של מדינת ניו יורק במסגרתו הודה שסייע ללקוחותיו האמריקאים להעלים מס מהרשויות בארצות הברית בין השנים 2002–2010, שנים בהן נוהל הבנק על ידי גליה מאור. הבנק הודה כי נקט משך יותר מעשור שורה ארוכה של פעולות שנועדו לסייע ללקוחות האמריקאים להשתמש בשירותיו לצורך העלמת מיסים בארצות הברית. בין השאר, הודה כי הטיס בנקאים אישיים מישראל לפגישות חשאיות עם לקוחות אמריקאים ברחבי העולם ובכלל זאת בארצות הברית כדי לדון עימם בחשאיות בחשבונות ה"אוף שור" (Offshore) שהם ניהלו. הבנקאים קיימו את הפגישות עם הלקוחות בבתי מלון, פארקים ובתי קפה כדי לסייע ללקוחות הללו להסתתר מפני רשות המיסים האמריקאית. הבנק גם סיפק ללקוחות מספרי טלפון סלולרי אנונימיים.[57] במסגרת ההסכם חויב הבנק לשלם 270 מיליון דולר.[58]
במסגרת ההסדר, קבוצת לאומי התחייבה ליישם מדיניות ציות ובקרה מחמירה על מנת לוודא כי הקבוצה פועלת בהתאם להוראות החוק האמריקאי לאכיפת מיסים בחשבונות זרים (FATCA).
לאחר החתימה על ההסדר, לאומי התאים עצמו לשינויים הרבים שנעשו בתחום הבנקאות הפרטית הבינלאומית ופועל בהתאם לדרישות הרגולטוריות, הן בישראל והן במדינות אחרות, לרבות יישום קפדני של מדיניות כסף מוצהר. במסגרת זו, פעל לאומי לסגירת נציגויות וסניפים של הבנק בחוץ לארץ, לרבות מכירת פעילות השלוחות בשווייץ ובלוקסמבורג.
המעילה ב"לאומי שווייץ"
בתחילת שנת 2001, נתגלתה מעילה ב"בנק לאומי שווייץ" שגרמה לבנק נזק הנאמד בכ-229 מיליון פרנק שווייצרי. מנהל אגף בנקאות פרטית בבנק, ארנסט אימפלד, שביצע את המעילה, החל לעבוד בבנק ב-1985 (בהמשך נודע כי לפני כן עזב את עבודתו בבנק קרדיט סוויס בציריך עקב אי סדרים), ביצע פעולות פיננסיות בחשבונותיהם של כמחצית מתיקי הלקוחות בלאומי שווייץ במשך עשר שנים, בהיקף של כ-7.2 מיליארד דולר, וגרם להם להפסד של כ-100 מיליון דולר. רוב הלקוחות של לאומי שווייץ היו בעלי הון ממוצא יהודי שהתגוררו, בגרמניה, צרפת, בריטניה, ארצות הברית, ארגנטינה ודרום אפריקה; ובחרו בשווייץ כמקלט לכספם מטעמי הסודיות הבנקאית. אימפלד סחר בעיקר במטבע חוץ ובמניות בכספי הבנק והלקוחות. המעילה התגלתה לאחר שלקוח התקשר לבנק וגילה חוב של ארבעה מיליון דולר בתיק מניות אמריקאיות אף על פי שמעולם לא קנה מניות.[59]
בעקבות המעילה, בנק לאומי פיצה את הלקוחות ב-90 מיליון דולר, בגין הכנסות שרשם הבנק מפעולות שביצע אימפלד בחשבונות הלקוחות, כך שחויבו בעמלות יתר בגין עסקאות בניירות ערך, מטבע חוץ וריבית על יתרות חובה.[60] חברת הביטוח פיצתה את לאומי ב-83 מיליון פרנק שווייצרי. שאר סכום הנזק שנגרם לבנק, 146 מיליון פרנק שווייצרי, הופרש על ידי לאומי בדו"חות הכספיים לשנים 2003-2005.[61]
בשנת 2008, בית המשפט בציריך גזר 8 שנות מאסר על ארנסט אימפלד. על 4 נאשמים נוספים בפרשה, שלא נמנו על עובדי בנק לאומי שווייץ, נגזרו עונשים של עד שנתיים וחצי מאסר בפועל, וכן עונשי מאסר על-תנאי וקנסות כבדים.[62] בנק לאומי הגיש תביעה אזרחית בסך 107 מיליון פרנק שווייצרי נגד אימפלד ו-4 הנאשמים הנוספים.[63]
פעילות קהילתית
מאז היווסדו מקיים לאומי פעילות חברתית וקהילתית לצד העשייה העסקית. מורשת זו מצאה את ביטויה בפעילות לקידום החינוך, התרבות והאמנות, ובפעילות לצמצום פערים וקידום שוויון הזדמנויות, מתוך אמונה כי תחומים אלה מהווים כלי מרכזי לחיזוקו וקידומו של דור המחר.
