אוניית מפרשים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
טרנגיני, אוניית מפרשים של חיל הים ההודי

אוניית מפרשיםאנגלית: Sailing ship) היא ספינה גדולה המונעת בעיקר, או אך ורק, באמצעות מפרשים הממירים את אנרגיית הרוח לתנועה. ספינות מפרש שטו בימים מימי קדם ועד המאה ה-19, והיו אמצעי התעבורה העיקרי לשינוע סחורות ואנשים למרחקים גדולים. ספינות המפרש הוחלפו במאה ה-19 על ידי ספינות הקיטור ואחר כך על ידי ספינות מנוע. ספינות קטנות המונעות באמצעות מפרשים קרויות מפרשיות או סירות מפרש.

מאפיינים

קיימים סוגים רבים של מערכי מַעֲטֶה[1] עבור דגמים שונים של ספינות מפרש, אך לכולם יש כמה מאפיינים משותפים. לכל ספינת מפרש יש גוף[2], מַעֲטֶה ולפחות תורן אחד שעליו תולים את המפרשים המניעים את הספינה באמצעות הרוח. קיימים שני סוגים עיקריים של מפרשים. מפרשים רוחביים[3] בהם הסְקַרְיָה[4] ממוקמת בניצב לכיוון תנועת האונייה ומפרשים אורכיים[5] המותקנים לאורך האונייה.

ראו גם

לקריאה נוספת

  • Lukin, James (1882). The History of a Ship from Her Cradle to Her Grave: With a Short Account of Modern Steamships and Torpedoes (New ed.). London: George Routledge & Sons.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ספינות מפרש בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ בערך זה נעשה שימוש במילון למונחי ימאות של האקדמיה ללשון העברית. המונח האנגלי המקורי הוא rigging שפירושו כלל החבלים, התרנים והמפרשים, וכו'
  2. ^ Hull
  3. ^ square sail
  4. ^ yard מוט עגול ארוך לפרישת מפרש רוחבי
  5. ^ fore-and-aft sail
Transportation template.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא תחבורה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.