אודי שני

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אודי שני
אודי שני.jpg
לידה 9 במאי 1957 (גיל: 66)
ח' באייר ה'תשי"ז
חיפה, ישראל
השתייכות Badge of the Israeli Defense Forces 2022 version.svg צבא הגנה לישראל
תקופת הפעילות 1975–2007 (כ־32 שנים)
דרגה אלוףאלוף
תפקידים בשירות
פעולות ומבצעים
מלחמת לבנון הראשונהמלחמת לבנון הראשונה
האינתיפאדה הראשונה
הלחימה ברצועת הביטחון
האינתיפאדה השנייה
מלחמת לבנון השנייהמלחמת לבנון השנייה
תפקידים אזרחיים
  • ראש אגף סיב"ט במשרד הביטחון
  • יו"ר עמותת יד לשריון
מנכ"ל משרד הביטחון ה־21
14 בינואר 20101 באוגוסט 2013
(3 שנים ו־28 שבועות)
תחת שר הביטחון אהוד ברק

אודי שני (אהוד שינוטר) (נולד ב־9 במאי 1957) היה אלוף בצה"ל, כיהן בין היתר כראש אגף התקשוב, מפקד הגיס הצפוני, ומנכ"ל משרד הביטחון (מינואר 2010 עד אוגוסט 2013).

ביוגרפיה

שני נולד בחיפה ולמד בפנימייה הצבאית לפיקוד שליד בית הספר הריאלי בחיפה.[1] בעל תואר ראשון בכלכלה ומדעי החברה, ותואר שני בניהול אזרחי מאוניברסיטת בר-אילן.

עם גיוסו לצה"ל בשנת 1975 שובץ שני בחיל השריון בגדוד שלח של חטיבה 401. בשריון עבר שני הכשרה כלוחם וקורס מפקדי טנקים. בהמשך השלים קורס קציני שריון ושירת במגוון תפקידי פיקוד והדרכה של החיל, וכסמג"ד בגדוד 429 של חטיבה 211. השתחרר מהצבא אך חזר לשירות במלחמת לבנון הראשונה בגדוד 429 בחטיבה של אלי גבע. לאחר פציעתו של מפקד הגדוד, עמוס מלכא, מילא שני את מקומו ולחם עם הגדוד בקרבות דאמור, עין ענוב, קבר שמון והחבירה לביירות.

בשנת 1988 מונה למפקד חטיבה 820 ומפקד מרכז שריון בבסיס האימונים ליחידות השדה. בשנים 1991–1993 שירת כנציג מפקדת זרוע היבשה בפיקוד האימונים וההדרכה של צבא ארצות הברית (TRADOC) שבווירג'יניה. במסגרת תפקידו היה מופקד על איסוף לקחי מלחמת המפרץ הראשונה. עם שובו ארצה ב-1993 מונה למפקד חטיבה 401 ובשנת 1995 לקצין האג"ם של פיקוד מרכז. ב-1997 מונה שני למפקד עוצבת עידן (אוגדה 340) ומפקד "המרכז לאימון מפקדות" של זרוע היבשה.

במאי 2000 מונה שני לתפקיד קצין שריון ראשי. באוגוסט 2001 מונה למפקד עוצבת הפלדה.

בדצמבר 2003 הועלה לדרגת אלוף ומונה לראש אגף התקשוב ומפקד גיס 446[2]. בשנת 2005, לאור דרישת בג"ץ, מונה על ידי הרמטכ"ל משה יעלון לעמוד בראש ועדה צה"לית שתבחן את מידת היעילות וההרתעה של מדיניות הריסת בתי מחבלים כעונש על התאבדויות מחבלים. הוועדה בראשותו קבעה כי "הריסת בתי מחבלים כעונש אינה משיגה את מטרתה, דהיינו הרתעת מפגעים אחרים אלא להפך - היא מעוררת את השנאה והאיבה בקרב הפלשתינאים ואיננה תורמת להרתעה שממילא נשחקה"[3]. שר הביטחון שאול מופז וראש הממשלה אריאל שרון אימצו את המלצות הוועדה.

שני השתחרר מצה"ל בתחילת 2007 והשתלב בקבוצת כתר אירופה, שבבעלות סמי סגול.