מדי שנה משקיעה קבוצת לאומי סכום שמוערך בעשרות מיליוני ש"ח בפעילות למען הקהילה, באמצעות תרומות וחסויות למאות ארגונים חברתיים ומוסדות חינוך, לפעילויות בהן משתתפים עשרות אלפי בני נוער, צעירים ומבוגרים מכלל מגזרי האוכלוסייה ובכל רחבי הארץ. בנוסף, אלפים מעובדי קבוצת לאומי לוקחים חלק באופן שוטף בפעילות התנדבותית למען הקהילה.
עמותת "אחריי! – נוער מוביל שינוי", הפועלת לפיתוח מנהיגות צעירה בפריפריה ולקידום שוויון הזדמנויות בקרב נוער בסיכון, היא השותפה החברתית האסטרטגית של לאומי מאז 2002. הבנק הוא התורם המרכזי של העמותה ותומך בגידול המתמיד של פעילותה. בתוך כך, אנשי מקצוע מלאומי מלווים וחונכים באופן שוטף מנהלים בעמותה ויותר מ-1,000 מעובדי הבנק מתנדבים בעמותה במסגרת פרויקטים שונים המתקיימים בכל רחבי הארץ.
קישורים חיצוניים
- אתר האינטרנט הרשמי של בנק לאומי לישראל
- בנק לאומי לישראל, ברשת החברתית פייסבוק
- בנק לאומי לישראל, ברשת החברתית אקס (טוויטר)
- בנק לאומי לישראל, חברה ברשת החברתית LinkedIn
- בנק לאומי לישראל, סרטונים בערוץ היוטיוב
- בנק לאומי לישראל, דף שער בספרייה הלאומית
- אתר בנק לאומי למשכנתאות
- היסטוריה של בנק לאומי
- המבנה הארגוני של לאומי (מתוך אתר לאומי)
- בנק לאומי לישראל בע"מ, באתר גלובס
- סניף חדש של בנק לאומי נחנך בחיפה (1955), באתר סינמטק ירושלים (התחלה 03:30)
הערות שוליים
- ^ 1.0 1.1 1.2 1.3 בנק לאומי לישראל בע"מ: נתונים כספיים באתר מאי"ה.
- ^ אוצר התיישבות היהודים (יידישע קולוניאל-באנק) מוגבל, באתר BIA
- ^ אבי שאולי, קבוצת סרברוס יוצאת מהמירוץ על בנק לאומי, באתר ynet, 21 במאי 2007
- ^ שרון קנובליך, בנק לאומי סוגר את אפליקציית PAY, באתר מאקו, 24 בפברואר 2022
- ^ Tiberias Hot Springs - Hamei Tveria. Ltd., פלסטיין פוסט, 27 בדצמבר 1945
- ^ ייבוש 150 דונם בחוף כנרת להרחבת "חמי טבריה", הבוקר, 3 באוגוסט 1965
- ^ עידן יוסף, אחרי 21 שנה: החרדים מסירים את החרם מבנק לאומי, באתר הארץ, 10 באפריל 2006
- ^ רנית נחום-הלוי, אפריקה ישראל ממשיכה במסע המימושים: מכרה את מתחם הולידיי אין טבריה ב-97 מיליון שקל, באתר TheMarker, 11 בדצמבר 2009
- ^ טל לוי, רונן ישראלי, מנכ"ל הישיר הראשון: "בנק אינטרנטי? אנחנו בנק אינטרנטי", באתר TheMarker, 14 בנובמבר 2007
- ^ בנק לאומי ממתג את הישיר הראשון כ"ישיר לאומי": יעניק שירותי בנקאות אישית, באתר גלובס, 18 ביוני 2009
- ^ נועם בר, אין עם מי לדבר: זה מה שקרה ללקוח פפר פיי כשהכסף שלו נעלם, באתר TheMarker, 27 בספטמבר 2018
- ^ מיכאל רוכוורגר, הבנקים סגרו 140 סניפים בחמש שנים, ואז גילה גמליאל צייצה, באתר TheMarker, 22 בינואר 2019
- ^ עודד ניב, מרכז שירותו מיחשוב יוקם כנראה בלוד, מעריב, 18 ביוני 1980
- ^ אלי דנון, ה"מוח" של בנק לאומי עובר ללוד, מעריב, 18 בינואר 1983
- ^ שכונת מגורים מיוחדת לעובדים, מעריב, 18 בינואר 1983
- ^ דרישה ל-1,000 ש"ח תוספת חודשית פוצצה מו"מ בבל"ל על מעבר לקש"ב בלוד, מעריב, 5 בפברואר 1990
