תחנת הרכבת כפר ג'יניס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תחנות רכבת היסטוריות בישראל רכבת ישראל
כפר ג'יניס
שרידי תחנת הרכבת כפר ג'יניס
שרידי תחנת הרכבת כפר ג'יניס
מידע על הבנייה
סגירת התחנה כתחנת נוסעים ב-1933
כתחנת משא בשנות ה-50
מיקום
מיקום ממזרח לנמל התעופה בן-גוריון, סמוך למתקני התעשייה האווירית
קואורדינטות 31°59′43″N 34°54′26″E / 31.995221°N 34.907331°E / 31.995221; 34.907331
מידע על התחנה
P Rakevet.png למידע מקיף על רכבת ישראל עיינו גם בפורטל רכבת ישראל

תחנת הרכבת כפר ג'יניס או תחנת הרכבת תעופה (שם קודם באנגלית Kafr Jinis) היא תחנת רכבת היסטורית על המסילה המזרחית. התחנה שכנה בקטע המסילה בין לוד לראש העין, ממזרח לנמל התעופה בן-גוריון ובסמוך למקום בו נמצאים בימינו מתקני התעשייה האווירית, איירפורט סיטי וצומת אלעל.

היסטוריה

בזמן מלחמת העולם הראשונה הוקמה על ידי הטורקים המסילה המזרחית. במהלך כיבוש ארץ ישראל על ידי הבריטים בנו כוחות ההנדסה מסילות ברזל ששימשו כקווי אספקה אל החזית. לאחר כיבוש לוד ורמלה והמשך התקדמות הכוחות צפונה, הוקמה במקביל למסילה המזרחית מסילה צרה ברוחב 2.5 רגל (כ-762 מ"מ) מתחנת הרכבת לוד אל תחנת ראש העין. בסמוך לכפר ג'יניס התפצלה ממנה לכיוון מזרח מסילה לאורך נחל בית עריף, דרך בית נבאלא עד לכפר א-לובאן.[1] לאחר המלחמה הורחבה המסילה המזרחית לרוחב תקני והמסילה הצרה פורקה. על בסיס התוואי לא-לובאן נבנתה שלוחה ברוחב תקני בת 4.5 קילומטרים לבסיס הצבאי שהוקם בסמוך לבית נבאלא.[2] בסמוך לנקודת ההתפצלות הוקמה תחנת רכבת ששירתה את תושבי המקום כמו גם את נמל התעופה שהוקם בסמוך, אך שרות הנוסעים הופסק ביולי 1933.[3] בזמן מלחמת העולם השנייה נבנתה שלוחה נוספת מעט מצפון לתחנה לכיוון מערב אל הבסיס הצבאי בתל השומר (אז תל ליטווינסקי). השימוש בשתי השלוחות הופסק אחרי מלחמת העצמאות, אך התחנה המשיכה לשמש תחת השם "תעופה" עוד מספר שנים רכבות משא שהובילו דלק לשדה התעופה ושמשה גם כתחנת רכבת תפעולית, אך השימוש בה נפסק בשנות ה-50.

כיום יש במקום מסילה בודדת וניתן לראות בצד המסילה שרידים של מספר מבנים ישנים ששימשו את התחנה. באזור בית עריף, כפר טרומן ושוהם ניתן למצוא שרידי סוללה וגשרים של השלוחה לבית נבאלא ולא-לובאן. כ-2.5 קילומטרים מדרום למקום התחנה, חוצה את המסילה המזרחית קו הרכבת למודיעין ושתי המסילות מחוברות זו לזו בקשת מסילתית. חיבור הקשת לקו הרכבת למודיעין קיבל את השם "צומת תעופה מערב" והחיבור למסילה המזרחית קיבל את השם "צומת תעופה דרום", המשמרים את השם העברי של הצומת ההיסטורי בתחנה.

תוכניות עתידיות

במסגרת פיתוח מסילות הרכבת ותכנון מחדש של המסילה המזרחית החדשה מתוכננת הפעלתה מחדש של התחנה. תחנת הרכבת "תעופה" אמורה לשרת את תושבי היישוב שוהם, איירפורט סיטי ואת עובדי התעשייה האווירית שנמצאת בסמוך. תחנה זו מתוכננת להיפתח עם חניכת המסילה המזרחית החדשה בשנת 2026.

גלריה

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Paul Cotterell, The Railways of Palestine and Israel, p. 24
  2. ^ Paul Cotterell, The Railways of Palestine and Israel, p. 33
  3. ^ מגזין HaRakevet גיליון 69, יוני 2005, עמוד 15


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0