בהיותו במילואים חזר שני לתפקיד מפקד הגיס הצפוני, תפקיד אליו מונה בפברואר 2008[4], באוקטובר אותה שנה מונה לראש האגף לסיוע ביטחוני (סיב"ט) במשרד הביטחון[5].

ב-14 בינואר 2010 מינה שר הביטחון אהוד ברק את שני למנכ"ל משרד הביטחון במקומו של פנחס בוכריס כמנכ"ל המשרד. שני הוביל תהליכי פיתוח ורכש, יצוא והתעצמות בהיקפים גדולים מאד. במסגרת זו, נמשכה פיתוחה של מערכת כיפת ברזל, נרכשו מטוסי אימון וקרב חדישים לחיל-האוויר, הורחב מערך הצוללות של חיל-הים, הוחל בפיתוח פרויקט נגמ"ש נמ"ר וקודם מיגונם של יישובי עוטף עזה. בנוסף, נבנתה הגדר הביטחונית בגבול ישראל–מצרים והוקם מתקן הכליאה למסתננים בלתי חוקיים סהרונים.

בשנת 2012 בעת שכיהן שני כמנכ"ל משרד הביטחון, פרסם מבקר המדינה, מיכאל לינדנשטראוס, דו"ח שקבע ששני פעל בניגוד לכללי מנהל תקין בהקשר של חמש עסקאות ביטחוניות. לפי המבקר "התנהלות מנכ"ל משהב"ט באה לידי ביטוי בנקיטת פעולות המצריכות סמכויות חוקיות, ללא סמכויות כאלה; באי-קיום חוק הפיקוח ותקנותיו, והוראות משהב"ט; בקבלת החלטות שאינה מבוססת על עבודת מטה סדורה; ובאי-התייעצות עם שר הביטחון בנושאים בעלי השלכה מהותית על מדיניות הייצוא הביטחוני". הדו"ח קבע שמשרד הביטחון בהנהלת שני פעל בניגוד להמלצת משרד החוץ, מבלי לקיים נוהל הכרעת מחלוקת כנדרש, והעיר לשני כי "מנכ"ל משהב"ט אינו יכול לעשות דין לעצמו"[6][7][8].

בדו"ח שפרסם המבקר בחודש ינואר 2013 בנוגע לפרשת הרפז ציין מבקר המדינה כי שני הקים שתי ועדות שבחנו את הליקויים בעבודת משהב"ט. ועדה אחת, בראשות תא"ל צוקר ("ועדת צוקר"), מצאה ליקויים בתפקוד מחלקות במשהב"ט. שני אימץ את המלצות הוועדה והורה לתקן את הליקויים שנמצאו באגפי המשרד כולל שינוי סדרי עבודה, שינוי סמכויות ותהליכי רכש, הגדרה מחודשת של בקרה ואישורי כניסה למשהב"ט והידוק בקרה כספית על פעילויות מסוימות בתחום הרכש והכספים. שני פעל להחלפת שני בעלי תפקידים בכירים במשרד, שהוועדה מצאה ליקויים במילוי תפקידם. ועדה נוספת בראשות עוזרו של שני, שלומי מעיין, בדקה את הנסיבות שהובילו לתקלות במערכת השמירה של שיחות מוקלטות במשרד הביטחון. המבקר קבע כי עבודת הוועדה הייתה תקינה. הוא קבע שבהליך הקמת הוועדה "היו סטיות מהוראות משהב"ט, שלא גרעו מטיב עבודתה"[9].

ב-1 באוגוסט 2013 סיים שני את תפקידו כמנכ"ל משרד הביטחון והוחלף על ידי אלוף (מיל') דן הראל. במרץ 2015 מונה ליו"ר עמותת יד לשריון המפעילה את מוזיאון השריון בלטרון ולהנצחת חללי חיל השריון לדורותיהם[10].

במסגרת פעילותו האזרחית, שני משמש כיו"ר קרן ההשקעות "אינבו" וכמנהל פיתוח עסקי בקבוצת ההחזקות של איש העסקים הסינגפורי פיטר לים[11]. מעל כעשרים שנים, שני מכהן בוועדה המייעצת של קרן "אתנה" הפועלת להעניק לכל מורה בישראל מחשב נייד, וכן בוועדה המייעצת בפרויקט "מחשב לכל ילד".

נשוי לתמר ואב לשלושה ילדים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אודי שני בוויקישיתוף

הערות שוליים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0