עודד שורר, צפויים שיבושים בפעילות הסניפים של בנק לאומי, מעריב, 25 באוקטובר 1990 - ^ מיכל מרגלית, בנק לאומי בונה בניין בן 7 קומות, 7,700 מ"ר, במתחם קש"ב בלוד; ישקיע 12 מיליון דולר, באתר גלובס, 20 בינואר 2008
- ^ עירית אבישר, מרכז המחשוב של בנק מזרחי-טפחות עובר ללוד, באתר גלובס, 4 בדצמבר 2013
- ^ רון שטיין, גם בנק לאומי ייצא מתל אביב ויעבור ללוד; העובדים יקבלו בתמורה מענק מיוחד בגובה 2% מהשכר, באתר גלובס, 25 ביוני 2019
- ^ קרן צוריאל-הררי, מהתורכים לבריטים, באתר גלובס, 8 בנובמבר 2005
- ^ תזכיר ותקנון ההתאגדות - בנק לאומי למשכנתאות בערבון מוגבל
- ^ דפנה צוקר, בנק לאומי פרסם הצעת רכש בעלות של 125 מיליון שקל לבנק לאומי למשכנתאות, באתר גלובס, 31 ביולי 2002
- ^ עירן פאר, בנק לאומי למשכנתאות ימוזג לבנק-האם, באתר גלובס, 22 בינואר 2012
- ^ הבינ"ל: הרווח הוכפל בזכות מכירת ויזה אלפא, באתר ynet, 15 באוגוסט 2000
- ^ דורית בר, תחרות מלאה בענף האשראי? לא בדיוק, באתר ynet, 10 בינואר 2001
- ^ רונית גודמן, עזריאלי רכש 20% מלאומי קארד בכ-360 מיליון שקל, באתר כלכליסט, 21 במאי 2008
- ^ גולן חזני, נחתם סופית: לאומי קארד נמכרה לקרן ורבורג פינקוס, באתר כלכליסט, 28 ביולי 2018
- ^ אליצפן רוזנברג, גוף פיננסי חדש: לאומי קארד הופכת ל-max, באתר ynet, 5 במרץ 2019
- ^ רחלי בינדמן, בדרך לאמריקה - פפר הפך לחברת בת נפרדת מלאומי, באתר כלכליסט, 3 בפברואר 2019
- ^ אושר מזוג קופת מלווה רחובות עם בנק לאומי, למרחב, 24 באוקטובר 1960
רחובות בת שבעים, הצופה, 29 בספטמבר 1960 - ^ "קרדיט מסחרי" לידי בנק לאומי , הצופה, 1 בנובמבר 1960
- ^ בנק קרדיט הסתבך בקשיים, מעריב, 26 באפריל 1967
דניאל בלוך, כל עסקי בנק ישראל, דבר, 3 במאי 1967
בנק אלרן נרכש על ידי בנק לאומי, דבר, 17 באוגוסט 1967 - ^ 7, "קופת עליה קלטה 3 אגודות לאשראי, מעריב, 7 באוקטובר 1971
- ^ שאול אברון, בנק אגודת ישראל נמכר לבל"ל, מעריב, 14 בינואר 1972
- ^ דניאל בלוך, כל עסקי בנק ישראל, דבר, 3 במאי 1967
- ^ "הלוואה וחיסכון" מכרה סניפיה לבנק לאומי, מעריב, 2 במרץ 1972
- ^ אורי דרומי, דאג בכל מאודו לשכונת התקוה, באתר הארץ, 7 בספטמבר 2008
בנק התימנים שורשים וצמרת, מעריב, 16 בנובמבר 1988 - ^ בנק קופת עם בבעלות מלאה של בנק לאומי, מעריב, 17 במאי 1976
- ^ שוקי השוק של "אוניקו" כ־3.8 מיליון דולאר, דבר, 27 באפריל 1981
- ^ בנק לאומי רוכש הבנק הערבי ישראלי, דבר, 10 ביוני 1971
בנק לאומי רכש השליטה על הבנק הערבי ישראלי, דבר, 26 באוגוסט 1971 - ^ 41.0 41.1 רועי ויינברגר, לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר: בנק לאומי ארה"ב בעסקת מיזוג ענקית, באתר גלובס, 23 בספטמבר 2021
- ^ בנק לאומי פתח סניף בוול־סטריט, חרות, 13 באפריל 1961
- ^ בנק לאומי ניו־יורק ממשיך במגמת גידול, דבר, 6 בפברואר 1975
- ^ בל"ל בניו־יורק גבה חלק מכספי המעילה, מעריב, 28 בנובמבר 1979
- ^ הרווה הנקי של קבוצת בנק לאומי ניו־יורק בשנת 1988 גדל ב־39 אחוז, מעריב, 7 בפברואר 1989
- ^ "בנק לאומי" בניו־יורק ישלם חצי מיליון ד קנס על עבירות מס, מעריב, 8 בדצמבר 1989
- ^ דפנה צוקר, בנק לאומי רכש מברנרד שרייר 20% בלאומי בריטניה ב-160 מיליון שקל, באתר גלובס, 23 בפברואר 2003
- ^ יורם גביזון, בנק לאומי מכר את אחזקתו בשור קפיטל ב-14 מיליון דולר, באתר TheMarker, 9 ביוני 2003
- ^ שלומי גולובינסקי, לאומי רכש פעילות Riggs Bank בבריטניה ב-37 מ' ד', באתר הארץ, 31 בינואר 2005
- ^ גולן חזני, יתמודד על ניהול דיסקונט? שמוליק ארבל פורש מלאומי, אייל בן חיים יחליפו, באתר כלכליסט, 24 באפריל 2023
- ^ שלומי גולובינסקי, בנק לאומי יחתום מחר ברומניה על רכישת יורום בנק של פרדי רובינסון, באתר TheMarker, 30 באוקטובר 2005
- ^ עירן פאר, איך אומרים לאומי ברומנית?, באתר גלובס, 7 במרץ 2007
- ^ מיכאל רוכוורגר, אחרי עשור של מחיקת מאות מיליוני שקלים: לאומי מוכר את הבנק ברומניה, באתר TheMarker, 3 בינואר 2018
- ^ עירן פאר, לאומי רוכש את בנק ספדיה השוויצרי ב-670 מ' ש', באתר גלובס, 10 בפברואר 2011
- ^ 55.0 55.1 עירית אבישר, אחרי שהפריש מיליארד שקל: לאומי מוכר את השלוחה בשוויץ, באתר גלובס, 21 ביוני 2014
- ^ עירית אבישר, בנק לאומי צפוי לסגור את הנציגויות באוסטרליה, בטורונטו, בצ'ילה ובצרפת, באתר גלובס, 16 בדצמבר 2013
- ^ סיון איזסקו, לאומי סיפק למעלימי מס סלולרים אנונימיים מגרמניה: "תתקשרו אלינו רק ממנו", באתר TheMarker, 29 בדצמבר 2014
- ^ עירית אבישר, לאומי מודה בסיוע להעלמת מס בארה"ב: ישלם 1.3 מיליארד שקל, באתר גלובס, 22 בדצמבר 2014
- ^ אסף ברגרפרוינד, הרשויות בשווייץ: 5 מיליארד פרנק בלאומי שווייץ מקורם בהעלמות מס, באתר הארץ, 22 בפברואר 2003
- ^ אמיר הלמר, מה בין מנצ'סטר יונייטד, שר אוסטרלי לשעבר ושריפה מסתורית?, באתר TheMarker, 9 בנובמבר 2003
- ^ בנק לאומי שוויץ יקבל 60 מיליון דולר מחברת הביטוח בגין נזקי המעילה בתחילת שנת 2001, באתר TheMarker, 2 בפברואר 2003
- ^ הילה רז, בימ"ש בציריך: שמונה שנות מאסר בפועל לעובד של לאומי שווייץ, באתר הארץ, 2 בדצמבר 2008
- ^ שרון שפורר, לאומי שווייץ תובע את העובד לשעבר ארנסט אימפלד על 346 מיליון שקל בגין המעילה הגדולה, באתר הארץ, 25 ביוני 2008
בנק לאומי לישראל | ||
---|---|---|
היסטוריה ופעילות | אוצר התיישבות היהודים • בנק אנגלו-פלשתינה • משבר מניות הבנקים • Pepper (אפליקציה) | |
מיזוגים | בנק אלרן • בנק קרדיט • בנק אגודת ישראל • הלוואה וחיסכון • בנק קופת עם • בנק אוניקו • בנק ערבי ישראלי | |
יושבי ראש | הופיין • פורדר • להמן • זקס • יפת • הורביץ • חת • זנבר • רף • ברודט • חאג' יחיא | |
מנהלים | ליבונטין • הופיין • ברט • להמן • יפת • בינו • ד. פרידמן • מאור • רוסק עמינח • ח. פרידמן |
בנקים מסחריים בישראל | |
---|---|
|
מניות מדד תל אביב פיננסים |
---|
38403845בנק לאומי לישראל